Ексклюзиви
середа, 28 серпня 2024 05:30

Охоплений полум'ям літак упав на натовп

Охоплений полум'ям літак упав на натовп
Через помилку одного з пілотів на висоті 40 м зіткнулись три з десяти літаків. Трегедія на авіабазі Рамштайн. Фото: GTLOIWl

На авіашоу Flugtag неподалік від німецького містечка Рамштайн 28 серпня 1988 року зіткнулися три реактивні літаки. Загинули 70 осіб і поранені ще близько 1 тис.

Авіабазу "Рамштайн" відкрили 1957-го. На німецькій авіабазі щороку проводили авіашоу Flugtag. Перед початком польотів на полі зібралися близько 350 тис. глядачів. У небо піднялися яскраво розфарбовані штурмові літаки італійської пілотажної групи Frecce Tricolori.

Родзинкою в небі мала стати ефектна фігура "Пронизане серце". У небі димом дев'ять літаків намалювали серце, а 10-й літак "пронизав" його стрілою. Пілот цього літака помилився і впав. Через мить його літак зіткнувся з машиною керманича п'ятірки й зачепив крилом ще один. Пролунав вибух і всі три реактивні літаки спалахнули.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Родичам загиблих на авіашоу дали по 10 тис. грн

Один штурмовик упав поряд з трибуною для почесних гостей і вибухнув. На голови людей полетіли розпечені уламки. Другий повністю розлетівся в небі. Третій упав на полі біля ятки з морозивом. Одразу загинули 15 дітей і понад 20 дорослих. На глядачів розлилося понад 800 л пального. Загорілися фургони й автомобілі. Усі три італійські пілоти загинули.

Перевантажена телефонна лінія дала збій. На дорогах утворюються затори. Поранені сиділи в авто кілька годин. Вмирали від больового шоку. До лікарні привезли близько 400 постраждалих, 35 з них одразу померли. Загалом нарахували 70 жертв. Постраждалим уряд виплатив компенсації. Справу розслідували комісії з різних країн. Разом дійшли висновку, що трагедія сталася через помилку пілота. На три роки в Західній Німеччині запровадили повну заборону проведення авіашоу.

Літак Boeing 747SR компанії Japan Airlines 12 серпня 1985-го врізався в гору Оцука неподалік Токіо. З 524 осіб на борту вижило лише четверо. На борту літака Boeing рейсом з Токіо в Осаку було 509 осіб і 15 членів екіпажу. Літак вилетів о 18:12. Через 12 хв. набрав висоту 7200 м в гірському районі півострова Ідзу. Через 20 с вибухова декомпресія вивела з ладу вертикальний стабілізатор або кіль.

Причиною катастрофи став неякісний ремонт, проведений за сім років до аварії. Родинам загиблим виплатили компенсації. На місці аварії відкрили пам'ятний знак, а в аеропорті – музей, присвячений катастрофі рейсу.

Зараз ви читаєте новину «Охоплений полум'ям літак упав на натовп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути