пʼятниця, 21 квітня 2017 05:31

Кістки з риби Маргарита Гордієнко варить у соді

Автор: ФОТО З САЙТА www.cheline.com.ua
  Маргарита Гордієнко виклала звірів із кісток риб. Цим декоративним мистецтвом захопилася п’ять років тому
Маргарита Гордієнко виклала звірів із кісток риб. Цим декоративним мистецтвом захопилася п’ять років тому

— Я родилась и выросла в городе Уральск в Казахстане. Он стоит на реке Урал. Рыба на столе у нас была всегда. Косточки, которые возле плавников, на пластилин сажала. Кораб­лики делала, — розповідає 60-річна Маргарита Гордієнко з Чернігова. П'ять років робить картини з риб'ячих кісток. Зараз їх показують на виставці у місцевій бібліотеці.

30 років Маргарита Михайлівна працювала вчителем історії у школі. Художньої освіти не має.

— Коли пішла на пенсію, у журналі побачила статтю про декоративне мистецтво з кісток. Розказували про техніку обробки, як складати найпростіші фігури, — каже жінка. — Відтоді, коли готую для сім'ї рибу, кістки не викидаю. Ретельно їх промиваю з мийним засобом. Відварюю із содою, щоб прибрати жир. Однак до кінця його видалити неможливо, тому кістки з часом жовтіють.

Із річкових риб використовую кістки коропа, щуки, сазана, жереха, карася, судака, плотви. З морських — хека, пеленгаса, путасу. В оселедця найтонші кісточки. Найцікавіші — в голові. Їх там близько сотні.

Кістки розкладаю ­пінцетом. Поправляю бамбуковими шпажками. Форму не змінюю принципово. Можу тільки трохи вкоротити. Кріплю їх за допомогою клею ПВА.

Маргарита Гордієнко зоб­ражує тварин, квіти, казкові сюжети. Має кілька робіт за поемами Олександра Пушкіна. На вірш "У Лукоморья дуб зеленый" зробила панораму з ­русалкою на дереві, котом на ланцюгу, Кощієм Без­смертним.

— Одна з найвдаліших — серія за моїм улюбленим романом Михайла Булгакова "Майстер і Маргарита", — продовжує Маргарита Михайлівна. На трьох чорних аркушах виклала тонкими кістками портрети головних героїв — Воланда, Маргарити, Коров'єва і кота Бегемота. — На кожен портрет пішло близько доби. А Коров'єв взагалі не виходив тиждень. Роботу доводилось опускати у воду. Так клей розчиняється. Кістки можна використовувати заново.

Роботи не продаю, виготовляю тільки на подарунки рідним і друзям, — додає жінка. — Подруга недавно попросила на синьому тлі викласти вовка.

Зараз ви читаєте новину «Кістки з риби Маргарита Гордієнко варить у соді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути