вівторок, 20 березня 2018 13:45

"Только сотрудничество с Россией обеспечит фундамент независимости Украины"

Віктор Медведчук просуває інтереси Кремля

"Нынешняя Украина должна быть ликвидирована как страна, государство и экономика. Это должно быть сделано аккуратно, в духе современности. Все стороны должны быть поставлены перед фактом исторического конца Украины. Механизмом такого "сноса" может стать ликвидация финансовой, экономической, государственной и культурной базы украинского проекта путем превращения его в невыгодный, крайне обременительный и опасный для его участников, прежде всего для верхушки в лице антисистемы. Украинская этничность, склонная к преобразованию в нацию за счет русских, должна быть демобилизована, обезврежена, загнана на свою древнюю территорию, лишена своего жала в виде военизированного государственного фашизма. Раздел Украины и очистка по частям – единственный разумный волевой выбор. Русские регионы юго-востока и часть левобережного центра должны образовать федерацию республик в союзе с Россией под на­званием "Новороссия-­Малороссия", которая объявит себя правопреемницей УССР и Украины. Без юго-востока центр и запад Украины утратят возможность к под­держанию экономики и государства, потеряют инициативность, погрузятся в депрессию. Но Россия должна продолжить борьбу за центр и запад путем создания и поддержки различных партий и сил, отождествляющих себя с русским миром и его ценностями".

Це – уривок із минулорічної доповіді експерта Ізборського клубу Сергія Баранова. Ізборський клуб – просякнута імперською ідеєю ультраконсервативна група прихильників президента РФ Володимира Путіна. Його членами є політики, інтелектуали, громадські діячі – Сергій Глазьєв, Володимир Бортко, Іван Охлобистін, Захар Прілєпін, Олександр Дугін, Олександр Проханов, Жорес Алферов, Михайло Лєонтьєв, Карен Шахназаров, єпископ Тихон, президент Молдови Ігор Додон та інші.

  ”Войовничу українофобію сповідує значна частина російського суспільства. Тому дивує й насторожує колабораційна залюбленість у РФ-агресора представників вітчизняного істеблішменту. Та ще й в умовах війни з північно-східною сусідкою”, –  пише публіцист Олег РОМАНЧУК. Художник Володимир Казаневський бачить це так
”Войовничу українофобію сповідує значна частина російського суспільства. Тому дивує й насторожує колабораційна залюбленість у РФ-агресора представників вітчизняного істеблішменту. Та ще й в умовах війни з північно-східною сусідкою”, – пише публіцист Олег РОМАНЧУК. Художник Володимир Казаневський бачить це так

Діяльність й ідеали Ізборського клубу розкритикував російський публіцист та історик Петро Мультатулі: "Ідеологію "ізборців" можна назвати по імені їхнього голови Проханова – прохановщиною. Це явище надзвичайно небезпечне своїм угодовством, спробою поєднати непоєднуване, біле з чорним, Бога з дияволом. Прохановщина значно небезпечніша за комуністичну та ліворадикальну ідеологію. Вона хоче з'єднати воєдино катів і жертв, руйнівників і творців, революціонерів та охоронців. Спроба з'єднати воєдино добро і зло – найбільш небезпечна основа прохановщини".

Ізборський клуб має значні фінансові ресурси і зв'язки в Кремлі, в його засіданнях брали участь міністр культури Володимир Мединський, чимало губернаторів і керівників національних республік – Якутії, Дагестану, Чечні. 2015 року клуб отримав президентський грант для некомерційних організацій – 10 млн руб. (майже $160 тис. – Країна).

Таких структур у сучасній Московії не бракує. Зоологічно ворожі до України теоретизування притаманні не лише представникам "консервативної частини російської еліти". Войовничу українофобію сповідує значна частина суспільства. Тому дивує й насторожує колабораційна залюбленість у Росію-агресора представників вітчизняного істеблішменту. Та ще й в умовах війни з північно-східною сусідкою.

"Сейчас, после разрыва отношений с Россией и подписания – как я часто говорю, и это соответствует действительности – кабального договора о создании Зоны свободной торговли с Евросоюзом, видим падение экономики Украины. Только восстановив торгово-экономическое сотрудничество с РФ, сможем поднять экономику, а значит – обеспечить реальный фундамент собственной независимости. А потому принятие "закона о деоккупации", в котором Россия названа агрессором и в котором содержится фантастический по своей бредовости, абсолютно нереализуемый набор мечтаний "партии войны" о насильственном возвращении территорий, создает серьезные, практически непреодолимые барьеры на пути решения конфликта дипломатическим путем".

Це – уривок з інтерв'ю Віктора Медведчука російській "Новой газете" від 13 лютого. Таке враження, що читаємо, приміром, сентенції зі статті московського публіциста Захара Виноградова "Парламент Украины объявил России войну", оприлюдненої в інтернеті 18 січня: "Фактически, проголосовав за закон "Об особенностях государственной политики по обеспечению государственного суверенитета Украины над временно оккупированными территориями в Донецкой и Луганской областях", Верховная Рада, обозначившая в этом законе РФ "агрессором" и "оккупантом", объявляет войну России, ставит крест на реализации Минских соглашений и ведет к фактическому разрыву отношений с РФ".

Адріян Копистянський – історик і географ, лемківський москвофіл – у своїй програмній праці "Возможно ли отделение Украины от России?", що побачила світ 1917 року в Ростові-на-Дону, констатував: "Все великороссы прекрасно знают, что Малороссия или Украина от Карпат до Кавказа с плодородным черноземом, с богатым Донецким бассейном, с плотным населением и выходом в Черное море великолепно может существовать как самостоятельное государство без Великороссии. А последняя со своим 80-миллионным населением, загнанная в Сибирь и тундры, отрезанная от Черного моря и прижатая к берегам Ледовитого океана, не может обойтись без Малороссии".

Відтоді минуло сто років. Яким чином у тристоронню групу в Мінську потрапила людина, яка сповідує проросійські погляди, дотримується принципів малоукраїнства?

  Олег РОМАНЧУК, публіцист
Олег РОМАНЧУК, публіцист

"Теперішнє малоукраїнство – далеко небезпечніше українській державності, ніж малоросійство, – стверджує Павло Штепа (український історик і публіцист, громадський діяч в еміграції; уродженець Кубані, брав участь у визвольній війні 1917–1920 років, помер у Канаді 2 березня 1980 року. – Країна) – Небезпечніше, бо схований – та ще в українській личині – ворог завжди небезпечніший за відкритого. Малорос був відкритим "общеросом", відкрито йшов під двоголовим орлом. А малоукраїнець, зафарбований на жовто-блакитно, йде під тризубом із тактичних причин".

Віктор Медведчук просуває інтереси Кремля. І не переймається цинізмом й аморальністю свого кума та його поплічників. Хоча вже навіть старшина ВДВ РФ Асхаб Алібеков у відеозверненні, викладеному на YouTube, звинувачує Володимира Путіна в масовій загибелі російсь­ких вояків на Донбасі: "Ты хочешь, чтобы вся Россия уничтожилась? Твоя статистика врет! Все кладбища переполнены молодыми парнями!"

28 лютого на прес-конференції Петро Порошенко заявив, що кум Путіна є найефективнішою кандидатурою у переговорах із Кремлем щодо полонених: "Є так звана гуманітарна група, яка зай­мається питанням звільнення заручників. Це не Мінська група, вона є частиною тристоронньої контактної групи. Колишній голова Служби безпеки України призначив туди Віктора Медведчука. Я про це знав. Маю визнати, що найбільш ефективним виявився Медведчук. Чому? Бо рішення про звільнення приймає безпосередньо Путін".

Але, за такою логікою, Порошенку ліпше б самому, без посередників, звертатися до російського президента у справі звільнення заручників-полонених.

З другого боку, Валентин Наливайченко (колишній голова Служби безпеки України. – Країна) стверджує, що не він, а президент призначив Медведчука: "Ініціатива залучити Віктора Медведчука до процесу звільнення полонених належала не мені, а Порошенку. Саме він дав вказівку щодо його призначення. Це відбулося в кабінеті президента в присутності міністра закордонних справ Клімкіна".

Про це саме в авторській програмі Олесі Бацман на каналі NewsOne повідомив колишній прем'єр і екс-голова СБУ Євген Марчук. На запитання: "Чи може кум Путіна обстоювати інтереси України?" Євген Кирилович відповів: "Чому Петро Олексійович вибрав Медведчука? Думаю, тому, що в того є прямий вихід на Путіна".

"Канцлер Німеччини Анґела Меркель запропонувала офіційно зробити лідера "Українського вибору" Віктора Медведчука посередником для забезпечення діяльності Тристоронньої контактної групи, до якої вже входять Кучма, Зурабов і Тальявіні, – повідомляла 25 червня 2014 року "Українська правда". – Про це вона сказала під час чотиристоронньої телефонної розмови за участі президента України Петра Порошенка, президента Франції Франсуа Олланда і російського президента Володимира Путіна. Порошенко та інші учасники розмови погодилися з пропозицією Меркель".

Чи могла канцлер знехтувати правилами дипломатичного протоколу, взявшись "сватати" у перемовники лідера одіозного "Українського вибору", а насправді промоутера "русского мира" в Україні, який не має жодного стосунку до Німеччини? Навіщо Україні ще один посередник (тим паче проросійськи налаштований), якщо в переговорний процес уже заангажований колишній президент Леонід Кучма?

Найімовірніше, Медведчука до Мінська відрядив таки Порошенко – на прохання-вимогу Путіна. А потім просто перевели стрілки на Меркель.

Пригадався Вінні-Пух: "От я й подумав, що, коли шукатимемо цю Яму, ми її обов'язково не знайдемо. І тоді ми, напевне, знайдемо те, чого начебто не шукаємо, а воно буде саме те, що насправді шукаємо"

Зараз ви читаєте новину «"Только сотрудничество с Россией обеспечит фундамент независимости Украины"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути