Ексклюзиви
пʼятниця, 22 лютого 2013 07:15

Микола Наконечний помер за чотири місяці після виборів

Автор: фото: Олена ГОРДІЄВА
  Над тілом покійного мера міста Христинівка на Черкащині Миколи Наконечного схилилася дружина Людмила Василівна. По боках із хустками під пахвами стоять їхні сини
Над тілом покійного мера міста Христинівка на Черкащині Миколи Наконечного схилилася дружина Людмила Василівна. По боках із хустками під пахвами стоять їхні сини

— Їхав з Києва машиною, як у грудях запекло. Остановився на заправці. Там йому визвали "скору", а до реанімації не довезли, — на порозі Будинку культури у місті Христинівка на Черкащині говорять про смерть міського голови 50-річного Миколи Наконечного. Кажуть, 17 лютого у нього відірвався тромб.

О 10.20 до зали заносять труну.

— Микола Петрович помер через минулорічну виборчу кампанію до Верховної Ради, — розповідає літня жінка. — Він балотувався на 200-му виборчому окрузі від партії Єдиний Центр. Йому погрожували, кинули до хати гранату. Добре, що нікого тоді вдома не було, побило тільки вікна. До цього місто було зачухане. Звідси всі тікали, а при ньому житло в ціні повисилося — стоїть майже як в Умані.

З охоронцями заходить голова партії Єдиний Центр Віктор Балога, 49 років.

— Останні роки ми дуже здружилися, — каже він. — Товаришували родинами, один до одного в гості їздили.

Наконечного обрали міським головою у квітні 2006 року.

— Із самого початку взявся ремонтувати в райцентрі дороги, — зітхає заступник мера Олександр Кучеренко. — Відновив вуличне освітлення, реконструював два парки. Прочистив артезіанські свердловини та оснастив місто водою цілодобово. Відкрив у Христинівці пам'ятник Гонті та Залізнякові. Цього року планував добудувати тротуари в центрі — по вулицях Леніна і Калініна.

У місті говорять, що з кабінету Наконечного хочуть зробити музей.

—  Це неправда. Одну з вулиць назвемо його ім'ям, можливо, перейменуємо площу. З 23 грудня він узяв лікарняний. Двічі лежав у лікарні. Говорив, що медики знайшли легеневу недостатність, — каже віце-мер.

На парламентських виборах Наконечний поступився Антонові Яценку, який ішов від Партії регіонів.

— Вибори були нечесні, — розповідають христинівчани. — В Умані Наконечному не давали проводити агітацію, заборонили повішати біг-борди. За наказом Яценка на нього завели кримінальну справу.

У мера залишилася дружина та двоє дорослих синів — Микола і Василь. Півроку тому народився онук. Вдова Людмила Василівна, у чорній мереживній хустці та шубі, цілує чоловіка.

— У Миколи Петровича з жінкою в березні мало бути 33 роки супружескої жизні, — розповідають знайомі подружжя. — Як поженилися, то їй було 16, а йому 18. І все життя разом. Людиним батькам тоді казали: не віддавайте її в 16, вона ще перелюбить, когось другого схоче. А її мати говорить: та вона його з п'ятого класу любить і нікого більше не полюбить, хай іде замуж.

Кілька тисяч людей ідуть за труною на кладовище. У центрі міста на великому екрані цілий день показують ролики за участю Миколи Наконечного. Лунає пісня Святослава Вакарчука "Холодно".

—  Я цього не видержу! — кричить дружина. Її беруть під руки сини.

Яму на цвинтарі викопали поблизу каплиці, що спорудив Наконечний.

90

відсотків христинівчан проголосували за Миколу Наконечного 2010-го на виборах мера.

 

Зараз ви читаєте новину «Микола Наконечний помер за чотири місяці після виборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути