Ексклюзиви
Середа, 17 листопада 2010 19:17

"Грог - дуже міцний напій. Більше склянки його не п'ють". Як приготувати вдома глінтвейн, грог і пунш

Глінтвейн, грог і пунш - зігріваючі напої, якими варто пригощати гостей, коли робиться холодно. Як приготувати їх вдома для компанії з десятьох чоловік розповідає бармен столичного ресторану "Панорама" Віталій Мостовий

Віталій МОСТОВИЙ, 27 років.

За барною стійкою працює сім років.

Народився в Києві. 2001-го вивчився на електрозварювача в училищі в місті Українка. Того ж року закінчив школу барменів у Одесі.

Одружений, виховує доньку

Глінтвейн

3 л червоного вина,

150 г смородинового лікеру,

100 г квіткового меду (у нього приємніший запах),

0,5 склянки лимонного соку,

2 ч. л. кориці,

15 шт. гвоздики.

Розігріти, але не кип'ятити, бо спирт вивітриться й пропаде аромат. Можна покласти кардамон, мускат, чорний і червоний перець. Доливають ще ром, коньяк або лікер, але не більше 100 грамів.

Не можна додавати грейпфрут - він надає гіркоти. Сухофрукти при термообробці розлізуться, залишать осад, і вино потемнішає.

До глінтвейну подають стейки з яловичини, м'ясо птиці.

Грог

1,5 л чорного міцного, настояного 15 хв., чаю,

0,5 л світлого рому, коньяку, лікеру чи портвейну,

5 паличок кориці,

1 лимон дольками,

4-5 зірочок анісу,

цукор чи мед за смаком.

Усе перемішати й розлити у високі бокали. На дно можна покласти шматок кориці. Дехто додає масло, каву, молоко.

Грог - дуже міцний напій. Більше склянки його не п'ють. Для приготування часто використовують настій із чаю та коньяку: до півлітра алкоголю додати три ложки чаю й трохи цукру. Чекати вісім днів.

Грог п'ють із десертами. Можна збити сир із вершками, покласти на пісочне тісто. Або приготувати тирамісу - десерт на основі сиру маскарпоне.

Пунш

1 пляшка темного рому,

2 пляшки червоного вина,

сік двох лимонів і двох апельсинів,

0,5 склянки цукру або меду,

дрібка кориці та гвоздики.

Нагріти в каструлі спиртне приблизно до 60 градусів, вичавити сік із лимонів та апельсинів, додати прянощі. Покласти на каструлю ситечко і в нього гіркою насипати півсклянки цукру. Полити ромом і підпалити. Розплавлений цукор стікатиме в каструлю хвилин 10, утворюючи на поверхні пуншу спалахи полум'я. Коли весь ром виллється, напій треба швидко розлити в чашки й пити. Ідеально зроблений пунш продовжує злегка горіти навіть у чашках.

До пуншу підійде десерт, але не дуже солодкий.

 

Зараз ви читаєте новину «"Грог - дуже міцний напій. Більше склянки його не п'ють". Як приготувати вдома глінтвейн, грог і пунш». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 1344
Голосування Скільки часу Олексій Михайличенко протримається на посаді головного тренера київського "Динамо"?
  • 1) до зими
  • 2) до літа
  • 3) два роки
  • 4) повністю відпрацює трирічний контракт
Переглянути
Погода