четвер, 28 травня 2020 06:05

Микола Грома відмовився від операції

Від пухлини мозку помер єдиний житель села ­Октавин Володимир-Волинського району на Волині 38-річний Володимир ГРОМА. Його поховали поряд із матір'ю в сусідньому селі Дігтів.

— Микола народився в Нововолинську. Коли пере­йшов до другого класу, переїхав у Дігтів до материних батьків — вони були старі, потребували допомоги, — розповідає знайома 35-річна Олена Вітренко. — Невдовзі вони померли. А коли Миколі було 15 років, не стало і його матері. Залишився в селі, в місто повертатися не захотів, бо батько вдруге оженився. Коля був гарним господарем. Мав двоє корів, теля, гусей, курей. Збивав масло, робив сир і сметану. З міста покупці самі до нього їхали.

На початку 2010-х Микола вирішив піти в ченці. Якийсь час жив в Успенському чоловічому монастирі.

— Тоді в нього хтось украв корову, — каже Олена. — Він важко це переживав. Вирішив змінити своє життя. Господарство продав, а хату віддав під будівництво церкви. Але довго там не пробув, бо його тягнуло до землі. Чотири роки тому перебрався в Октавин. Знайшов занедбану хату, привів до ладу. Тримав курей і кіз. Умів пекти смачні короваї. Знав народні методи лікування, примовки і заговори. Люди приїжджали просити, щоб помолився за їхнє здоров'я. Після Миколиних молитов завжди ставалися зміни на краще. Хоча жив відлюдником, забутий не був. Торік з іменинами приїхали його привітати кілька десятків людей.

Про хворобу дізнався минулого літа.

— Йому пропонували операцію, але Микола відмовився, — говорить Вітренко. — Казав, хоче якнайшвидше возз'єднатися зі своїми рідними.

Зараз ви читаєте новину «Микола Грома відмовився від операції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути