Ексклюзиви
пʼятниця, 27 липня 2018 08:21

Родичам загиблих на авіашоу дали по 10 тис. грн

Родичам загиблих на авіашоу дали по 10 тис. грн
Момент падіння винищувача Су-27 впав у натовп. Фото: ВВС

Винищувач Су-27 впав у натовп на Скнилівському аеродромі у Львові 27 липня 2002 року. Там святкували 60-річчя 14-корпусу Выйськово-Повытряних Сил України. Загинули 77 осіб, із них - 28 дітей. Ще 250 людей поранені. Скнилівська трагедія стала найбільшою в світі за кількістю загиблих під час авіашоу.

На дійство зібралося близько 10 тис. глядачів. Літак виконував фігуру вищого пілотажу на малій висоті й зачепив крилом дерево. Пілоти Володимир Топонар і Юрій Єгоров встигли катапультуватися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Жодні подачки не замінять рідних" - чиновник про Скнилівську трагедію

Вже через кілька годин після трагедії до Львова прилетіли перші особи країни. Президент Леонід Кучма дав слово не залишити постраждалих у біді. Розслідуванням трагедії зайнялася Генеральна прокуратура України і спеціальна комісія Міністерства оборони України. Висунули декілька версій причин аварії: технічна несправність літака, помилка пілотів, а також помилка в плануванні польотів, організації та розміщенні глядачів на летовищі. Самі пілоти не визнавали своєї провини в аварії і вказували на погану організацію шоу.

За кожного загиблого родичам виплатили від 10 до 100 тис. грн. Значно менші суми дісталися тим, хто отримав травми. Багато хто залишився інвалідами. До відповідальності за трагедію притягнули 10 осіб - льотчики та організатори. Їх визнали винними у скоєнні аварії через недбалість та невиконання плану польоту.

29 липня 2002 року було оголошено в Україні днем жалоби.

У 2016 році Європейський суд із прав людини розглянув два позови щодо Скнилова. Державу Україну не визнали винною. Але суд зобов'язав виплатити родичам однієї родини 3600 євро компенсації.

Зараз ви читаєте новину «Родичам загиблих на авіашоу дали по 10 тис. грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути