пʼятниця, 30 листопада 2007 16:22

Марія та Микола Цуркани народили здорову дитину

Автор: фото: Мирослава КОЧІШ
  Марія Цуркан з Ужгорода доглядає півторарічного сина — Руслана. А її чоловік Микола, теж інвалід, працює в гідрометеорологічному центрі
Марія Цуркан з Ужгорода доглядає півторарічного сина — Руслана. А її чоловік Микола, теж інвалід, працює в гідрометеорологічному центрі

34-річні Марія та Микола Цуркани живуть у гуртожитку Ужгородської райадміністрації на вул. Можайського. Обоє інваліди. Торік у них народилася здорова дитина.

— Чоловік на роботі. Коля працює комп"ютерником у гідрометеорологічному центрі. А я сиджу вдома з малим, — розповідає Марія Цуркан, русява жінка в інвалідному візку.

Їхньому сину Русланові рік і сім місяців. Він сидить біля холодильника, їсть руками суп. Хапає з тарілки картоплю, макарони, пхає до рота.

— Ще замалий для ложки, — усміхається Марія.— Хай уже як уміє.

У 3 роки Марія перебігала дорогу в рідному селі Люта Великоберезнянського району на Закарпатті. Потрапила під задні колеса вантажівки, що везла крам до магазину. Відтоді прикута до інвалідного візка. У 14 років дівчину віддали до Цюрупинського інтернату N2 на Херсонщині для дітей-інвалідів.

— Микола родом із Чернівців. Немовлям мати віддала його до дитбудинку. У 10 років крутився на турніку й упав на спину. Пошкодив собі хребта, — розказує жінка.

Марія їде на візку в кухню. Розігріває в мікрохвильовій печі каву. Каже, шукає роботу. У супермаркеті "Вопак" їй пропонували працювати з документами. Обіцяли 450 грн на місяць.

— Ми з Миколою порахували, що це невигідно, — зауважує господиня. — Щодня треба сім гривень на таксі. А на роботі мені не можна буде потребляти жидкості, лише суху їжу. Бо в туалет на колясці не заїду.

Цуркани живуть на 1230 грн спільної пенсії. За словами жінки, цього замало. Каже, лише на кесарів розтин потратила у пологовому будинку 4 тис. гривень.

Малий проситься на руки. Мати згадує, що першими його словами було: "Цить, сідєть!". Сусід так кричав собаці.

— Малий кричав так услід перехожим, — сміється вона. — У місті балакають, шо Руслан не наш син. Інваліди рідко рішаються на дитину. Люди думають, ми всиновили його. Дивуються, що дозволили.

Руслан їсть руками суп

Розповідає, що чоловік змінив багато робіт — у супермаркетах, на заправках:

— У супермаркеті робив за самі продукти, ще й прострочені. Я не дозволила б собі так на голову сісти. А Коля довірливий, тому його й ображають. Якось не видали зарплату. Кажуть, ти ж інвалідну пенсію маєш.

У Марії є батьки, двоє сестер та брат. Вони живуть у селі Невицьке на Ужгородщині. Усі здорові, працюють. Батьки — пенсіонери, часто навідуються до доньки.

Жінка говорить, що Микола знайшов свою матір. Їздив до неї у Чернівці. Але та зустріла його непривітно. Батька чоловік не знає.

Марія — друга дружина Миколи Цуркана. Колишня теж була інвалідом, жила в Запоріжжі. Пара швидко розлучилася.

— Шукав, аби обов"язково на візочку, — веде далі жінка. — Не знаю чому. Може, жаліє. Побачив мене в інтернаті на дискотеці. Каже: "О, у вас нова дівчина". Нам було по 18. Я від нього тікала. Горда була.  Боялася, що як заведу чоловіка, нічого в житті не доб"юся. Мріяла спочатку вивчитися, отримати квартиру, а потім вийти заміж і народити дитину.

Зізнається, що мала багато залицяльників. Чіплялися навіть здорові хлопці.

— Раз чекала біля магазину на батька. Підійшов  хлопець, питає: "Дєвушка, як вас звати? Можна вас провести?". Батько вийшов з магазину, а хлопець як налетить: "Ти чого чіпляєшся до дівчини, вона моя!" — сміється Марія. — Бачили, що в мене залізний характер, тому й липли.

Руслан тягнеться за сумкою матері. Марія закидає її на холодильник.

— Важко матері у візку? — питаю.

— Та нормально, — відповідає вона. — Малий у памперсах, речі в машинку-автомат закидаю. Щодня ходимо з ним гуляти.

1973, 17 березня — Марія Каменца народилася в с. Люта Великоберезнянського району на Закарпатті
1973, 27 січня — Микола Цуркан народився в  Чернівцях
1977 — Марія у Лютій потрапила під колеса вантажівки
1983 — Микола в чернівецькому дитбудинку травмувався на турніку
1991 — познайомилися на дискотеці в Цюрупинській школі-інтернаті N2 на Херсонщині
із 2002 — жили в цивільному шлюбі
2005 — одружилися
2006, 20 червня — народився син Руслан
2007 — Марія закінчила Ужгородський національний університет за спеціальністю "соціальний працівник"

Зараз ви читаєте новину «Марія та Микола Цуркани народили здорову дитину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути