Ексклюзиви
четвер, 06 жовтня 2011 17:46

Шок у кубинця в Україні був від сметани

  Рейнальдо Енріке Лейва Пауль, 43 роки, кубинець.Викладач сальси в Києві. Вперше приїхав в Україну 1986-го з міста Банес, кубинської провінції Ольґін. Того ж року вступив до Київського вищого інженерного радіотехнічного училища на військового розвідника. Одружений з українкою Галиною. Має доньку Анабель. В неї прізвище дружини - Чуприна
Рейнальдо Енріке Лейва Пауль, 43 роки, кубинець.Викладач сальси в Києві. Вперше приїхав в Україну 1986-го з міста Банес, кубинської провінції Ольґін. Того ж року вступив до Київського вищого інженерного радіотехнічного училища на військового розвідника. Одружений з українкою Галиною. Має доньку Анабель. В неї прізвище дружини - Чуприна

Здебільшого кубинці не знають про існування України. Для них увесь пострадянський простір - Росія. До приїзду сюди я уявляв, що українці - високі, міцної статури, як ведмеді, серйозні, не люблять розважатися й танцювати. Але потім побачив, що ви - життєрадісні й веселі.

Узимку 1986-го вперше побачив сніг. Кілька хвилин спостерігав, як він падає на долоні, набирав повну жменю та їв. Потім у мене розболілося горло. Було незвично надівати одяг на одяг.

Не можу терпіти, коли ваші хлопці й чоловіки звертаються грубо до дівчини або жінки, чи матюкаються в її присутності. На Кубі дуже шанують жінку, яка вона не була б - некрасива, погано одягнена, нерозумна.

Шок був від сметани. На Кубі її немає. Вперше побачили цей продукт у студентській їдальні. Дівчина на касі запропонувала нам взяти до картоплі щось біле у 200-грамовій склянці. Ми запитали: "Це йогурт?" - "Ні, це - сметана". - "Вона солодка?" - "Ні".

Спершу знайшли у російсько-іспанському словнику, що це таке, а потім спробували. Перехилив повну склянку, тримав півхвилини, а сметана не витікає! Старшина вирішив над нами пожартувати, сказав, що сметана покращує потенцію. А для кубинця це - все. Наступного дня кухарі дивувалися: "Щойно ж поставили 20 склянок. Пройшли кубинці - й полиці порожні".

Досі не можу зрозуміти, чому після випитої чарки ви нюхаєте волосся. І чому спершу випиваєте, а тоді їсте

В Україні не поважають міліцію. Якось хлопці й дівчата в київському парку "Нивки" сиділи на паркані, пили пиво й кидали пляшки на тротуар. Міліцейський патруль підійшов до компанії й зробив зауваження. Хлопці почали у відповідь матюкатися. Кубинець так ніколи не зробить. Через режим Фіделя Кастро у нас дуже поважають військових і міліцію.

Моя родина російськомовна. Але я сказав доньці: "Ти - українка, тому повинна вміти добре говорити українською. Друга твоя батьківщина - Куба, тому маєш знати ще іспанську. І вже третьою можеш учити англійську".

Мої улюблені українські слова - "хай буде", іспанською мовою це звучить так само мелодійно - "asi sera". Часто кажу "гарно", "файна дівчина". Українську мову чую переважно по телевізору. Недавно бачив якийсь бойовик, і мені сподобалося слово "жах". Запитав у доньки, що воно означає. Тепер замість "ужасно" кажу "жах".

Ви часто скаржитеся, як бідно живете. Неправда. Мене часто запрошують в нічні клуби давати майстер-класи. Там завжди повно людей. Кожен викидає по 500, по 1000 гривень. І це "бідне життя"? На Кубі дітям труси вперше вдягають у 7 років.

Не розумію минулорічне здорожчання гречки. Як таке може бути в країні, яка її вирощує? Для моєї тещі то була війна. Я бігав по всьому Києву, шукав ту крупу. Знайшов по 20 гривень за кілограм, купив 20 кілограмів. Через тиждень гречка  подешевшала на гривню. Теща: "О Боже, а ми по 20 купили!"

Не розумію, коли ви намагаєтеся жити окремо від батьків. Мій знайомий мешкав у однокімнатній квартирі неподалік центру, його мати - в трикімнатній, у центрі. Коли в нього народилася донька, він продав материну й свою квартири. Вклав гроші в будівництво трикімнатки в новому будинку в центрі Києва. А матері купив однокімнатку на Троєщині. Я б купив чотирикімнатну й жив із матір'ю.

Досі не можу зрозуміти, чому після випитої чарки ви нюхаєте волосся. І чому спершу випиваєте, а тоді їсте - а не навпаки.

Я працюю на трьох роботах і не можу собі дозволити раз на рік поїхати на Кубу.

Зараз ви читаєте новину «Шок у кубинця в Україні був від сметани ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути