вівторок, 11 червня 2019 06:05

"На перерві написала пісню. Вся школа плакала"

Автор: Фото надане Ольгою Костеньовою
  Маргарита Костеньова грає на бандурі, фортепіано та віолончелі. Перший музичний твір написала у 8 років
Маргарита Костеньова грає на бандурі, фортепіано та віолончелі. Перший музичний твір написала у 8 років

22 музичні твори за півтора року написала 9-річна Маргарита КОСТЕНЬОВА з Житомира. Минулого місяця отримала сертифікат Національного реєстру рекордів у номінації "Наймолодший композитор України".

— Ніколи не помічала, що в Маргаритки є хист до музики, — розповідає матір Ольга Костеньова, 33 роки. — У другому класі вчителька сказала: "У Маргарити гарний слух. Її терміново треба віддавати до музичної школи, бо там мало місць". Ми тоді жили в Новограді-Волинському, де одна школа мис­тецтв. Коли прийшли туди, залишилися місця лише у класі фортепіано. Маргоша позаймалася трохи більше року, а потім почула бандуру. На ній грала вчителька Валентина Іванівна, яка організувала в школі аматорський дитячий ансамбль. Донька сказала: "Мамочко, я хочу ходити на бандуру. Вона звучить, як душа українського народу". Думала, трохи позаймається і залишить. Але ні. Маргоша швидко опанувала бандуру і стала грати лише на ній. Рада, що вона навчилася азів гри на клавішних інструментах. Зараз пише музику для бандури в супроводі фортепіано.

Маргарита Костеньова навчається в Житомирській музичній школі ім. Святослава Ріхтера. Грає на бандурі, фортепіано та віолончелі. Є лауреатом і переможцем понад 45 всеукраїнських і міжнародних мистецьких конкурсів.

Перший музичний твір написала у 8 років.

— Якось удома Маргоша награвала мелодію, якої я раніше не чула, — говорить Ольга Костеньова. — Спитала її: "Це новий твір, який ви розбирали у школі?" Вона заперечила: "Ні, це я щось придумую". Я була шокована. Врешті у неї вийшов етюд із пасажами і пунктирним ритмом. Лише зараз розумію, що він мав віртуозні маніпуляції, був технічно складний. Але вчительці він не сподобався. Казала: "Творчість — у сторону. Будемо вчити те, що я скажу". Але Маргаритка склала до нього вірш і зробила театралізовану постановку. З цим твором узяла гран-прі на Всеукраїнському конкурсі "Перлина біля моря" в Одесі. А згодом написала ще дві композиції. Вчителька їй говорила: "Закінчиш консерваторію, тоді писатимеш". Маргарита продовжувала створювати музику, але ділитися з вчителькою перестала. Згодом мусили перевести доньку до школи імені Святослава Ріхтера. Її директор дає Маргариті більш як годину музичної літератури, ази композицій та імпровізацій. Недавно донька сказала: "Мама, я хочу написати твір не лише для ­бандури в супроводі фортепіано, а щоб там звучала ще й віолончель". У травні вона пішла вчитися грати ще й на цьому інструменті.

Мелодії приходять до Маргарити неочікувано. Вона награє, а я записую на телефон. Якось зробила це в холі музичної школи за 7 хвилин. Сказала: "Не знаю, що з цього вийде. Але це буде вступ". Буває, о десятій вечора починає щось награвати, а закінчує о першій ночі. Недавно написала пісню "Українка всіх часів". Слова веселі, а музика — сумна, з гуцульськими нотками. Спитала вчительку з сольфеджіо, як таке може бути. Відповіла: "Маргарита створює українізовану музику".

— Інколи рядки віршів приходять так швидко, я навіть не встигаю записувати. Пісню "Чом матерям прийшла в серце тривога" я написала на перерві. До цього спонукала війна на Донбасі. Переживаю через це, бо народилася в Донецьку. Коли виконувала її, плакала вся школа, — розповідає Маргарита. — Інколи мелодії приходять, коли майже засинаю. Буджу маму: "Щось у голову прийшло". Встаємо і записуємо. На встановленні рекорду я грала свою музичну композицію "Аристократ". Мрію видати збірку музичних творів, стати відомим композитором і бандуристкою.

Після отримання сертифікату міський голова Житомира 47-річний Сергій Сухомлин виділив Маргариті Костеньовій на нову бандуру 50 тис. грн. Інструмент виготовляє київський майстер Іван Ткаленко.

Зараз ви читаєте новину «"На перерві написала пісню. Вся школа плакала"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути