четвер, 21 жовтня 2021 09:40

"Купуй квиток на найближчий рейс і вали звідси"

Підлога в аеропорту Берґена встелена паркетом

Уряд Норвегії дозволив в'їзд для повністю вакцинованих туристів з України. Але правила постійно змінюються. В разі позитивного ковід-тесту самоізоляцію в цій країні доведеться оплатити самостійно

– Якщо негайно не купите квитка і не залишите території Норвегії, ми будемо змушені викликати поліцію, – каже мені кремезна чорнява прикордонниця в норвезькому місті Берґен.

Автор: Галина ОСТАПОВЕЦЬ
  Краєвид із вікна літака на норвезьке місто Берґен. Його визитівка – фіорди. В перекладі означає ”затока”. Утворилися мільйони років тому в результаті потужних рухів земної кори. У країні їх налічують понад тисячу. Найзнаменитіші Согне, Люсе, ґейранґер і Нерей. Останні два внесені в список світової спадщини ЮНЕСКО
Краєвид із вікна літака на норвезьке місто Берґен. Його визитівка – фіорди. В перекладі означає ”затока”. Утворилися мільйони років тому в результаті потужних рухів земної кори. У країні їх налічують понад тисячу. Найзнаменитіші Согне, Люсе, ґейранґер і Нерей. Останні два внесені в список світової спадщини ЮНЕСКО

Із подружкою Олександрою планували провести тут три дні – хотіли побачити знамениті фіорди. 17 вересня я першою прибула до міста ранковим рейсом. За переліт із Києва до Берґена з пересадкою у Варшаві віддала 60 євро. Подружка вилетіла з Києва опівдні й мала приземлитися тут пізно ввечері.

Польща 9 вересня відкрила кордони для вакцинованих українців-туристів, однак, як і в багатьох європейських державах, визнають лише чотири вакцини – Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Jonson&Jonson. Я щепилася китайською Sinovac. Попри схвалення Всесвітньою організацією охорони здоров'я, більшість європейських країн її не визнає. Тож мій сертифікат вакцинації в Євросоюзі вважається недійсним. І це було найголовнішою проблемою в цій поїздці.

Ми будемо змушені викликати поліцію

На контрольно-пропускному пункті в столичному аеропорту "Жуляни" перед посадкою на рейс до Варшави просять показати цифровий сертифікат про вакцинацію в мобільному додатку "Дія". Подивившись на мій Sinovac, працівниця на стійці реєстрації телефонує колезі й запитує, чи може видати посадковий талон. Отримує позитивну відповідь, оскільки Польща дозволила українцям авіатранзит за умови, що пасажир покине територію країни протягом доби після перетину кордону. Працівниця роздруковує квиток, і я прямую на контроль авіабезпеки й паспортний.

Із Києва до Варшави година й 20 хви­лин льоту. На борту пропонують булочку з яблучним повидлом, солені горішки й воду.

На прикордонному пункті в Польщі запитують квиток на наступний рейс і зворотні квитки з Берґена до Києва. Цікавляться метою поїздки і пропускають. Політ триває 2,5 години. З будівлі аеропорту до літака-лоукоста приєднують "рукав" для виходу пасажирів. Зазвичай на дешевих рейсах на цьому заощаджують, люди йдуть від терміналу до трапа чи під'їжджають на шатл-басі.

Норвегія не є членом Євросоюзу, але належить до шенгенської зони, що дає право на безвізовий перетин кордонів для жителів ЄС і України. В липні країна відкрила туристичні кордони, а 3 вересня визнала українські цифрові сертифікати про вакцинацію в мобільному додатку "Дія". Тобто дозволила в'їзд українцям, щепленим не лише вакцинами, схваленими Євросоюзом, а й Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Проте це рішення діяло до 13 вересня. Того дня уряд Норвегії прописав нову умову: право на в'їзд мають українці, щеплені BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca і Janssen. Стосовно Covishield, Sinopharm і Sinovac, що в мене, обіцяли повідомити додатково.

Про нове правило дізнаюся у прикордонному відділку. Хвилин 20 огрядна працівниця перевіряє документи – закордонний паспорт, сертифікат вакцинації, сканує QR-код у додатку "Дія", та всі прилади висвічують червоним. Це означає, що жодна система не пропускає мене, щеплену Sinovac'ом.

Вразила підлога в аеропорту Берґена, вона встелена паркетом.

– Мені шкода, але вам доведеться взяти зворотний квиток і залишити територію Норвегії до кінця доби. Інакше ми змушені будемо відправити вас на карантин, за який доведеться платити вам, – каже прикордонниця і вручає документ англійською мовою, де написано, що мені заборонено в'їжджати в Норвегію.

Всі прилади висвічують червоним

Через стрес здається, що не розумію жодного слова англійською. Прошу знайти перекладача. Хвилин за 10 підходить українка Анна. Невисока худорлява шатенка з Києва живе в Бергені вісім років. Працює у службі контролю аеропорту. Перекладає, що каже її колега, і я розумію: перетнути кордон мені не дозволять у жодному разі.

– Повір, найкращий варіант зараз – купити квитки до Варшави. Їх необхідно вислати на електронну адресу прикордонної служби. Далі пройти тут безкоштовний експрес-тест на коронавірус і, якщо результат буде негативний, поїхати звідси найближчим рейсом. Мені сказали, що пришлють поліцію перевірити, чи є ти на рейсі. І краще зробити, як вони просять, інакше матимеш великі проблеми, – говорить Анна.

– Тут постійно змінюються коронавірусні правила. Я батьків намагалася привезти ще в серпні, коли норвежці дозволили в'їзд іноземцям, якщо ті прямують до родичів. Згодом це правило скасували, потім знову запровадили. Двічі міняла квитки й літала по батьків до Варшави, щоб не мали стресу під час перетину норвезького кордону. А потім так само відвозила їх назад у Польщу. Тут суворі правила. І ніхто не йде на поступки. Інакше вважатимуть, що вони погано працюють.

За порадами Анни йду на тестування. У черзі ще три десятки людей. Одне від одного стоять за 2 метри, у масках. У разі позитивного результату – 10-денний карантин, за який доведеться заплатити щонайменше тисячу євро.

Автор: Галина ОСТАПОВЕЦЬ
  Люди стоять у черзі на паспортний контроль у норвезькому місті Берґен. Країна відкрила кордони для щеплених туристів-українців. Але визнають лише чотири вакцини – Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Jonson&Jonson
Люди стоять у черзі на паспортний контроль у норвезькому місті Берґен. Країна відкрила кордони для щеплених туристів-українців. Але визнають лише чотири вакцини – Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Jonson&Jonson

Лаборантка бере мазок із носа. Результат готовий за 15 хвилин. Негативний. Тому купую за 40 євро квиток на найближчий рейс до Варшави, він відлітає за 4 години, і прямую на контроль авіабезпеки.

Телефоном розповідаю подружці про нові правила в'їзду в Норвегію. Почувши їх, Олександра вирішує лишитися у Варшаві.

Повертаюся в Польщу о 23:00. Під час посадки літак потрапляє в зону сильної турбулентності. Літній поляк, який сидить поруч, починає молитися, потім безперервно повторює: "Матко Боска, Матко Боска". Нарешті приземляємося.

Біля виходу з аеропорту у Варшаві проходжу так звану зону контролю здоров'я. Прикордонники просять показувати сертифікат вакцинації чи негативний тест на коронавірус. Коли доходить моя черга, кажу, що маю трансфер. Пропускають без запитань.

Літаки цієї моделі пережили дві авіакатастрофи

На виході в місто на мене чекає Олександра в червоні короткій куртці й жовтих штанях. Ідемо в готель. За ніч у двомісному номері з окремими ліжками заплатили 124 злотих – 840 гривень. Без сніданку.

До Києва повертаюся наступного дня по обіді оновленим "Боїнгом-737 МАХ". Літаки цієї моделі пережили дві авіакатастрофи через проблеми з програмним забезпеченням. Перша сталася в жовтні 2018 року в Індонезії. Тоді загинув 181 пасажир. Друга – в березні 2019-го в Ефіопії. Загинули 149 пасажирів. Після цього лайнер припинив польоти до літа 2021 року. На ньому оновили електронне начиння, екіпаж пройшов додаткові навчання, і Європейське агентство авіаційної безпеки дало дозвіл на подальшу експлуатацію.

Політ і справді проходить комфортно, м'яко приземляємося в Бориспільському аеропорту. Прикордонний контроль проходжу за 2 хвилини, бо маю сертифікат про повну вакцинацію. Жодні тести й самоізоляція в такому разі не потрібні.

Уже вдома цікавлюся у блогерки Наталії про тамтешнє життя. Вона з чоловіком-норвежцем півтора року живе в містечку Ліллегаммер. 1994-го в ньому проводили Зимові Олімпійські ігри. За спеціальністю Наталя – лінгвіст. 2018-го у відрядженні до Осло зустріла майбутнього чоловіка. Побралися – й переїхала до нього.

Спілкуємося по месенджеру в Instagram, де Наталія веде блог.

"Норвегія – держава загального добробуту, – пише блогерка. – Тут прогресивне оподаткування, багатство перерозподіляється поміж усіма громадянами. Середній клас віддає на податки близько 30 відсотків заробленого. А багаті – до половини доходів. Приховувати їх тут не заведено.

У суспільстві панує довіра. У містечках будинків переважно не замикають. А квітковий магазин після закриття може залишити товар на вулиці із запискою: "Хто не встиг купити, можете зробити це зараз, а кошти перекажете ось на цей номер картки".

Без рецепта в аптеці нічого не купиш, окрім парацетамолу й найпростіших вітамінів. До вузьких спеціалістів черги на два місяці. Під час пандемії й чотири можна було чекати. Тому люди велику увагу приділяють спорту й харчуванню. Навіть лікар на прийомі може перепитати: "А ви достатньо тренуєтеся і плаваєте? Спробуйте потренуватися, і якщо не покращає, прийдете ще раз".

Хто не встиг купити квіти, можете зробити це зараз

– Один із найулюбленіших десертів у норвежців – морозиво. Воно завжди є в кожного в морозильнику. Свекруха навіть на Різдво ним пригощає. У раціо­ні також багато риби, популярне м'ясо на грилі, – розповідає Наталія.

25 вересня, за тиждень після мого повернення до Києва, норвезький уряд на тлі успішної вакцинації (першою дозою щеплено 90% дорослих. – Країна) скасовує майже всі карантинні обмеження. Більше не потрібно носити маски й дотримуватися соціальної дистанції. А ресторани, клуби й торгові центри працюватимуть, як у доковідні часи.

Проте заборона на в'їзд іноземцям, щепленим китайськими вакцинами, діє досі.

Зараз ви читаєте новину «"Купуй квиток на найближчий рейс і вали звідси"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути