середа, 20 лютого 2008 15:22

Балерина Наталя Бессмертнова померла від хвороби нирок

  Хореограф Юрій Григорович і балерина Наталя Бессмертнова познайомилися в Большому театрі Росії
Хореограф Юрій Григорович і балерина Наталя Бессмертнова познайомилися в Большому театрі Росії

19 лютого балерина Наталя Бессмертнова померла в московській лікарні від хвороби нирок. Жінці було 67 років. Її чоловік, 81-річний балетмейстер Юрій Григорович, відпочивав у Сеулі. Він вилетів до Росії. Поховають артистку 22 лютого в російській столиці.

Наталя Бессмертнова народилася в родині московського лікаря. 1961-го почала танцювати в Большому театрі. Там познайомилася з Юрієм Григоровичем. Вони побралися 1968 року. Дітей не мали. Чоловік називав дружину Люлею. Створив для неї партії в балетах "Іван Грозний", "Золотий вік", "Ромео і Джульєтта". Одна із творчих візитівок Бессмертнової — Жизель в однойменному творі композитора Адана. За участь у балеті "Ангара" її нагородили державною премією СРСР, а згодом отримала Ленінську. 1973-го балерина танцювала на сцені Метрополітен-опера в Нью-Йорку.

1988-го Григорович звільнив 41-річну Бессмертнову з роботи в Большому театрі. Разом із нею балетмейстер відправив на пенсію інших зірок — 63-річну Майю Плісецьку, 48-річного Володимира Васильєва, 53-річну Ніну Тимофєєву. Зробив це, аби уникнути звинувачень у подвійних стандартах. Невдовзі Наталя влаштувалася в театр балетмейстером-репетитором.

1995-го Григорович теж пішов із Большого театру. Він дізнався, що його місце запропонували Володимирові Васильєву. Колектив став на бік Григоровича. 7 березня мали виконувати балет "Ромео і Джульєтта". У залі був аншлаг, але диригент не вийшов. Половина артистів не одягли сценічні костюми. Вони заявили, що не довіряють новому балетмейстерові. За кілька днів Бессмертнову звільнили з театру. Дирекція звинуватила її в підбурюванні колективу. Жінка подала до суду й виграла справу. А тоді написала заяву про звільнення за власним бажанням.

Зараз ви читаєте новину «Балерина Наталя Бессмертнова померла від хвороби нирок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути