Глінтвейн, грог і пунш - зігріваючі напої, якими варто пригощати гостей, коли робиться холодно. Як приготувати їх вдома для компанії з десятьох чоловік розповідає бармен столичного ресторану "Панорама" Віталій Мостовий
Віталій МОСТОВИЙ, 27 років.
За барною стійкою працює сім років.
Народився в Києві. 2001-го вивчився на електрозварювача в училищі в місті Українка. Того ж року закінчив школу барменів у Одесі.
Одружений, виховує доньку
Глінтвейн
3 л червоного вина,
150 г смородинового лікеру,
100 г квіткового меду (у нього приємніший запах),
0,5 склянки лимонного соку,
2 ч. л. кориці,
15 шт. гвоздики.
Розігріти, але не кип'ятити, бо спирт вивітриться й пропаде аромат. Можна покласти кардамон, мускат, чорний і червоний перець. Доливають ще ром, коньяк або лікер, але не більше 100 грамів.
Не можна додавати грейпфрут - він надає гіркоти. Сухофрукти при термообробці розлізуться, залишать осад, і вино потемнішає.
До глінтвейну подають стейки з яловичини, м'ясо птиці.
Грог
1,5 л чорного міцного, настояного 15 хв., чаю,
0,5 л світлого рому, коньяку, лікеру чи портвейну,
5 паличок кориці,
1 лимон дольками,
4-5 зірочок анісу,
цукор чи мед за смаком.
Усе перемішати й розлити у високі бокали. На дно можна покласти шматок кориці. Дехто додає масло, каву, молоко.
Грог - дуже міцний напій. Більше склянки його не п'ють. Для приготування часто використовують настій із чаю та коньяку: до півлітра алкоголю додати три ложки чаю й трохи цукру. Чекати вісім днів.
Грог п'ють із десертами. Можна збити сир із вершками, покласти на пісочне тісто. Або приготувати тирамісу - десерт на основі сиру маскарпоне.
Пунш
1 пляшка темного рому,
2 пляшки червоного вина,
сік двох лимонів і двох апельсинів,
0,5 склянки цукру або меду,
дрібка кориці та гвоздики.
Нагріти в каструлі спиртне приблизно до 60 градусів, вичавити сік із лимонів та апельсинів, додати прянощі. Покласти на каструлю ситечко і в нього гіркою насипати півсклянки цукру. Полити ромом і підпалити. Розплавлений цукор стікатиме в каструлю хвилин 10, утворюючи на поверхні пуншу спалахи полум'я. Коли весь ром виллється, напій треба швидко розлити в чашки й пити. Ідеально зроблений пунш продовжує злегка горіти навіть у чашках.
До пуншу підійде десерт, але не дуже солодкий.
Коментарі