вівторок, 28 березня 2017 05:35

Ніна Губська мала два інсульти

Автор: Фото надане Ольгою Усковою
  Ніна Губська з Черкас працювала фармацевтом. 57 років прожила в шлюбі з головою міської ради ветеранів Іваном Губським
Ніна Губська з Черкас працювала фармацевтом. 57 років прожила в шлюбі з головою міської ради ветеранів Іваном Губським

20 березня в Черкасах справили дев'ятини по 78-річній Ніні Губській. Була дружиною голови міської ради ветеранів Івана Дем'яновича, 87 років. У січні перенесла інсульт. Наступний стався на початку березня. 12 березня жінка померла в медзакладі.

— Того дня ми з сестрою були в лікарні, скільки дозволено. А потім поїхали додому. Мама померла після десятої вечора. Підсвідомо ми всі це відчули. У цей час і в моїй сім'ї, і в сестри всі почали згадувати, якою вона була, — розповідає дочка 47-річна Ольга Ускова.

— Я завжди обожнювала аптечний запах від мами. Вона все життя працювала фармацевтом, — каже дочка Тетяна Молчанова, 55 років.

Ніна Губська народилася в селі Перекопівка Роменського району на Сумщині. Крім неї, в сім'ї було ще двоє старших дітей. Батько у війну був у партизанському загоні Сидора Ковпака, а мати таємно допомагала їм. Поліцаї схопили її, витягли з хати за волосся. Після тортур розстріляли. Троє дітей заховалися під ліжком. Найстаршому сину було 6 років, середній дівчинці — 4, а Ніні — 2. Батько з фронту написав односельчанам, щоб дітей не віддавали в дитбудинок. Повернувся з війни контужений, мав поранення. Одружився з жінкою, яка замінила дітям матір.

— З Ніною прожили в шлюбі 57 років. Ми з одного села. Зустрічатися почали, як я приїхав додому з армії у відпустку. Чотири роки переписувалися. Одружилися, коли Ніні виповнився 21 рік. Мене направили навчатися в Томськ, а звідти — на службу в Суми і Новосибірськ. Там у нас народилася Таня. Це було 4 березня. Квітів у магазинах не було. Я купив вазони примули. Зробив з них букет і передав Ніні. Друга донечка Оля з'явилася через сім років. Ми тоді вже жили на космодромі Байконур. Тому народжувати Ніна поїхала додому, в Ромни. Дитину назвали на честь Ніниної мами. Коли її батько дізнався, то сказав: "Милая Олечка, ну вот ты к нам и вернулась". Через місяць тесть помер. Дружину я знову забрав до себе. На Байконурі служив 20 років. Коли готувалися до запуску ракет, чоловіки по тижню не бували вдома. Ніна жодного разу не поскаржилася на погані умови проживання, дефіцит води і продуктів. Деякі жінки не витримували там і тікали. А Ніна створювала сімейний затишок, доглядала за дітьми, — згадує чоловік Іван Губський.

Зараз ви читаєте новину «Ніна Губська мала два інсульти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути