вівторок, 24 липня 2007 16:02

Марія Кутова відмовилася від пенсії

Автор: фото: Наталія ПАВЛЕНКО
  Понад десять років тому Марія Кутова лікувалася примусово від алкоголізму
Понад десять років тому Марія Кутова лікувалася примусово від алкоголізму

81-річна Марія Кутова з Гайшина Переяслав-Хмельницького району на Київщині вже шість років не отримує пенсії. Жінка відмовилася від неї.

Розпитую в селі, як пройти до хати Кутової. Чоловік у картатій сорочці показує дорогу й просить купити бабусі хліба. З пакетом, у якому п"ять хлібин, рис, вермішель і маргарин, пролажу до двору. Колись у паркані була хвіртка, тепер вона затулена дрючками і шматками поржавілого металу. На вікнах старої хати годі дорахуватися всіх шибок, двері підперті ломакою. Двір поріс бур"яном, де-не-де трапляється конопля. Господиня сидить в кінці городу, підібгавши ноги, й висапує кругом себе бур"ян. Її одяг і шкіра такого ж кольору, як і земля. Голубі очі жваві, з-під хустини видно сиві пасма.

— Оце тим, хто держить курей, кіз, даю зелененьке. А вони мені хліба та молочка, — підводиться й починає кланятися.

Іде до хати, опираючись на палицю. Показує, що є на її городі.

— Тут буряк сіяла і сахарний, і такий. Буду копать восени. Виженемо горілочки, — сміється жінка. — Я вже не п"ю. Пила, поки пойняла, що таке жизнь, і що таке горілка. Зараз не п"ю нічого, даже лікарств.

Городом простяглися рівненькі рядочки жита і пшениці.

— Саджу під сапу і під заступ. У мене весь інструмент є. І осьо комбайн хороший, — показує на свої руки, — тільки чого-то покрутило. Но воно робоче. Колорадів руками збираю. Нашо мені ті яди?

Біля хати показує на колодязь без відра:

— Тут у мене чисте джерело води. Було, натягаю зимою снігу, натоплю — і розумна. Не вірить ніхто мені, що я учасник трьох войн: проти німців, афганської й проти мафії і бандітів, — говорить серйозно баба Марія. Згадує, що народилася в іншому дворищі цього села.

— Мати мене як народила, два тижні зо мною побула, а тоді на жнива подалася. Покладе мене під копою, а по мені ящірки бігають.

У вас є якась рідня?

— Двоюрідні якісь є. І чоловік був — Петро Аврамович. Дуже любив горілочку. Робить не хотів, но хороший парень.

Чоловік ваш живий?

— Якби справи його живі, — ухиляється від відповіді жінка. — Він — моя перва любов. Двадцять год разом прожили.

А діти у вас були?

— Раз чоловік согласився: треба, щоб було дитя. Доходить врем"я мені родить, а я терплю. Терпіла-терпіла на печі, а мати кажуть: "В тебе живіт двоє суток болить. Я піду до баби Каті-повитухи". Поки побігла, а воно виродилося мертве, бо мовчало. Забрали його од мене, і я питаю: де ви діли оте? А баба Катя сказала: "Скинули в уборну Лисака". А мого чоловіка Лисим в селі звали.

Зараз не п"ю нічого, даже лікарств

Скоро дощ буде, — дивиться на небо бабуся. — Треба капусти насадить. Куди ти, то не наше! — кричить на рудого кота, який всунув голову в пакет з їжею. — Кіт — то мій хазяїн, — каже лагідно. — Максим їсть те, що й я. Як лежу, дряпає, щоб вставала.

Можу вас і в комнати завести, — запрошує господиня. — Якщо не побоїтеся. Було і радіо, і світло. Відрізали. А чого за його платить? Казав Борис Олійник: "Покарай, Господи, того, хто бере платню з людей, які люблять Україну", — голосно декламує. — Так я в лампадку олію ллю, добрі люди дають.

Згадує, як її забрали на примусове лікування від алкоголізму.

— Погрузили самосилом, бо сказали, що я — п"яниця. А там у мене врач знакомий: "Чого це ви, Марія Данилівна, тут?". І відпустив через тиждень. То пішли ж у хату, — відкидає палку жінка.

Після маленької брудної веранди вхід до сіней. Навісний замок на дверях кріпиться на мотузках. Мішки, відра, посуд, лахміття — все звалене у купи на підлозі, столі, лаві. Усе чорне від пилу й сажі. На одній із стін — портрет Леніна, вирізаний із журналу.

А що ж їсте?

— Шо хочу, те і їм. Можу супу зварити. Шовковиці сушу, сухарі житні. У мене все своє: насію і пшениці, і жита, і ячменю. А тоді в ступі дроблю. І ні на кого не надіюся, — показує саморобне борошно у банках. — А мила в мене знаєте скільки! Тільки через роботу ніколи миться... Мені кажуть: "Получай пенсію". А гроші — це чепуха, не хочу з ними зв"язуваться.

Ви виходите кудись?

— Чого я буду ходить, врем"я переводить? Ходила на кладовище, там на одному пам"ятнику написано: "Рідні наші, ми ніколи до вас не прийдемо. А ви до нас не спішіть, ми підождемо". Так я оце не спішу, — сміється баба Марія, перебираючи шматочки вугілля. — Як будуть ховати мене, коли вмру, хай одягнуть у мою одіж: у мене і сорочка вишита є, і корсет, і светр — усе є, на ноги ото кроме...

Чи ходите голосувати?

Жінка сміється хвилин зо дві.

— Нащо? Президента вибірать? Для чого? А про Ющенка знаю, що президент. Я по лічності добрала, що то він, і в газетах фотографії бачила.

Марія Данилівна працювала різноробочою в колгоспі. Понад десять років тому лікувалася примусово від алкоголізму. До того, кажуть односельці, була дуже сварливою. Могла і в бійку влізти. Її цивільний чоловік Петро Козій помер близько 20 років тому.

Виплати пенсії можна відновити


— Ця жінка почала писати відмову від одержання пенсії 2001 року, — каже Ольга Левченко, начальник Переяслав-Хмельницького районного управління Пенсійного фонду України. — Кілька місяців підряд їй нараховували пенсію, однак жінка від неї продовжувала відмовлятися. Через шість місяців виплату пенсії припинили.
Відновити виплати можна, але, згідно з законом, лише за три останні роки. Жінка може отримувати гроші сама чи має право дати письмове доручення на якусь особу, якій довіряє. Та людина одержуватиме пенсію й витрачатиме на потреби пенсіонерки. Зважаючи на наш архів, Марія Кутова має 35 років трудового стажу, тобто нині її пенсія становила б 482 гривні 89 копійок.

Зараз ви читаєте новину «Марія Кутова відмовилася від пенсії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути