середа, 14 травня 2008 15:01

Микола Івахненко здав два бідони крові

Автор: фото: Олена ЛУЦЕНКО
  Полтавський донор Микола Івахненко у себе вдома із 11-річною собакою Лаймою. Чоловік стверджує: завдяки частій здачі крові почувається молодим
Полтавський донор Микола Івахненко у себе вдома із 11-річною собакою Лаймою. Чоловік стверджує: завдяки частій здачі крові почувається молодим

62-річний Микола Івахненко з Полтави 201 раз був донором. За 38 років чоловік здав із вени 84 л 475 мл крові. Завдяки цьому він почувається молодим, не хворіє.

— Ось тут як шрапнеллю побито, — Микола Васильович закочує светра вище ліктя і показує сліди від голок. — Ото стільки точечок.

Івахненко живе в Полтаві з дружиною Олександрою Петрівною, 58 років. Працює інженером на автоагрегатному заводі. Його жінка — начальник природоохоронного бюро на прядильній фабриці. Син, 35-річний Володимир, доньки — Тетяна, 30 років, і 24-річна Ольга — одружені. Живуть окремо.

Чоловік уперше здав кров 5 липня 1970 року. Жив тоді в російському місті Людіново Калузької області. Працював на тепловозоремонтному заводі.

— Був кліч: день донора. Всіх агітували, стіл накривали. Тоді отношеніє було як до людей. На плєнум приглашали, сякий-такий подарок давали. Мєлочь, но виражали, що ти нужен. Давали пару отгулів, — згадує.

Родом Микола Васильович із хутора Івахненков Оржицького району на Полтавщині. В Харківській політехніці чоловік вивчився на інженера.

— Ми познайомилися 1 травня на змаганнях із орієнтування під Харковом, — розповідає дружина. — Мені 17 років було. Приїхала з Полтави. Ночували в палатках, біля вогнища збиралися — так і побачились.

Через два роки одружилися в Людіновому.

— Скромне весілля було. 15 чоловік із роботи прийшли, — каже чоловік. — Потом поїхали на вечеринку до моїх батьків, тоді до її.

На 60 лєт діти подарили скутер, я на ньом розбився

1973-го Івахненки перебралися до Полтави. Микола влаштувався на цегельний завод. Знімали помешкання, потім рік жили в гуртожитку. 1976 року отримали двокімнатну квартиру.

Два роки тому чоловік потрапив у аварію.

— На 60 лєт діти подарили скутер, я на ньом розбився. Їхав по трасі до батьків у Клименки. Не поспішав, і дорога була пуста, а через голову перевернувся. Руку поламав об дзеркало. Ногу збив так, що коліно більше году кровоточило. Ухо праве порвав — лікарі зшивали з кусків. Якийсь водій викликав "швидку", бо я без свідомості був. Уперше за 25 років попав у больницю. Не знав навіть, як лікарняний оформляти.

Івахненка двічі визнавали почесним донором СРСР, двічі — України і раз — заслуженим донором України.

— Заслуженого губернатор Валерій Асадчев вручав. Руку довго тряс, — хвалиться чоловік.

Розказує, що останні 400 мл крові здав 19 березня.

— А якось разом із дружиною для мого земляка Олексія Козуба здавали. У нього був низький гемоглобін. Влили йому кров, то він годів п"ять пожив і вмер.

За правилами, кров дозволено здавати до 60 років.

— Начинаю зменшувати дозу і збільшувати проміжки, — розказує чоловік. — Лікарі радять виходити мєдлєнно, бо це чрєвато кровоїзліянієм куда попало. Я почуваюся молодшим за свій вік, мало хворію. Після здачі крові відчуваю прилив сил. На заводі дехто каже: "Він уже як наркоман: не може уже, шоб кров не здавать".

На станції переливання крові за 100 г платять 16 грн.

— У Миколи Васильовича колись три роки не було роботи, — говорить Людмила Попенко, завідуюча відділенням переливання крові полтавської лікарні N1. — Він брав десь у колгоспі шматок землі й вирощував буряки. Але й тоді кров здавав безкоштовно. Просила його, щоб узяв хоч 25 гривень, — не хотів.

1946, 6 квітня — Микола Івахненко народився на хуторі Івахненков Оржицького р-ну на Полтавщині
1970, 5 липня — уперше став донором; 18 липня — одружився
1973, 28 лютого — народився син Володимир
1977, 21 жовтня — з"явилася на світ дочка Тетяна
1983, 15 жовтня — народилася дочка Ольга
2006, 8 серпня — розбився на моторолері
2007 — став заслуженим донором України
2008, 19 березня — востаннє здав 400 мл крові

Зараз ви читаєте новину «Микола Івахненко здав два бідони крові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути