Ексклюзиви
четвер, 04 березня 2021 05:35

Помер перший міністр закордонних справ України

Автор: RBK.RU
  Анатолій Зленко двічі очолював Міністерство закордонних справ — 1990-го та 2000 року. З дру­жи­ною виховав двох доньок
Анатолій Зленко двічі очолював Міністерство закордонних справ — 1990-го та 2000 року. З дру­жи­ною виховав двох доньок

— Анатолій Максимович був інтелігентною, освіченою людиною, з високим почуттям гідності, майстром своєї справи. Його внесок у становлення нашої державності, дипломатичної служби важко переоцінити. Він значний. Такого калібру дипломатів, як він, у Міністерстві закордонних справ немає, і невідомо коли з'являться, — каже колишній мер Києва 71-річний Леонід КОСАКІВСЬКИЙ про першого міністра закордонних справ України Анатолія ЗЛЕНКА. 1 березня серце дипломата зупинилося. Йому було 82 роки.

Анатолій Зленко народився в селищі Ставище на Київщині. Після закінчення Київського гірничого технікуму працював на шахті "Максимівка-Полога" на Луганщині. Згодом вступив до Київського університету ім. Тараса Шевченка. Дипломатичну кар'єру розпочав наприкінці 1960-х. Міністерство закордонних справ України очолював з 1990-го по 1994-й. Вдруге був обраний на цю посаду 2000-го. Працював три роки. Був послом України у Франції та Португалії. 2010-го став деканом факультету міжнародних відносин Київського славістичного університету. Написав майже 100 наукових праць. Володів англійською, іспанською, португальською та французькою мовами.

— 1991 року Україні належало бути визнаною міжнародним співтовариством. Роль міністра закордонних справ була важлива для цього процесу, — говорить дипломат Данило Лубківський, 45 років. — З уламка радянської системи Анатолій Максимович сформував нову українську дипломатію. Він був причетний до встановлення доброзичливих відносин із нашими сусідами. Серед його заслуг і те, що тривалий період Україна могла стримувати російську агресію, яка на той час була прихована.

Анатолій Зленко був у шлюбі із економісткою та географинею Людмилою Іванівною, 77 років. Виховали доньок 56-річну Олену й Анастасію, 44 роки.

Зараз ви читаєте новину «Помер перший міністр закордонних справ України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути