середа, 25 травня 2011 05:00

Ляльку майстриня робить два місяці

18 травня у столичному Українському домі відкрили салон авторської ляльки "Київська казка". Понад три тисячі робіт показують майстри з Німеччини, Франції, Італії, Іспанії, Голландії та України.

— Я роблю ляльки чотири місяці, — розповідає 40-річна Валентина Яковлєва з Харкова. — Виготовляю фігурки, а моя донька Віолетта шиє для них одяг. Натхнення приходить уночі, коли всі лягають спати. Ліплю до четвертої ранку.

Валентина показує п'ять ляльок — Анжеліку, Прімаверу, Азру, Барбару та Янголятко.

— Імена з'являються спонтанно. Якось працювала над однією лялькою, ще навіть волосся їй не зробила. Тут у гості заходить подруга. Підійшла до столу й каже: "А що це за Барбара Брильська?" Одразу дала таке ім'я ляльці. Другу назвала Анжелікою, бо саме в цей час дивилася по телевізору однойменний фільм. Важко було робити чорношкіру ляльку Азру. Щоб досягти темного кольору шкіри, у пластик додала трохи пігменту. Такий матеріал важкий у роботі, бо під час запікання може тріснути. Усі ляльки продаються, ціни починаються від 400 євро.

Біля стенду Сільвії Везер, 50 років, з німецького Мюнхена найбільше відвідувачів.

— Такої краси наші майстри ще не навчилися робити, — говорить жінка у крислатому капелюсі іншій. — За кордоном для виготовлення ляльок використовують порцеляну, яка найкраще імітує людську шкіру. Але нашим такі матеріали не до кишені.

Жінки питають у майстрині, скільки коштують її ляльки.

— Мені українські колекціонери за кожну пропонують по 6,5 тисячі євро, — каже Сільвія. — Та я не поспішаю продавати. У червні планую бути ще на кількох світових виставках. Там запропонують більші гроші.

Розповідає, що кожну ляльку робила по два місяці.

— Працювала цілими днями без вихідних. Одного разу так захопилася роботою, щоб без сну та їжі просиділа дві доби.

На другому поверсі показують іграшки з ниток та тканини. 48-річна Світлана Олійник із Полтави виставила майже 20 текстильних котів.

— Такі іграшки — чудовий подарунок для дитини, — каже. — Роблю їх із текстильної пластики, наповнюю поролоном. Жодного разу не користувалася швейною машинкою, все роблю вручну.

Світлана натискає на живіт кота Жоржа. Той починає нявчати.

— Пищалки зашиваю всередину. Такі іграшки можна подарувати і дітям дошкільного віку. Кожен кіт має паспорт. У ньому зазначено ім'я, рік та місце народження.

Майстриня показує паспорт. На одній сторінці вказані дані кота, на другій — напис "Я вам принесу щастя".

— Два роки тому один чоловік купив у мене кицьку. Через місяць дзвонить, просить зробити з неї кота. Я пошила іграшці котячі геніталії. Думала, під час зустрічі буду їх пришивати, а він каже: "Я сам це зроблю". Потім розказав, що хоче того кота другові на день народження подарувати.

Жаліється, що політики нічого не купують.

— Один раз на виставку приїхав Леонід Кравчук. Керівництво дало команду їм щось подарувати. Я Леоніду Макаровичу вручила пташечку, а його секретарці — бджолу. Дуже дякував і хвалив роботу. Був на моїй виставці й Дмитро Табачник. Та йому нічого не подарувала.

Зараз ви читаєте новину «Ляльку майстриня робить два місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути