Ексклюзиви
пʼятниця, 25 березня 2016 07:55

Георгія Ґонґадзе поховали через 16 років після смерті

— Пам'ятаю, як Гія йшов Хрещатиком із заліпленим ротом і плакатом у руках. Люди не приєднувалися, ховали очі. Розуміли: навіть постояти біля нього — небезпечно. За кілька місяців до смерті написав заяву генпрокурору, голові Верховної Ради та президентові про переслідування й погрози. Вручив листа спікеру Плющу. Той відмовився брати: "Живи так, щоб за тобою не стежили", — розповідає журналістка 64-річна Наталка Чангулі.

Іде, спираючись на палицю, до церкви Миколи Чудотворця Набережного у Києві 22 березня. Тут відспівуватимуть журналіста Георгія Ґонґадзе. Його вбили 17 вересня 2000-го. 16 років тіло тримали в центральному столичному морзі.

Близько 9.00 лаковану труну з тілом виймають із чорного катафалку. Віко вкрите грузинським і українським прапорами. Заносять через центральний вхід до вівтаря. Біля покійного стоять дружина 43-річна Мирослава Ґонґадзе та доньки-двійнята 18-річні Соломія й Нана. Георгій був парафіянином цієї церкви. Тут хрестив дочок.

Через кілька хвилин під'їжджає автомобіль народного депутата 55-річної Юлії Тимошенко. Вона з букетом червоних троянд прямує до храму. Швидко виходить назад. Багато киян із квітами — кладуть їх біля труни. Моляться. За годину в приміщенні збираються до сотні осіб. Новоприбулі чекають біля входу.

— Гію вбили, бо був безкомпромісний. Не могли ні купити, ні залякати, — продовжує Наталка Чангулі. — Добре, що його поховають, а не триматимуть у морозильнику. Люди тепер зможуть прийти на могилу.

Близько 11-ї підходить колишній голова Верховної Ради 72-річний Олександр Мороз із червоними трояндами. Біля нього — охоронець.

— Тіло довго не ховали, бо в мами Георгія були сумніви. Не могла змиритися з думкою, що сина забрали, — говорить Олександр Олександрович. Біля нього збираються люди. — Хто підводив до вбивства Ґонґадзе з боку високого керівництва, має встановити суд. Де ще в світі є приклади, щоб 16 років розслідували очевидну справу?

Із чорного позашляховика виходить співак 41-річний Святослав ­Вакарчук. Говорити відмовляється. Одразу йде в церкву.

О 12:45 політолог 42-річний Євген Глібовицький, кум Ґонґадзе, зачитує з листка заяву Мирослави:

— Рідні Георгія Ґонґадзе відчувають полегшення в тому, що його тіло буде поховане. Справа ­Ґонґадзе не припиняється. Замовники його вбивства рано чи пізно мають бути засуджені. Верховенство права — правильний шлях для кожної країни. А утвердження демократії і свободи слова — найкраща пам'ять про ­Георгія.

Глібовицький прямує до церкви. Туди по черзі заходять народні депутати — Володимир Парасюк, В'яче­слав Константиновський, Ігор Мосійчук, Ірина Геращенко. Також правозахисник Володимир Чемерис, політолог Олександр Палій, екс-нардеп Степан Хмара.

Колишньому народному депутату 51-річному Тарасові Чорноволу журналісти хвилин 15 не дають пройти до церкви.

— Якось Георгій сказав: "Я — грузин за національністю, але готовий віддати життя за Україну". Так і вийшло, — говорить Тарас В'ячеславович. — Якщо теперішня влада розкриє справу Ґонґадзе, то політичних убивств в Україні більше не буде. І ми перегорнемо цю ганебну сторінку. Поки ж не розкрили не тільки вбивство Гії, а й убивство мого батька. Це все — щаблинки однієї драбини.

О 13:55 четверо чоловіків із чорно-білими пов'язками виносять труну з церкви. Попереду неї люди кидають червоні гвоздики й пелюстки білих та пурпурових троянд.

Мирослава Ґонґадзе йде за труною, схиливши голову. Дочки — у затемнених окулярах. Всі троє ховають обличчя під крислатими чорними капелюхами. Позаду — родичі, друзі покійного. Процесія розтягується на кілька десятків метрів. Присутніх до 400 осіб.

Труну закопують у дворі церкви біля хреста "Пам'яті новомученикам землі української — жертвам тоталітарного комуністичного режиму ХХ століття". Плачуть нардепи Сергій Лещенко, Світлана Заліщук та Олена Притула — колега Георгія.

Біля могили на столі з глибокої миски в одноразові 50-грамові стакани насипають коливо (поминальна страва. — ГПУ).

Телеведуча і колишній народний депутат Ольга Герасим'юк прийшла з букетом троянд. Без макіяжу, очі заплакані.

— Після смерті Лесі Ґонґадзе (мати Георгія померла 30 листопада 2013 року. — ГПУ) було сімейне рішення поховати Георгія. Але почалася війна, тому ховають лише зараз, — говорить Ольга.

На парковці між церквою і медцентром чоловік із припухлими губами виганяє людей. Ті зайшли між машин подивитись на похорон.

— Через вас перекрыли всю улицу! Идите отсюда! Это — частная собственность! — кричить чоловік.

Наказує охоронцю замкнути ворота пар­ковки.

— Така він людина, що зробиш, — пояснює охоронець і перепрошує.

Нардеп 51-річний Юрій Луценко одним з останніх встигає кинути дрібку землі в яму, прощаючись із покійним. Тримає білі й червоні гвоздики. Говорити відмовляється. Розповідає двом жінкам про парламентську кризу.

Починається дощ. Люди розходяться. Мирослава Ґонґадзе з дочками заходить у храм. Люди кажуть, що може приїде президент Петро Порошенко.

Детоньки, подайте милостыню за царствие небесное покойного, — просить жебрачка в драповому зимовому пальті й нових замшевих чоботах.

Простягає 200-грамового паперового стакана до всіх, хто виходить із воріт церкви. Люди кидають їй по кілька гривень. Наближається до Володимира Парасюка.

— Дай мне хоть несколько гривен! Я уже не говорю про доллары, евро, — хапає його за правий рукав пальта.

Помічниця Парасюка кидає жінці у стакан 20 грн.

Мирослава Ґонґадзе живе з дочками у США

43-річна Мирослава Ґонґадзе в Києві працювала на телебаченні. Після смерті чоловіка отримала політичний притулок у США. Живе з доньками Наною і Соломією в передмісті Вашингтона. Працювала редактором у видавництві, з 2004 року – продюсер української редакції "Голосу Америки", ведуча телевізійної програми "Час-Time".

У лютому 2005-го сказала: "повернеться в Україну", якщо "будуть покарані не лише виконавці, а й замовники вбивства" її чоловіка.

Отримав 26 осколкових ран

Георгій Ґонґадзе народився 21 травня 1969 ро­ку в Тбілісі, столиці Грузії. Мати Леся Теодорівна — стоматолог, батько Руслан — дисидент, кінорежисер. Батьки розлучилися. Мати переїхала в Україну.

Після школи вивчав англійську в Тбіліському інституті іноземних мов. Служив два роки в Афганістані. 1989-го переїхав до Львова. Продовжив навчання на факультеті іноземних мов тамтешнього університету ім. Франка. 1990-го одружився з Мар'яною Стеценко. Познайомився за рік до того на фестивалі "Червона рута". 1991-го поїхав у Грузію, де брав участь у громадянській війні. У цей час Георгія покинула дружина.

1993 року в Сухумі знімав документальний фільм про війну. Під час одного з обстрілів його тяжко поранили. Отримав 26 осколкових ран. Кілька осколків залишилися в правій руці.

Повернувся у Львів. Зняв кілька документальних фільмів. Працював на місцевому телеканалі. 1995-го взяв шлюб із Мирославою Петришин. Вона навчалася на юридичному факультеті університету ім. Франка. Подружжя переїхало до Києва. За два роки народилися дочки-близнючки Нана і Соломія.

Працював на телебаченні й радіо. Був прес-секретарем у штабі кандидата в президенти Наталії Вітренко.

У квітні 2000 року створив інтернет-видання "Українська правда". Воно критикувало президента Леоніда Кучму та його оточення. У редакцію телефонували з погрозами. Георгій помітив, що за ним стежать. Звертався через це в Генпрокуратуру.

16 вересня 2000-го зник. Згодом з'ясували, що його вбили.

7 експертиз тіла, знайденого під Таращею на Київщині, провели з 2 листопада 2000 року. По одній — у Росії, Швейцарії, США, по дві — у Німеччині й Україні. Фахівці більш ніж на 90% упевнені, що зразки належать Георгієві Ґонґадзе. За результатами першої експертизи в Мюнхені, це — останки іншої людини.

2 500 свідків допитали у справі Ґонґадзе за перші два місяці після його зникнення.

Зараз ви читаєте новину «Георгія Ґонґадзе поховали через 16 років після смерті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути