четвер, 02 березня 2017 18:52

Жива вода

– Истории про киборгов – это не сказки, – каже речник терористичної ДНР 50-річний Едуард Басурін в інтерв'ю московській газеті "Известия". – Мы сначала столкнулись с таблетками. А потом в аэропорту обнаружили баклажки с надписью "живая вода". Отправили в лабораторию. Это было сильнейшее психотропное средство, полностью отключающее чувство боли и страха.

Кіборгами називають українських військових – захисників Донецького аеропорту. За словами Басуріна, під впливом "живої води" людина не падає від пострілів. Єдиний варіант – влучити в голову або серце. Речовина діє

10 днів. Саме з такою періодичністю проводила ротацію солдатів українська сторона.

– Менше пити треба, – прокоментував заяву бойовика радник міністра внутрішніх справ 46-річний Зорян Шкіряк

Жива вода в українському фольклорі – рідина, яка має чарівні або надприродні властивості. Здатна оживляти й омолоджувати тіло. Найчастіше використовується разом із мертвою водою, яка швидко заліковує рани.

 

Казку "Жива вода" записав 1988 року етнограф Микола Зінчук у селі Лютня на Закарпатті. У ній ідеться про хлопця з бідної родини, який урятував царівну.

"Чути, же в єдного царя жінка похворілася. Селом ішли й бубнували: хто би такий ся найшов, жеби тої живої води приніс? А тота вода за морем. І той син діда й баби, що ся в спузі бавив, він ся забрав, сів на коня й пішов горами та лісами".

Аqua vita – "жива вода" латиною. Так називають концентрований водний розчин етанолу, простіше кажучи, – виноградного спирту. Термін виник у Середньовіччі. Спочатку використовувався як назва для всіх типів дистилятів.

В Україні цей термін перетворився на слово "оковита". Це міцна горілка високого ґатунку, яку подають на стіл перед шановними гостями. Є приказка: файна оковита – аж очі рогом лізуть.

"Ісус відповів і промовив до неї: Коли б знала ти Божий дар, і Хто Той, Хто говорить тобі: Дай напитись Мені, ти б у Нього просила, і Він тобі дав би живої води.

Каже жінка до Нього: і черпака в Тебе, Пане, нема, а криниця глибока, звідки ж маєш Ти воду живу?

Чи Ти більший за нашого отця Якова, що нам дав цю криницю, і він сам із неї пив, і сини його, і худоба його?

Ісус відповів і сказав їй: Кожен, хто воду цю п'є, буде прагнути знову.

А хто питиме воду, що Я йому дам, прагнути не буде повік, бо вода, що Я йому дам, стане в нім джерелом тієї води, що тече в життя вічне", – йдеться в четвертому розділі Євангелія від Івана. У ньому Ісус Христос подорожує в Галілею. Проходячи через місто Сихем, зупиняється біля колодязя, де проповідує самаритянці.

"Жива вода" – укладена 1987 року збірка казок ­лужицьких сербів. Це одна з чотирьох офіційно визнаних національних меншин Німеччини. Налічує близько 60 тис. осіб. До збірки входять казки "Війна чотириногих із крилатими", "Дзвінка липа", "Дурний Ганс – мудрий король", "Кухар і лебедина печеня".

22 вересня 2015 року співачка Христина Соловій випустила дебютний альбом із назвою "Жива вода". Складається з 12 пісень. Дві з яких написала Христина, решта – українські народні в авторській адаптації.

"Жива вода" – вокально-інструментальний ансамбль при Чернівецькій обласній філармонії. 1981-го його вокалістом став Іво Бобул – тепер 63-річний. На першій платівці були пісні "Якщо любиш, кохай", "Зоряна ніч", "Краю мій, край", "Я побачив гори".

Глеки з металевими пластинами із заліза та міді знайшли археологи під час розкопок в іранському Табрізі 1987 року. При наповненні такого глечика питною водою починається процес електролізу. В перші хвилини після приготування інтенсивно осідає піна. Що вища мінералізація води, то більше осаду. Нагадує м'яку дощову воду з легким присмаком соди. Дослідники вважають, що так виготовляли живу воду.

– Жива вода є природним біо­стимулятором, відновлює імунітет, має загоюючі властивості, покращує апетит, обмін речовин і загальне самопочуття. Справляє загальну омолоджувальну дію на весь організм, – розповідає координатор Центру високих технологій університету "Україна" Валерій Грищук, 64 роки. – Максимальний ефект вода зберігає перші 10 годин після приготування. Якщо жива вода – це рідина з негативним електричним потенціалом, то мертва – з позитивним. Вона виходить шляхом пропускання через себе електрики. Це кислотний розчин, на вигляд – прозора рідина, на смак – кисла і трохи в'язка.

Рецепт приготування живої води наводить сайт цінителів спиртних напоїв Alcoinfo:

"Візьміть 10 грамів золота. Очистіть за допомогою харчової соди, промийте проточною водою і на одну ніч засипте кам'яною сіллю. Потім ще раз промийте, покладіть в емальовану каструлю, залийте двома літрами води і поставте на вогонь. Вміст каструлі доведіть до кипіння. Додайте у воду чверть чайного блюдця бджолиного воску і кип'ятіть протягом 15–20 хвилин. Після того як вода охолоне, зберіть з її поверхні віск і вийміть золото".

Для приготування мертвої води потрібно 15 г срібла.

"Очистіть його так само, як і золото, покладіть в емальовану каструлю, залийте двома літрами води, поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Після додайте чверть блюдця воску і кип'ятіть протягом 30 хвилин. Зберіть віск і вийміть срібло".

24 фірми з назвою "Жива вода" зареєстровані в Україні. Серед них – продавці води, ресторани, відпочинково-оздоровчі комплекси, санаторії, страхові компанії. В Ужгороді діє стоматологічна клініка, а в Запоріжжі – мережа аптек "Жива вода"

"Кожен пам'ятає ці казкові сюжети: щоб загиблого героя повернути до життя, його тіло поливають спочатку мертвою, а потім живою водою. Такого роду чудеса зазвичай мають реальну основу, а за очевидними перебільшеннями ховаються доволі буденні речі. Найкращим засобом для відновлення здоров'я є свіжі соки. Тому саме їх використовують після важких операцій, а також, коли людину треба швидко відновити після хвороби. Свіжий сік – це і є жива вода.

Найкращий і найдоступніший – виноградний, адже його можна видушити однією рукою. По суті, це вже готовий до вживання напій у природній тарі. Можна сказати, що виноградне гроно – це упаковка живої води.

А звідки взяти мертву воду – для знищення мікробів та інших шкідників? Якщо залишити виноградний сік без термічної обробки, то він швидко почне розкладатися. І буде мертва вода, тобто "вода смерті", яка вбиває життя.

Тверезо мисляча людина правильно застосовує живу і мертву воду: першу п'є для свого здоров'я, а другою знищує шкідників. Якщо ж робить навпаки, то це значить, що вона або безумець, або невіглас.

Але люди рідко вживають живу воду – свіжі соки, натомість масово захоплюються мертвою – ­алкоголем. Підступність диявола полягає в тому, що живу воду люди перетворюють на мертву і п'ють її з побажанням здоров'я. Вбивають себе добровільно і з піснями"

Ігор КАГАНЕЦЬ, 55 років, футуролог

Зараз ви читаєте новину «Жива вода». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути