Ексклюзиви
неділя, 29 квітня 2007 16:28

Помер віолончеліст Мстислав Ростропович

  Мстислав Ростропович помер за 4 дні після Бориса Єльцина. У 1991-му Ростропович захищав Єльцина під час ГКЧП з автоматом у руках
Мстислав Ростропович помер за 4 дні після Бориса Єльцина. У 1991-му Ростропович захищав Єльцина під час ГКЧП з автоматом у руках

У п"ятницю в онкологічному центрі на Каширському шосе в Москві помер віолончеліст Мстислав Ростропович, 80 років. У неділю його відспівали в храмі Христа Спасителя і поховали на Новодівичому кладовищі.

Ростропович народився в Баку в сім"ї музикантів. Його батько був віолончелістом. Він помер, коли синові виповнилося 15 років. Мстислав написав у зошиті: "Наказ N1. Негайно почати займатися віолончеллю не менш ніж три години на день. Головнокомандувач Ростропович".

Наприкінці 60-х із Росії висилали дисидента Олександра Солженіцина. Ростропович переховував його в себе на дачі під Москвою. У відкритому листі в газету "Правда" намагався захистити письменника. За це віолончеліста та його дружину, співачку Галину Вишневську, позбавили громадянства і вислали з СРСР. 17 років Ростропович працював диригентом Вашингтонського національного симфонічного оркестру.

У серпні 1991-го, під час ГКЧП, музикант повернувся в Росію. Він захищав президента Росії Бориса Єльцина з автоматом у руках. Зброю Ростроповичу видав тодішній віце-президент Росії Олександр Руцкой.

З оперною співачкою Галиною Вишневською віолончеліст познайомився 1955-го на прийомі в ресторані "Метрополь".

Йому сподобалися гарні ноги співачки. Галина була одружена з директором Ленінградського обласного театру оперети Марком Рубіним, старшим на 22 роки.

Вишневська розгледіла Ростроповича в Празі на фестивалі "Празька весна".

— Він узяв із собою всі свої піджаки і краватки. Міняв їх уранці й увечері, щоб справити на мене враження, — згадує Вишневська. — Прийшов до мене в номер, сів за рояль, а потім упав переді мною на коліна.

Вони одружилися через чотири дні після знайомства.

У подружжя є дві доньки-музикантки Олена та Ольга й шестеро онуків. Старшому Іванові 24 роки, молодшому Мстиславові 11. Ольга живе в Америці, Олена — у Франції.

— Онуки не хочуть займатися музикою. Тільки маленький Слава любить співати. Може, з нього буде толк, — каже Вишневська.

Зараз ви читаєте новину «Помер віолончеліст Мстислав Ростропович». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути