вівторок, 07 серпня 2018 00:41

Богдан Сенчуков придумав музичний інструмент у формі герба

Автор: Фото з особистого архіву Богдана Сенчукова
  Богдан Сенчуков тримає гербас — музичний інструмент із 25 тисяч сірників
Богдан Сенчуков тримає гербас — музичний інструмент із 25 тисяч сірників

— У дев'ятому класі зробив із сірників макет корабля "Санта Марія" Христофора Колумба. Працював півроку, — розповідає 27-річний Богдан Сенчуков із райцентру Жашків Черкаської області. Робить із сірників сувеніри, музичні інструменти.

— Перший інструмент, сірниковий макет баяна подарував учителю музики на день народження. Всі запитували, чи він грає. Іван Іванович запропонував створити такий, на якому можна грати. Віддав мені свою найкращу гармонь. Я з неї забрав дерев'яні та пластмасові деталі, замінив їх копіями з сірників. Навіть кнопки. Майстрував чотири місяці. Гармонь робоча. Паралельно виготовив гітару. Її ні за які гроші не віддам, горджуся результатом.

Не просто обклеюю інструмент сірниками, а роблю все з нуля. Деталі скріплюю клеєм для меблів. Накладаю кілька шарів уздовж і впоперек, щоб основа була щільна й міцна, як фанера.

Маю вісім інструментів — бандура, велика та мала гармонь, скрипка, дві гітари, барабан і гербас. Також п'ять малих: шейкери, молоточки, сопілка.

Гербаса придумав сам. Такого більше немає у світі. Має форму українського тризуба. Ідея належить учителю музики, бо для ансамблю не вистачало баса.

На нього пішло зо 25 тисяч сірників. Робив близько року. Безліч разів пробував звучання. Якщо не влаштовувало, міняв деталі. Такий інструмент на продаж коштуватиме приблизно п'ять тисяч доларів.

Став виготовляти сувеніри. Колись замовили модель байкерського мотоцикла. Найбільше людей дивують круглі колеса з сірників. Клав їх уздовж, трохи надламував через кожні півсантиметра. Кілька шарів добре просочував клеєм.

Зв'язався з сірниковою фабрикою в місті Березне на Рівненщині. Вони надсилають сірники без сірки. Їх роблять з осики, бо це найм'якше дерево і добре ріжеться.

Богдан Сенчуков за спеціальністю бухгалтер. Уміє керувати трактором. Працює шевцем. Грає в ансамблі на гітарі.

— У Жашкові є унікальний в Україні музей гармоніки. Його заснував учитель Іван Сухий, — продовжує чоловік. — Там діє дитячий ансамбль гармоністів та ансамбль, де грають на інструментах із сірників. Виступали в Києві на Фестивалі сірника. Відкривали захід українськими народними піснями.

2012 року Богдан Сенчуков потрапив у Книгу рекордів України як майстер, який виготовив перші музичні інструменти з сірників із використанням клею. У березні на Фестивалі сірника в столиці отримав диплом із Національного реєстру рекордів України за єдиний в країні ансамбль сірникових музичних інструментів.

Зараз ви читаєте новину «Богдан Сенчуков придумав музичний інструмент у формі герба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути