вівторок, 05 вересня 2017 00:30

"Із коханням вирішив поки не зв'язуватися"

Автор: Наталія ЛУЦЕНКО
  Школяр Артем Самсонов з Олександрії на Кіровоградщині показує презентаційний банер ”рідкого” бронежилета. Його вартість — 130–170 доларів. Це вдвічі дешевше за польські аналоги
Школяр Артем Самсонов з Олександрії на Кіровоградщині показує презентаційний банер ”рідкого” бронежилета. Його вартість — 130–170 доларів. Це вдвічі дешевше за польські аналоги

— Останній рік свій "рідкий" бронежилет демонстрував лише в Україні. А нещодавно його побачив увесь світ, — каже 16-річний Артем Самсонов з Олександрії на Кіровоградщині. В серпні у Бразилії на міжнародній виставці молодіжних наукових проектів "Експо-Саєнсиз Інтернейшнл" презентував свій винахід — бронежилет на основі спеціальної рідини.

З Артемом Самсоновим зустрічаємося у філії Кіровоградської гімназії імені Анатолія Короткова, де він навчається. Приходить у камуфляжних штанях і синій футболці. Вітається з охоронцем і піднімається на другий поверх. Сідаємо в кабінеті фізики.

— Бронежилетами на основі рідини зацікавився у дев'ятому класі, — розповідає Артем. — Тоді прочитав ­статтю про аналогічний винахід у ­Польщі. Зрозумів, що ті бронежилети мають недолік. Вони суцільні й повністю заповнені гелем, що утримує кулі. Після влучання рідина починає витікати, жилет стає непридатним для використання. Вирішив їх удосконалити. На це витратив майже два роки. Мій бронежилет складається з кількох пластин, що нагадують бджолині соти. Всередині вони заповнені гелем. Якщо куля проб'є одну частину, захищатиме інша. Його вартість — 130–170 доларів. Це майже удвічі дешевше за польський рідкий бронежилет.

Показує винахід на презентаційному банері.

— На виставці у Бразилії свої роботи демонстрували майже тисяча учасників із близько 40 країн світу, — продовжує. — Україну представляли шестеро школярів. Не всі добре знали англійську. Під час презентації доводилося активно жестикулювати, а дещо показувати на пальцях. Та мене зрозуміли. Мій винахід зацікавив експертів. Найближчим часом збираюся запатентувати його.

Поїздку оплатили організатори. Батьки дали гроші лише на дрібні витрати. У Ріо-де-Жаней­ро ще встиг і відпочити — помочив ноги в океані, покупався у нічному басейні, побував на екскурсіях.

У кабінет заходить Олександр Мірошниченко, учитель Артема. Був його наставником під час розробки.

— У гімназії навчаюся з п'ятого класу, — каже Артем. — Навчання тут триває 8 годин на добу. Як робочий день, але без зарплати. У вільний час цікавлюся наукою, люблю готувати. Найбільше подобається робити плов і страви з м'яса. Позавчора смажив свинину з азійськими пряностями. Батьки були у захваті.

Батько хлопця — енергетик, мати працює контролером з енергопостачання. Має брата Тимофія, 12 місяців. Сестра Марія три роки тому загинула в ДТП.

— Після закінчення школи планую продовжити навчання в Київському політехнічному інституті чи "Львівській політехніці", — додає Артем Самсонов. — Закохуюся рідко, бо часу на це не вистачає. Торік мав дівчину. Поєднувати стосунки з навчанням було складно. З коханням вирішив поки не зв'язуватися.

Зараз ви читаєте новину «"Із коханням вирішив поки не зв'язуватися"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути