четвер, 08 липня 2010 00:00

Миротворцям видавали по 200 грамів води

Автор: фото з сімейного архіву
  Киянин Ігор Крупник (праворуч) у хорватському місті Гліна у день від’їзду додому. Там він служив миротворцем 16 років тому
Киянин Ігор Крупник (праворуч) у хорватському місті Гліна у день від’їзду додому. Там він служив миротворцем 16 років тому

— У туалет ходили в бронежилеті, в душ також. Знімеш — припишуть порушення правил безпеки, — розповідає киянин 37-річний Ігор Крупник. 16 років тому він служив миротворцем у хорватському місті Гліна.

У вуличному кафе біля столичного універмагу "Україна" замовляє пиво. На білій куртці Ігоря два ордени. Каже, що не любить їх одягати, бо соромно перед "афганцями".

— До порту Спліт п"ять діб пливли з Миколаєва кораблем. Чорне море, Мармурове, Середземне, Адріатика — перший мій круїз у житті. Тільки добралися, взялися відправляти Андрюху Бекасова додому. Вночі він вийшов із будиночка — в броніку, касці. Якийсь засранець із гір стрельнув. Куля влучила між листів бронежилету. Андрюха був із Ізяславського спецназу. Здоровішим тільки комбат був. Нам дали наказ без прямої агресії вогонь не відкривати. Бачиш, з автоматом іде — нехай іде. Направив у твою сторону — нічого страшного. Коли почне стріляти, можеш відповісти, якщо встигнеш.

Перед армією Ігор Крупник закінчив Самбірське медучилище. Працював на "швидкій".

— Служив у місті Хирів на Львівщині повітряним десантником. Прийшов приказ: усім, хто прослужив півтора року, писати заяву в Югославію. Поїхали, хто найбільше на гауптвахті відсидів. Офіцери за гроші їхали, солдати — за азарт. Годували нас, як на убой: фініки, хліб у целофані, шинка. Тільки з водою перебої були. З колодязів не брали. Коли не привозили вчасно, видавали 200 грам на людину в день. Цим треба було помитися, побритися і попити.

За півроку Ігор заробив $2,5 тис.

— Як повернувся, дорогою додому перестріли хлопці. Кажуть: "Ми знаєм, хто ти є. Робота треба?" У бандити мене вербували. Щоб не дуркував, мама відправила поступати в столичний інститут народної медицини. Дві "четвірки" й "трійку" отримав. Думав, завалився. Кажу: "Мамо, йдемо забирати документи. Цирк я по вашій просьбі пройшов". А мене прийняли. Гроші з Югославії на навчання пішли. Жив у гуртожитку зі строїтєлями. У них кожен день бутилка. Боявся, що вилечу після першої сесії через п"янку.

Одногрупниця допомогла влаштуватися в реанімацію Інституту Амосова.

— Жив на вокзалі. Усіх бомжів, проституток знав. Потім дали квартиру однокімнатну в гуртожитку. На третьому курсі оженився. Галина чекала мене з армії, потім — доки в Київ заберу. Вона старша медсестра в приватній клініці, я там теж підробляю. Бо ж державна зарплата — 1200 гривень. На одній роботі їсти нема чого, а на двох нема коли, — сміється. — Досі живемо в гуртожитку. Дочка Віка, їй 11 років, у бальних танцях на змаганнях перемагає.

Розмову перериває телефонний дзвінок.

— Жена просила сметани купити. Каже, іди випий пива. Розуміє: робота в мене така, шо мозгі закипають.

Зараз ви читаєте новину «Миротворцям видавали по 200 грамів води». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути