четвер, 13 серпня 2009 18:25

Чим торгують у Києві біля станцій метро
5

Ігор Панасюк на майдані Незалежності малює портрет хлопчика за 80 гривень. З дорослих художник бере 100 гривень. У іноземців просить за портрет 50 доларів
Фото: фото: Тарас ПОДОЛЯН
Студент Богдан Татков біля переходу в метро Оболонь грає на трубі й співає шотландські народні пісні. За півтори години заробляє 200 гривень
Ольга Орлова на метро Лісова пропонує рибу до пива. Свій товар возить із Запоріжжя та Джанкоя, у столиці перепродує утричі дорожче. За кілограм живих раків просить 150 гривень
Киянин Дмитро у метро Лук’янівська за 50 і 80 гривень продає ножі для нарізки овочів, фруктів, сиру і м’яса. На стіл виставив пальму, вирізану з моркви і огірка
Валентина з села Новопетрівці на Київщині на метро Мінська по 10 гривень пропонує купити яблука і груші зі свого саду. У липні торгувала чорницею і малиною

— Я бабушка-бізнесменша. Качан сирої кукурудзи купую за 50 копійок, варену продаю по 4 гривні, — каже киянка 73-річна Антоніна Бондарук із Троєщини. Варену кукурудзу вона продає біля виходу з метро Хрещатик. — Живу з внуком. Він заробляє півтори тищі. Купує мені кукурудзу, чистить, варить і сюди підвозить. За день по 50–60 качанів продаю.

Біля неї Валентина, 30 років, розкладає на асфальті альбомні листки з малюнками тату. Тимчасове татуювання робить за 5 грн.

— Якщо митися щодня, малюнок продержиться тиждень. Якщо двічі на тиждень, то цілий місяць із ним можна ходити, — нахвалює свою послугу.

47-річний Ігор Панасюк на майдані Незалежності простим олівцем і тушшю малює портрети за 100 грн.

— Скидаю 20 гривень дітям і дівчатам, які подобаються. З іноземців беру 20, іноді 50 доларів. За тисячу гривень малюю портрет олійними фарбами. Якось приїхала дружина депутата з "Нашої України", привезла його портрет на календарику. Сказала, у чоловіка завтра день народження. Я на Майдані точку закрив, удома за три години портрет перемалював. Вона заплатила 500 доларів. Поремонтував за них старий "москвич" і матері хату в селі шифером накрив.

У чорному светрі й довгій спідниці в переході біля кінотеатру "Київ" із пластиковим стаканом у руках сидить Тамара Бежинар, 71 рік. На голові чорна хустка. Затуляється нею, коли намагаємось її сфотографувати. Даємо 2 грн. Жінка розповідає:

— Мала сина. Служив у Москві. Там одружився, мене до себе забрав. Два роки тому розбився в автокатастрофі. Невістка спилася, внуки не признають. Один моряком в Америці робить, інший — військовим у Німеччині. Я пішла на московський вокзал. Мене там побили мєстні безпритульні, тягали за волосся, повибивали зуби. До мене підійшла сім"я з України, покликали з собою. Пристроїли в Білоцерківський притулок. Я втекла звідти. Зустріла жіночку з села Попільня біля Фастова. Вона забрала до себе у врємянку. Вона їздить на Бессарабський базар продавати молоко, а я прошу тут на хліб.

Літній чоловік кидає в стакан гривню. Тамара ховає її в кишеню.

— За день накидають 10–15 гривень.

На метро Мінська міліціонер підходить до 35-річної Валентини, яка торгує яблуками і грушами.

— Здесь торговать запрещено, — каже.

Вона виймає з гаманця 5 грн. Міліціонер засовує їх у кишеню штанів, іде далі.

Студент 21-річний Богдан Татков грає на трубі й співає шотландські народні пісні.

— На Героїв Дніпра або на Оболоні іноді за 1,5 години назбирую до 200 гривень. Учуся на вокаліста в консерваторії. У батьків гроші просити соромно, а стипендії 500 гривень вистачає тільки на проїзд.

За Богданом жінка 40 років продає теплі чорні панчохи.

— Краще хай Бодя грає, а не "афганець", який приходить сюди через день. Медалей на майку десь накупляв. До нього вже кілька разів підходили чоловіки, які служили в Афгані. Питають, у якій часті служив. А він вдає, що німий, бо не був там.

Ольга Орлова, 63 роки, на метро Лісова продає соняшникове насіння і сушену рибу.

— Рибу мені привозить подруга. Вона — провідниця в поїзді "Київ–Сімферополь". У Запоріжжі бере її по 20 гривень за кілограм, а я тут збуваю по 70.

Поруч Тетяна Романівна, 59 років, із Гребінок Київської області торгує букетами польових квітів.

— 14 серпня Маковія. Люди купуватимуть, щоб освятити зілля в церкві. Тут є м"ята і меліса. Із них можна заварити смачний чай. Привожу звіробій від болю в печінці, льон для шлунку. Найкраще купують ромашку, кропиву і лопух. Із них запарюють настоянки для волосся.

У переході на Лук"янівці за 50 і 80 грн 27-річний Дмитро торгує ножами для нарізки овочів, фруктів, сиру та м"яса. На столі — пальма, вирізана з моркви, і огірок-насінник.

— Покупайтє матерям в подарок! Ножи очень острые. Первое точение всем делаю бесплатно, — припрошує.


Зараз ви читаєте новину «Чим торгують у Києві біля станцій метро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути