вівторок, 29 серпня 2023 07:36

Сьогодні Україна вшановує героїв війни з Росією

Сьогодні Україна вшановує героїв війни з Росією
Українських військових обманули і розстріляли у "зеленому коридорі" під Іловайськом у серпні 2014-го. Фото: facebook.com/getgoingua

29 серпня – День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Цей день приурочений подіям Іловайської операції 2014-го на Донбасі.

18 серпня 2014 року українські військові увійшли в місто Іловайськ на Донеччині. Взяли під контроль частину міста. Тоді російські війська зайшли у тил українського угрупування з території РФ 23-го серпня. Перетнули кордон в районі Амвросіївка—Білоярівка, Краснодона і Новоазовська.

Діяли одночасно на чотирьох напрямках. Українські війська опинилися в оточенні. Вороги вийшли до Маріуполя, відкинули українські війська до Сіверського Дінця.

Протягом двох тижнів в районі Іловайська йшли бої. Російські війська змогли зламати опір і примусити відступати.

У ніч на 29 серпня Путін звернувся до "сил ополчення" із закликом відкрити гуманітарний коридор для українських військових, що опинилися в оточенні.
29 серпня о 6:00 ранку російський офіцер прибув до Многопілля і повідомив українській стороні, що вихід має відбуватися без зброї. О 8:15 українські військові організованими колонами почали рух з міста за попередньо домовленими з російською стороною маршрутами. Але їх прицільно розстрілювала російська артилерія.

Під час прориву українська армія зазнала важких втрат - до половини від загального числа втрат за весь час АТО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іловайський котел: "Уламки влучили в ноги, шию, один пробив череп і залишився на глибині 2 см"

За даними Військової прокуратури, сумарні втрати в зоні Іловайська з початку наступу на місто 10 серпня і до початку прориву з котла 29 серпня 2014 року становлять 366 загиблих, 429 поранених, 128 полонених, 158 зниклих безвісти. Провели оперативне слідство і зібрати близько 100 тис. речових доказів.

Суди та розслідування трагедії тривають досі. Аналіз бойових дій в районі Іловайська після вторгнення російських військ 24-29 серпня 2014-го опубліковали на сайті Міністерства оборони України.

Бої під Іловайськом стали одним з переломних моментів війни на Донбасі. Збройні сили України втратили ініціативу та перейшли від атаки до оборони. Важкі втрати спонукали українське керівництво до укладення Мінського перемир'я в рамках контактної групи Україна—Росія—ОБСЄ із залученням представників російських бойовиків.

У штурмі Іловайська в Донецькій області в серпні 2014 року не було потреби. Про це сказав колишній начальник Генерального штабу, генерал армії України Віктор Муженко.

"Я був від початку проти цього. І проти посиленої уваги в ЗМІ. Ця операція не мала того значення, яке їй приділяли. Тоді планували звільняти Луганськ. Не було б Іловайська - звільнили б Луганськ. А якби звільнили Луганськ, то не було б жодного ЛНР. Ми вже займали головні висоти в Камброді, з якого весь Луганськ був як на долоні. Навіть під час відходу ми мали закріпитися на лівому березі річки Лугань. А зрештою відкотилися аж за Сіверський Донець до Щастя і Станиці Луганської.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні Україна вшановує героїв війни з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути