Ексклюзиви
четвер, 29 вересня 2022 00:35

Черга на гусака Джонсона розписана на три місяці вперед

— Коли росіяни оголосили гусей нашою біологічною зброєю, ми з дівчатами спочатку посміялися, а потім почали освоювати гусячу тему. Колеги в'язали, а я вирішила шити, — каже 58-річна Наталія ДРЕМЛЮГА з Вінниці. З 2019-го робить ляльки. Останнім часом виготовляє бойових гусаків.

— Змінювала крила, лапи. Мінялися черевики, зробила руки. Потім у гусака з'явилася подружка, — продовжує. — Якось зайшла до магазину — побачила нитки кольору шампанського, пухнасті. О, Бориса Джонсона (колишній британський прем'єр. — ГПУ) зачіска. Приклала до бойового гусака — вилитий прем'єр. Вичитала, що в нього сині очі. Думаю, синя краватка буде доречна. Довго черевики розглядала — є багато фотографій. Зачепилася за образ випадково, а потім не могла зупинитися.

Автор: ФОТО НАДАНЕ Наталією ДРЕМЛЮГОЮ
  Вінничанка Наталія Дремлюга шиє ляльки 2019 року. Останнім часом виготовляє бойових гусаків. Гусак Джонсон — найпопулярніша серед іграшок
Вінничанка Наталія Дремлюга шиє ляльки 2019 року. Останнім часом виготовляє бойових гусаків. Гусак Джонсон — найпопулярніша серед іграшок

Лялька гусака, схожого на Бориса Джонсона стала найпопулярнішою. Наталія отримала на неї понад 30 замовлень.

— Коли "Джонсона" зробила, зрозуміла, що іграшка краще виглядає з довгими ногами. Викрійку трохи змінила. І з гусаком-десантником та сама історія — пошила його вище: замість 25–35 сантиметрів. Жінка замовляла на подарунок для чоловіка-полковника. Змінилося і волосся ляльки: немає нитки, яка була спочатку. Взяла подібну. Люди одразу помітили, що зачіска не та. Хоч колір той, але вона не така жорстка. "А чи можна дочекатися тих ниток?" — питають. А їх немає ніде. Хтось сказав, що він не такий задерикуваний, як раніше. Так його ж зняли — жартую.

— Настрій ляльки змінюється не тому, що я так хочу, — говорить Дремлюга. — Інакше трохи пришила, пофарбувала, й вона вже інша. Той сумний, той веселий. У того ніс коротший, у того довший. Усі різні. Іноді викрійку трохи нахилила, повернула на тканині й поза змінилася. Не завжди свідомо, а через ручну роботу. Одна тканина закінчується — знаходиш іншу. Спочатку брала з пікселями, а зараз — тільки з кленовим листям. Покупцям завжди надсилаю фотографію готової ляльки. Можу в інший колір пофарбувати черевики. Іноді так прямо й пишу: точно таке не вийде.

Влітку на ляльку експрем'єра була черга до жовтня. Зараз Наталія замовлення не приймає: пропонує списатися ближче до зими.

— Був момент, коли в мене іграшок було багато, і все це лежало без руху. Я ходила на виставки, всі ойкали, охали, але ніхто нічого не купував. Дитячі іграшки розбирали, а інтер'єрні були незатребувані. Нині в мене майже нічого не залишилося. Коли вийшов гусак, скупили все, що лежало рік і довше. Дивилися в мене на сторінках в інтернеті й вибирали: велика баба-Яга, великий старий Хотабич, янгол.

Автор: ФОТО НАДАНЕ Наталією ДРЕМЛЮГОЮ
 

Пошив однієї іграшки займає чотири дні. Потім її треба щільно набити синтепоном — майже пів подушки йде. Робити варто одразу три-чотири іграшки, тоді буде швидше. Але все одно за місяць виходить не більш як шість ляльок.

— Коли зробила Джонсона, почали писати, що тепер необхідно зробити Макрона й Шольца. Але в англійця є особливість, та ж зачіска. А в тих усе простіше. Часто пропонують зробити ляльку нашого президента. Вчора чоловік забирав замовлення і спитав: "Чи буде Зеленський? А Порошенко?" Але мене надихає Ліз Трас. Різка пані, є щось спільне з Марґарет Тетчер. Асоціюється з бджолою чи осою.

У вересні на аукціоні в Києві ляльку Джонсона купили за 10 тис. грн — збирали на тепловізор. Ще одну іграшку придбали для аукціону у Великій Британії: там збирають на потреби українських лікарів.

— В інших країнах текстильна іграшка популярна. А в нас маловідома й люди не розуміють, навіщо це потрібно. Мені часто писали: "Як таке можна давати дітям у руки? Як можна цим грати?" Але це не іграшка — лялька! Вона більше підходить для театру, ніж для ігрових тем.

Ляльки Наталія шиє на машинці з бавовняної тканини. Покриває ґрунтом: клей ПВА разом із розчинною кавою та водою. Після висихання поверхня стає твердою та щільною. І тоді ляльку фарбує й одягає.

— Коли щось починаю, ніколи не сумніваюся. Головне задоволення отримую від створення. Потім виставляю фото в інтернет і тішуся від того, що хвалять. Навіть якщо лають, мене цим не зіб'єш. Це все одно цікаво — людина виявила емоцію. Ну й нарешті насолода, коли купують. Фотографія не передає тактильних відчуттів від ляльки. Тільки коли береш до рук, можна отримати максимум вражень, — каже Наталія Дремлюга.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Черга на гусака Джонсона розписана на три місяці вперед». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути