Ексклюзиви
четвер, 17 березня 2011 03:45

Єва Адам відмовила чотирьом чоловікам

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Єва Адам із села Ратівці на Закарпатті три роки тому поховала чоловіка. Має доньку Дьордіку і онуку Софію
Єва Адам із села Ратівці на Закарпатті три роки тому поховала чоловіка. Має доньку Дьордіку і онуку Софію

У селі Ратівці Ужгородського району Закарпаття живе 59-річна Єва Адам. Прізвище отримала після заміжжя за Людвігом Адамом.

З Євою Олександрівною зустрічаємося у початковій угорськомовній школі сусідніх Малих Геївців. Після дзвінка на перерву сідаємо у класі.

— Воспитываю детей 42-й год, — розповідає російською з угорським акцентом. — До школи виховувала діток у садку. Любила їх змалку. Спершу вибавила сестрину дочку, потім братового сина.

Дівоче прізвище Єви Олександрівни — Балла.

— Вийшла я заміж пізно — у 30. Старші брат і сестра одружилися й роз'їхалися зі своїми сім'ями. Я лишилася біля батьків. Дуже їх любила, тому не спішила заміж.

Відмовила чотирьом.

— Перший раз кликав заміж у 15 років у піонерському таборі молодий піонервожатий. Із майбутнім чоловіком познайомилася на сільських танцях. Людвіг підійшов до мене й запросив потанцювати. Був дуже скромний і неговіркий. Через півроку попросив моєї руки, і я не відмовила. Коли взяла чоловікове прізвище, всі знайомі дивувалися, як можна було так вгадати. А я тішилася, що від цього в мене доля буде гарною.

За рік у подружжя народилася донька.

— Назвали її по-угорськи — Дьордікою. Хоча чоловік і батьки наполягали, аби була Євою. Хотіли, щоб у родині продовжувалося співвідношення прізвища й імені. На другу дитину не зважилася. Спершу планувала народити, коли дочка піде в перший клас. Але не схотіла, бо мала 37 років.

Чоловік помер три роки тому.

— Ми дуже любилися. Він, як одружилися, одразу сказав: "Єва, приймати рішення в родині будеш ти". То я в сім'ї була за главу. Він шоферував у колгоспі. Мене й дочку дуже любив і поважав. Разом із ним лягали спати, разом просиналися. Мав тільки 59 років. Дуже мріяв діждати до пенсії. Увечері лягли з ним, як завше, спати, а вранці знайшла його холодним. Перед тим удень він працював у полі з сіном, стояла велика спека. А ще дуже багато курив. Помер від інфаркту. Я важко переживала.

Щодня Єва Адам їздить до школи велосипедом.

— Від Ратівців до Геївців 4 кілометри навпростець, а кругом — 10. Щоб не об'їжджати, сідаю вранці на велосипеда. Ще цей навчальний рік попрацюю і буду йти на пенсію. У дочки народилася дівчинка Софія. Буду з дитиною вдома сидіти, а донька піде вчителювати.

Каже, на її ім'я та прізвище люди неадекватно реагують.

— Бувало, їду в місто якісь папери оформляти. Як скажу в установі, як мене звати, люди аж очі відривають від паперів й на мене дивляться. Коли виїжджаю за кордон, то на митниці документи звіряють — не вірять.

Зараз ви читаєте новину «Єва Адам відмовила чотирьом чоловікам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути