четвер, 14 червня 2012 06:15

Карту України склали із семи відер моху

Автор: фото: АНДРІЙ ШМАТОВ
  Карту з моху за 20 днів зробила запорізька художниця й дизайнерка Катерина Старостенко. Час від часу інсталяцію поливає водою. У київській галереї ”Цех” полотно простоїть до морозів
Карту з моху за 20 днів зробила запорізька художниця й дизайнерка Катерина Старостенко. Час від часу інсталяцію поливає водою. У київській галереї ”Цех” полотно простоїть до морозів

Графіті з моху у формі карти України розміром 5х7 м виставили у внутрішньому дворі столичної галереї "Цех" на Подолі.

Мох зелено-бурого кольору. Відвідувачі проходять повз і шукають обіцяну карту. Помічають не відразу. Спочатку бачать червону мотузку, що відгороджує її.

— Оце вона? — зупиняються перед стіною фотографи, налаштовують на фотокамерах більший контраст, щоб на знімках карта не зливалася зі стіною.

Художник і дизайнер інсталяції Катерина Старостенко із Запоріжжя просить не торкатися полотна руками.

— Ми разом з однодумцями карту 20 днів робили. У київському інтернет-магазині купили сім відер сухого моху. Це білий болотяний мох із тундри чи високогір'їв. Літр такого коштує 30 гривень. На експонат витратили більше 2 тисяч. Розмочували мох у пиві, додавали цукор й органічні добрива для росту. Від пива маса стала клейкою. Мох ділили на шматки і засовували у каркас на стіні.

Пиво та добрива створили вологе середовище. Хочемо, щоб мох ріс і буяв. У карті поселилися багато комах — бачила якихось дивних смугастих мух та жуків.

Катерина у легкій сукні. Змахує з чола короткий кучерявий чуб.

— Були сильні дощі. Боялися, що карту може змити. Добре, що каркас був нерівний. Це врятувало графіті. Мох не має коріння, але це живуча рослина. Поливаємо його час від часу водою. Карта триматиметься до перших морозів.

Полотно зробили до футбольного чемпіонату Євро-2012. На відкритий майданчик карту винести бояться. Пряме сонячне проміння зашкодить моху.

— Тлом для карти обрали вишитий орнамент, — показує Катерина. — Вагалася між кількома, але врешті обрала простіший, щоб краще сприймався на око.

Побачити карту з моху можна буде в галереї "Цех" безкоштовно.

Зараз ви читаєте новину «Карту України склали із семи відер моху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути