середа, 15 квітня 2009 17:03

Глухий Олексій Нашивочніков проектує станції метро

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Олексій Нашивочніков втратив слух у дитинстві. На роботі спілкується за допомогою записок
Олексій Нашивочніков втратив слух у дитинстві. На роботі спілкується за допомогою записок

39-річний Олексій Нашивочніков із дитинства не чує і не розмовляє. Чоловік проектує станції Київського метрополітену.

У кафе "Велика ложка" біля Хрещатика приходить зі стосом бланків Укрметротунельпроекту. Бере аркуш і на звороті швидко пише: "Привет!".

За нашими спинами офіціант розбиває тацю із посудом. Олексій незворушно пише далі:

— Я — єдина дитина в сім"ї. Утратив слух, бо одразу після народження перехворів запаленням легень, мене закололи антибіотиками. Мама до року помітила, що я не реагую на звуки. Лікарі поставили діагноз "двосторонній неврит", це не лікується. Рекомендували носити слуховий апарат. Але в дитинстві я часто від нього відмовлявся, тому не натренував вуха розрізняти звуки. Зараз не звикну. Це все одно, що змусити балерину грати у футбол.

Мати Наталія Миколаївна на вісім років покинула роботу заради Олексія.

— Мама поїхала до Москви у центр реабілітації дітей із вадами слуху і за їхніми методиками займалася зі мною. Вішала таблички "стілець", "стіл" на меблі, купувала "лото"— ігри і підписувала малюнки. Читати навчився у два роки. Після школи для дітей із вадами слуху здуру вступив до технікуму легкої промисловості. Механіка швейного обладнання з мене не вийшло. Але там зустрів майбутню дружину Олену. Вона родом із Кубані, втратила слух у п"ять років після отиту. Вчилася на технолога швейного виробництва. Коли сказав мамі, що хочу одружитися, вона тільки розвела руками: "Ти сам маєш будувати своє життя".

Читати навчився у два роки

Олексій пише три різні історії, як освідчувався Олені, але закреслює їх жирними лініями, дописує після паузи:

— На перерві я оголосив Лєні, що їдемо подавати заяву. Вона подумала, що жартую. Тільки коли під"їхали до ЗАГСу, повірила. Наша 18-річна доця Аліна вчиться у художньому інституті імені Бойчука на дизайнера середовища. Втратила слух у 2,5 року, тому носить слухові апарати.

Нашивочніков нарікає, що суспільство вважає таких, як він, неповноцінними.

— Відмовляють у праві водити авто. Держава не оплачує послуги перекладача, тому з власної кишені викладаємо по 50 гривень за годину. Не можу піти на базар. Доводиться ходити в супермаркети, щоб не випитувати товару і не просити подати "цю баночку" з полиці. Викликати "швидку" просимо сусідів. По телевізору важливі програми не перекладають на жестову мову і не титрують. А в титрованих програмах написане часто прикривають рекламними логотипами.

Архітектурний факультет Олексій закінчив 10 років тому.

— Довчився до магістра. Іспити, заліки складав письмово, з професорами спілкувався за допомогою паперу і ручки. Поблажок не мав. На одному із найважчих іспитів — нарисної геометрії — вся група провалилася. І тільки я та ще двоє однокурсників здали. На п"ятому курсі професорка Лариса Скорик запропонувала працювати в Укрметротунельпроекті. Перше завдання — спроектувати вестибюль і платформу станції метро Сирецька. Потім із другом-однокурсником Андрієм Юхновським проектував Вирлицю і Бориспільську. Усе пишу на папірці, щоби не було неточностей. Тепер закінчуємо станції Деміївську, Голосіївську та Васильківську. Весь інтер"єр Деміївської зроблений за моїми кресленнями, а інші дві — із моїми корективами. Станції ще наприкінці минулого року мали прийняти перших пасажирів. А зараз дату пуску затягують то до Дня Києва, то до Дня Незалежності.

Зараз ви читаєте новину «Глухий Олексій Нашивочніков проектує станції метро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути