четвер, 19 листопада 2020 12:45

Тарілка з гуцулами, яку купили на антикварному ринку в Італії

Глиняну тарілку 24-річна Юлія Григорчук купила на антикварному ринку в містечку Варалло Сесія. Це в гірському регіоні П'ємонт на півночі Італії. Сама родом із Коломиї на Івано-Франківщині. На посудині зображені чоловік і жінка в національних костюмах.

– Тарілка коштувала 10 євро, – розповідає. – Мене вразив орнамент – як наш гуцульський. Подумала, що в гірських регіонах Італії є подібна техніка розпису. Купила тарілку. Вдома помітила напис українською: "Вербівська". Подумала, то назва села. Виявилося, прізвище майстрині.

Надія Вербівська (1928–2011) жила в селі Старий Косів на Прикарпатті. Її баба Павлина Цвілик і мати Стефанія Заячук також займалися керамікою.

 

Надія Василівна розмальовувала горнята, посуд для сипучих продуктів, горщики, вази, калачі, барильця, чарки, свищики й тарелі. Використовувала рослинні орнаменти, зображення тварин, гуцульські сюжетні сцени. Роботи підписувала.

– У нашому музеї зберігаємо 228 творів Вербівської, – каже 64-річна Наталія Олійник, наукова працівниця Музею народного мистецтва Гуцульщини і Покуття в Коломиї. – Деякі її роботи є в музеях Івано-Франківська, Львова, Москви та у Всесвітньому музеї кераміки у Флоренції.

Mercatino Dell'antiquariato – антикварний ринок, працює в останню суботу місяця. Продавці скуповують речі в людей. Буває, до них звертаються, коли розчищають гараж чи погріб.

– Напевно, тарілку привезли до Варалло Сесія перші українські заробітчанки, – припускає Юлія Григорчук. – Або придбав хтось із місцевих під час виставки Вербівської в Італії 1980 року.

Зараз ви читаєте новину «Тарілка з гуцулами, яку купили на антикварному ринку в Італії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути