четвер, 22 квітня 2021 06:40

Олексій Мар'єта ліпить церкви із пластиліну

Олексій Мар'єта ліпить церкви із пластиліну

— Скоро вдома не буде місця. Всюди — вироби Олексія. Син створює зі скульптурного пластиліну казкових героїв, історичні постаті, різні композиції й архітектурні пам'ятки, — каже 43-річна Жанна МАР'ЄТА із Сум. Її син 15-річний Олексій захоплюється ліпленням. Нещодавно отримав гранпрі міжнародного конкурсу "Зірки Версаля", який проходив онлайн у Парижі. Представив пластиліновий макет Іллінської церкви, що в Сумах.

— Мені подобається архітектура цього храму. Йому вже 170 років, — говорить Олексій Мар'єта. — Над скульптурою працював два тижні у вільний від уроків час. Спершу в ґуґл-­карті подивився, як храм виглядає зверху. Намітив контури. Потім в інтернеті шукав знімки церкви з різних ракурсів. Сам також її фотографував, на місці розглядав деталі. Виготовив креслення. Все про­порційно зменшив, аби витримати масштаб. Мій храм — 75 сантиметрів заввишки. Оскільки виріб великий, зробив каркас з ­картону. На макет витратив майже 6 кілограмів скульптурного пластиліну.

Хлопець навчається в дев'ятому класі. Торік закінчив художню школу. Ліпити із пластиліну почав у дитинстві.

— У нашій сім'ї ніхто художніх здібностей не має, — додає Жанна Мар'єта. — Лише Олексія приваблює творчість. Він гарно малює олівцем, ручкою і фарбами. Але найкраще дається ліплення. В 4 роки зліпив гарного жирафа з пластиліну. Потім створив динозавра завбільшки з ніготь, але ретельно деталізованого. В дитсадку його роботи вражали вихователів і батьків інших дітей. А повертаючись із літніх таборів, Олексій насамперед питав, чи можна щось поліпити. Найбільше подобається його Домовик. Сидить у кріслі-гойдалці, ніби живий. На минулі різдвяні свята син виготовив хрещеним картини за мотивами твору Миколи Гоголя "Ніч перед Різдвом".

Торік у серпні Олексій Мар'єта отримав гранпрі в онлайн-конкурсі "Зірка", що відбувся в Німеччині. А в грудні здобув два перші місця в грузинському конкурсі "Голден тайм талант".

— Онлайн конкурси — найкращий варіант для моїх виробів. Бо, коли надсилав композицію на оцінку журі, востаннє її повернули зім'яту. Деяких частин взагалі не було. Не хочу, щоб це повторилося, — розповідає Олексій. — Створюючи портрет, особливу увагу звертаю на форму носа й вух. Вони в усіх різні. Якщо беруся за історичну постать, то розглядаю фотографії чи портрети цієї людини, щоб скульптура виглядала реалістично.

Особливою роботою вважаю дзвіницю Покровської церкви. Висота виробу 1 метр 20 сантиметрів. Дома маю 12 скульптур. Доглядаю за виробами сам. Від пилу очищаю їх м'якою ганчіркою чи ватою, щоб нічого не пошкодити. Хочу спробувати відливати вироби з металу. Для цього потрібна велика майстерня, а в Сумах такої немає.

Зараз ви читаєте новину «Олексій Мар'єта ліпить церкви із пластиліну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути