Ексклюзиви
четвер, 16 липня 2020 05:46

Михайло Девдера їздить до тещі веломобілем

Автор: ФОТО надане Михайлом Девдерою
  Михайло Девдера з села Качківка Ямпільського району Вінницької області випробовує оснащений електродвигуном триколісний велосипед
Михайло Девдера з села Качківка Ямпільського району Вінницької області випробовує оснащений електродвигуном триколісний велосипед

— Ще в початкових класах мріяв виготовити автомобіль, аби возити додому сіно. Почав стягувати деталі, пробував прикручувати колеса до рами. У дев'ятому класі склав свій перший велосипед, — каже 37-річний Михайло Девдера із села Качківка Ямпільського району на Вінниччині. У вільний час розробляє велосипеди.

Михайло Девдера працює вчителем інформатики у школі. З дружиною виховують четверо дітей.

— У студентські роки практично не займався технічною творчістю, — розповідає Михайло. — Коли одружився, вирішив скласти велосипед для дружини. Під час роботи зрозумів, що скучив за крутінням гайок. Стали з'являтися ідеї для нових проєктів. Коли народилися сини, виготовив велотандем. На ньому вміщаються по двоє дорослих і дітей. Для наших доріг він не гірший за звичайний велосипед. Складність у тому, що треба злагоджено крутити педалі. Коли з'явилися ще дві донечки, велотандем став замалий для родини. Віддали його родичу.

Сини допомагають Михайлу виготовляти велосипеди. Минулої зими з батьком склали дитячий байк.

— Я виконав попередні роботи — підготував колеса, пофарбував деталі. Складали його прямо в кімнаті. Хлопці самостійно прикрутили педалі, колеса, сидіння. Тепер із дітьми намічаємо ще один проєкт — хочемо зробити дитячий електромобіль. На ньому вони зможуть здобути навички водіння.

— Вдома маю власноруч зібраний електровелосипед, — продовжує Девдера. — Наїздив на ньому кілька тисяч кілометрів. Випробування трайк пройшов успішно. Не люблю далеких подорожей, але до тещі їжджу без проблем. Це — 85 кілометрів в один бік. Щоб вистачало заряду на таку відстань, використовую сучасні літій-іонні акумулятори. Людей вражає мій транспорт — фотографують, байкери сигналять. Мабуть, вважають, що я іноземець, який подорожує Україною. Якось їхав на електровелосипеді з райцентру, вечоріло. Тут зупиняється машина й вибігає водій: "Ну що там? Давай розказуй!" Я злякався, подумав, що підрізав його. Виявилося — він вирішив, що я мандрівник. Хотів розпитати, куди їздив і що бачив. Пояснив — добираюся додому з райцентру. Чоловік був розчарований, але побажав щасливої дороги.

Зробив ровер для дитини з дитячим церебральним паралічем

2016 року Михайло Девдера виготовив велосипед для хлопчика з ДЦП.

— Транспортним засобом керує батько. Син сидить попереду і теж крутить педалі, — розповідає Михайло. — Велосипед розроблений так, щоб дитина відчувала радість руху й була активним учасником. Придумував сам, бо в інтернеті немає таких рішень. Ще нестандартне замовлення — трайк для Вінницької приватної школи. Підготував деталі, а складав велосипед зі школярами. Діти отримали знання з механіки й принципів роботи нетрадиційної велотехніки. Та й складена власноруч річ цінується більше, ніж куплена за гроші батьків.

Зараз ви читаєте новину «Михайло Девдера їздить до тещі веломобілем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути