Ексклюзиви
четвер, 22 березня 2007 16:37

Андранік Алексанян перестав рости

Автор: фото: Тетяна Землякова
  Андранік Алексанян із мамою Людмилою. У хлопчика абсолютний слух, а голос — як у італійського співака Робертіно Лоретті
Андранік Алексанян із мамою Людмилою. У хлопчика абсолютний слух, а голос — як у італійського співака Робертіно Лоретті

Андраніку Алексанянові із Хмельницького в травні виповниться 9 років. За п"ять років хлопчик підріс лише на кілька сантиметрів. Він хворіє на ахондродисплазію — вроджений дефект росту кісток. Така недуга буває в одного з 25 тис. дітей.

— У три роки Андранік високим був, вищим за своїх однолітків! — розповідає мати хлопчика, 43-річна Людмила Алексанян.

Із сім"єю Алексанянів зустрічаємося в них удома. Тут, у "хрущовці", у військовому мікрорайоні Ракове родина оселилися після переїзду з Вірменії. Район тихий. Коли хлопчик починає співати, сусіди вимикають телевізори, аби почути його.

— Кажуть, що голос у мого Андраніка, як у Робертіно Лоретті, — говорить Людмила Анатоліївна. — У грудні в нашій філармонії він мав сольний концерт. У залі яблуку ніде було впасти.

У три роки, коли Андранік уже добре ходив, мати помітила, що він уникає бордюрів на тротуарах. Дитині важко було піднімати ноги.

Батьки кілька разів зверталися до лікарів. У Хмельницькому на обстеженні хлопчикові майже рік не могли поставити діагноз. Потім сказали — ахондродисплазія. Не відомо, чи ростиме малий. Однак мати сумнівається, що діагноз точний.

— Хвороба не може бути спадковою, — зазначає вона. — Ані в мене, ані в чоловіка в роду її ніхто не мав.

У хлопчика в кімнаті на шафі понад дві сотні іграшок: собак, зайців, слонів. Їх дарують на фестивалях. Мати дістає великого лева. За гривою майже не видно Андраніка. Хлопчик починає плигати на дивані — бешкетує.

Чути, як у ванні капає вода з крана. Чоловік Людмили, Вардеван, який постійно сидів поруч, підводиться, аби закрутити його.

— Наш татко, коли каже неправду, завжди усміхається, — й собі усміхається Андранік.

Чоловік уже два роки без роботи

— Ми з Вардеваном познайомилися у Вірменії, — розповідає Людмила. Вона родом із Хмельниччини. — У молодості поїхала в гості до знайомих — святкувати Новий рік. Улаштувалася на роботу до ресторану, Вардеван був його власником.

12 років тому Алексаняни виїхали з Вірменії. Андранік народився вже у Хмельницькому. За освітою Людмила — вчителька математики та фізики. Однак за фахом ніколи не працювала.

— Чоловік уже два роки без роботи — хворіє на цукровий діабет, — розказує жінка. — Живемо на ті гроші, якими нам допоможуть. От мер Хмельницького допоміг.

Ще з трьох років ми помітили, що в Андраніка є слух, — веде далі вона. — У нас тоді був телефон "Русь", а там на кожну цифру своя мелодія. Коли набирався номер, він упізнавав, кому телефонують: бабусі, дідусеві чи дядькові. Музиканти казали мені, що син має абсолютний слух.

Андранік мріє поїхати на "Євробачення" для дітей.

— Позаймався лише три місяці й отримав приз глядацьких симпатій на фестивалі у Дніпропетровську, — усміхається мати. — У Сочі на міжнародному конкурсі йому дали приз від "Газпрому". Тепер компанія оплачує синові поїздку до Відня.

До розмови приєднується 39-річна Діна Ремська, керівник студії співу з дитячого палацу творчості. Вона вже понад рік займається з Андраніком.

— Для Відня ми вчимо пісні Робертіно Лоретті — "Ямайка", "Санта Лючія", "Аве Марія", — каже вчителька. — У хлопчика сильний голос, як у 13-річного.

Зріст Андраніка — 1 м 8 см.  Навчається в 3-А класі школи N12, однак уроки не відвідує.

— До нас додому приходять вчительки математики, англійської та співів, — зазначає Людмила. — Андранік у першому класі повчився півтора місяця з однокласниками, але лікарі заборонили. Йому не можна за партою довго сидіти — хребет викривляється. А ще не можна бігати.

Улітку хлопчик грається з однолітками у дворі, а взимку сидить у квартирі.

— Слизько, — пояснює мати. — Якщо зламає ногу, може назавжди залишитися інвалідом.

Батьки вірять, що син одного дня почне рости, як усі діти. У це вірить і сам Андранік. На операцію не наважуються.

— Одні лікарі кажуть, що треба негайно оперувати, — ділиться Людмила. — А інші заявляють, що категорично не можна, бо зачеплять зони росту кісток.

Андранік на свята співає для своїх однокласників і вчителів. Дитячих пісень не любить. Переспівує Юрія Шатунова, Олега Газманова, виконує пісню "Вірменія" грузинського співака Тати Симоняна.

— Вірменські пісні йому татко обирає, — говорить Людмила. — Я серджуся, коли на нього з жалістю дивляться, шоколадки всілякі тикають. Він розуміє більше, ніж ровесники, не любить жалості. Коли йому погано, сяде сам у кімнаті, плаче тихенько. А на людях веселий.

Батьки Андраніка мріють зібрати гроші на повноцінний аудіодиск сина.

Зараз ви читаєте новину «Андранік Алексанян перестав рости». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути