пʼятниця, 25 липня 2008 15:53

Михайло Підлипний прогнозує погоду за Сонцем

Автор: фото: Денис МАНДЗЮК
  Михайло Підлипний із Червонограда Львівської області визначає погоду за графіками руху Місяця та Сонця. Свій метод прогнозування назвав ”соміграфічним” — скорочено від ”сонце”, ”місяць” і ”графіка”
Михайло Підлипний із Червонограда Львівської області визначає погоду за графіками руху Місяця та Сонця. Свій метод прогнозування назвав ”соміграфічним” — скорочено від ”сонце”, ”місяць” і ”графіка”

"Бачиш, від 13 до 21 липня в нас було похолодання з дощами. Це все йде від Скандинавії. А після того до кінця місяця матимемо потепління", — 63-річний Михайло Підлипний із міста Червоноград Львівщини схиляється над кресленнями на столі.

Чоловік малює графіки характеристик руху Місяця та Сонця. Запевняє, що за цими кресленнями можна передбачати природні катаклізми. Власний метод прогнозування назвав соміграфічним.

— Це скорочено від сонце, місяць і графіка, — пояснює. — Можу на рік, на два, на сто наперед визначити землетруси, буревії, аварії на шахтах. Навіть яка погода була, коли Дантес у Пушкіна стріляв, чи сніг йому на мушку не падав.

Підлипний закурює цигарку "Прима".

— Для прогнозу потрібні ефемериди Місяця та Сонця. Це астрономічні дані про положення тіл на небі. Буває, знайомі мають через місяць весілля чи якусь гулянку. Питаються, яка буде погода. Потім передзвонюють: "Справді збулося", — гордо усміхається. — Дружина йде на роботу, заглядає у графіки, чи брати парасолю, як одягатися.

Ліва рука чоловіка перев"язана шнурком.

— Потягнув мене чорт на вишню. Гілка зламалася, гепнувся на розтягнене плече. Думаю, перелому немає, тільки ушиб. Йти в лікарню? Та яке! У мене така гаряча пора на городі — картоплю підгортаю.

Розповідає, що астрономію у школі не вивчав.

— Родина селянська, не до науки було, — примружує очі. — Але читав багато. Усі сплять, а я сиджу за столом зі свічкою. А скільки разів учителька з-під парти в мене книжки відбирала!

Ріс у селі Кам"янка-Липник неподалік кордону з Польщею.

— Коли мама мене народжувала, старший брат із фронту повернувся. Поранений був, то його сусідка з лікарні забирала, бо в мами вже схватки почалися. Я хоч і після війни ріс, а свою порцію свинцю получив, — показує пальцем на серце. — Малими знайшли обріза заржавілого. Доти клацали, доки не здогадалися змастити. А тоді як пальнуло — картеч пройшла в сантиметрі від серця.

Після навчання в гірничому технікумі та політехнічному інституті будував шахти в Червонограді.

— Удома майже не бував. Утечу на обід — уже автобус за мною їде. Постійно по пояс у воді стояв. Достоявся до трьох операцій, — розводить руками. — Рік у медінституті лежав. Казали, що рак. Після третьої чистки лікар сказав, що більше не оперуватиме, бо нічого там не залишиться. То я почав пити ліки, які від тестя залишилися. І ніби викарабкався. Поки лежав у лікарні, креслення свої зробив.

Удома майже не бував

Водить рукою по карті:

— 29 липня маємо співпадіння сонячної та місячної характеристик. Хто в тій зоні знаходиться? Таїланд, Філіппіни, Південний Китай. Значить, у кінці місяця там треба чекати якихось катаклізмів.

Каже, узимку планує вирахувати погоду під час Євро-2012:

— Продам свою працю англійцям. Я розгадав таємницю їхнього Стоунхенджу (споруда з гігантських кам"яних брил, побудована чотири тисячі років тому на Солсберійській рівнині Британських островів. — "ГПУ"). Припускають, що давні люди визначали за ним період затемнень. Але невже їм треба було тягати величезні кам"яні глиби, аби вирахувати кількахвилинне затемнення? Аж ніяк! Їм було в інтересі, коли треба сіяти, якої негоди чекати.

1944, 11 листопада — Михайло Підлипний народився в с. Кам"янка-Липник Жовківського р-ну Львівщини
1964 — закінчив Львівський гірничий технікум
1971 — закінчив заочно Львівський політехнічний інститут, почав працювати викладачем профтехучилища
1975 — влаштувався на роботу на шахту, одружився з викладачкою ПТУ Тамарою
1976 — народився син Юрій
1988 — з"явився на світ син Костянтин. Почав прогнозувати погоду за рухом Місяця та Сонця
1992 — вийшов на пенсію

Зараз ви читаєте новину «Михайло Підлипний прогнозує погоду за Сонцем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути