вівторок, 06 лютого 2018 05:30

Олександр Тагаєв щодня пише статті для "Вікіпедії"

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  За фахом Олександр Тагаєв — атомний енергетик та історик культури. Три роки працював в Ірані. Зараз роботи не має. Живе на заощадження
За фахом Олександр Тагаєв — атомний енергетик та історик культури. Три роки працював в Ірані. Зараз роботи не має. Живе на заощадження

Понад 3000 україномовних статей опублікував у "Вікіпедії" киянин 38-річний Олександр Тагаєв. Почав створювати їх три роки тому.

— Коли Росія почала проти нас війну, звернув увагу на стан української мови в інтернеті, — з Олександром зустрічаємося у кав'ярні біля метро Дружби Народів. Він високий, худорлявий. — Натрапити на україномовні тексти було важко. Став на різних форумах пропагувати їх створення. Та врешті зрозумів: аби збільшити їх кількість, треба самому взятися за справу. Почав писати статті для "Вікіпедії", бо пошуковики завжди ставлять їх на перше місце.

Олександр замовляє дві кави. Каже, першу статтю присвятив панк-роковому гурту "Грасс". Переклав її з англійської.

— Згодом почав створювати і власні матеріали. Якось вирішив щодня писати принаймні по одній статті. У такому темпі працював два роки. В середньому пишу по 10 годин на день.

Спочатку мої статті перевіряли інші люди. У "Вікіпедії" їх називають "патрульними". За місяць побачили, що надаю якісні матеріали без помилок. Отримав дозвіл виставляти їх без перевірки.

Кілька разів виникали конфлікти з адміністраторами он-лайн енциклопедії. Сперечалися стосовно осіб, які заслуговують на статтю у "Вікіпедії". Один науковець опублікував багато матеріалів про писарів Києво-Могилянської академії. Їх масово почали ставити на вилучення. Заперечив, бо писарів на той час було значно менше, ніж зараз професорів. До мене дослухалися.

Олександр Тагаєв має фах атомного енергетика й історика культури. Вісім років працював на Хмельницькій атомній електростанції. 2009-го поїхав на роботу в Іран. Повернувся за три роки. Зараз ніде не працює.

— За статті для "Вікіпедії" не платять, їх пишуть на волонтерських засадах. Та поки що грошей мені вистачає. Маю можливість присвятити свій час корисній справі.

Чоловік не був одружений. Нещодавно опублікував у "Фейсбуку" пост про пошуки дружини.

— Симпатії були, але серйозних стосунків ніколи не мав, — каже Олександр. — Останнім часом почав мріяти про родину й дітей. Веду усамітнений спосіб життя, через це можливості познайомитися вживу не маю. Кілька жінок відреагували на мій пост. Спілкувався з ними. Та серед них тієї єдиної ще не зустрів.

Зараз ви читаєте новину «Олександр Тагаєв щодня пише статті для "Вікіпедії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути