вівторок, 28 березня 2017 06:20

"Малював для доньки рибу. Тепер там бачу невідому тварину"

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Художник Олександр Янович показує картини у себе в майстерні. На замовлення не малює. Роботи продає і дарує
Художник Олександр Янович показує картини у себе в майстерні. На замовлення не малює. Роботи продає і дарує

— Це я до вашого приходу культурно одягнувся. Ось так насправді виглядає одяг художника, — 50-річний Олесь Я показує замазаний фарбою фартух. Перед моїм приходом надів білу сорочку. Його справжнє ім'я — Олександр Янович.

Майстерня Олександра Валентиновича — на 23-му поверсі будинку у Святошинському районі столиці. На столах розкидані фарби, пензлі, папір. Ліворуч стоїть колекція дивних капелюхів — польського військового, трикутного, схожого на піратський. На стінах висять портрети, зображення жіночих фігур і тварин, пейзажі.

— Важко входжу у творчу атмосферу. Якщо кілька днів не малював — ніби розстроююся, як гітара, — говорить. — Допомагає чисте полотно — воно притягує. Найбільше люблю перші рухи по ньому, бо може вийти що завгодно. Беру до рук вугілля і швидко, майже не задуму­ючись, роблю перші начерки.

Малювати Олександр Янович почав п'ять років тому. Доти працював юристом, мав бізнес. Про нього говорити не хоче.

— У дитинстві зовсім не малював. А тут захотів щось змінити в житті, спробувати нове, — усміхається. — Уперше взяв до рук олівець 17 січня 2012 року. Мої дві доньки давно малюють. Їм купив товсту іноземну навчальну книжку. Там було завдання — зобразіть кошик із дровами. Вирішив це зробити. Возився три години.

Брав уроки в художника Анатолія Фурлета. Витратив на мене багато часу. Це було скоріше не малювання, а розмови. Під час них я навчався. Зараз спілкуюся із друзями-художниками. Дивлюся, як працюють, і беру на замітку, — замислюється на мить. — Мені не було важко. Якщо не виходило, навпаки, було цікаво переробити.

Приємно було, коли досвідчені художники почали сприймати мене серйозно. Один подивився на мої картини і сказав: "Ніхто з нас так не зробить. Бо тої експресії, з якою ти це робиш, у нас немає".

Олександр написав кілька десятків картин. Деякі продав, кілька подарував. Мав дві виставки. Працює олією та акрилом. Створив кілька робіт у техніці левкас. Нею писали давні єгиптяни — крейду замішували з чимось клейким і додавали олію.

— Улюблений інструмент — руки. Так можу ними розтушувати фарбу, як жодним пензлем не вийде, — говорить. — Не працюю на замовлення. Але вчора доньці виповнилося 20 років. Дружина попросила намалювати для неї квіти. Ось пишу, — показує полотно з жовтим тлом і накиданими квітами. — Але наприкінці може вийти щось зовсім інше.

Підводить до картини з розмитою рожевою фарбою на синьому фоні.

— Коли малював для доньки рибу, вона мені не сподобалася. Зафарбував, — розповідає. — Тепер бачу там невідому тварину.

Найцікавіше слухати, коли сперечаються, що зображено на моїх картинах. Якщо хочеш сказати щось прямо — напиши. А в живописі має бути загадка. На картині "До світла" написав отвір і поруч постать. Люди на виставці бачили у ній коня, вовка, кота, навіть Бетмена. Серйозно дискутували, куди це створіння іде — вперед чи назад.

Над нашими головами помічаю підвішену іграшкову корову з крилами. Олександр Валентинович натискає кнопку, і вона починає літати по колу. Біля вікна висять величезні старі ваги. Такими раніше зважували м'ясо.

— Значну частину життя був надто занурений у людей і не відчував себе. Коли почав малювати, усвідомив, що існую і я сам, — додає чоловік. — Звідси і псевдонім — Я.

Зараз ви читаєте новину «"Малював для доньки рибу. Тепер там бачу невідому тварину"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути