четвер, 01 грудня 2016 09:09

Шатун

Спецоперацію "Шатун" запланували провести на території України спецслужби Російської Федерації протягом 15–25 листопада. Мета – дестабілізація ситуації в країні й проведення дострокових парламентських виборів.

– Такі вибори потрібні РФ для збільшення проросійських сил у парламенті – для зриву процесу євроінтеграції України, – каже начальник департаменту Служби безпеки Анатолій Дублик, 45 років. – У нас є відповідні документи. Це підтверджує, зокрема, листування, вилучене з поштової скриньки радника президента РФ Владислава Суркова.

Доступ до інформації отримали після того, як хакерська група "КіберХунта" зламала електронну скриньку Суркова. За словами лідера організації InformNapalm Романа Бурка, документа "Шатун" там не було. Його могли підкинути вже після передачі в СБУ

Автор: Дмитро Скаженик
 

Згідно з начебто розробленим російськими спецслужбами планом "Шатун" пропонується: організація розслідувань корупційної діяльності президента Петра Порошенка і його оточення, таємних домовленостей і лобіювання бізнес-інтересів, проведення "Тарифного майдану", підготовка фінансової бази протестів у всіх обласних центрах України, активна критика соціально-економічної політики центральної та місцевої влади, проведення хресних ходів, активізація діяльності сепаратистських рухів у регіонах.

"Шатун – тот, кто любит шататься", пояснює "Толковый словарь" під редакцією Татяни Ефремової. Інша версія: "Тот, кто не имеет пристанища, ведет неоседлый образ жизни, бродяга".

Шатун – деталь двигуна між поршнем і колінчастим валом. Служить для перетворення зворотно-поступального руху поршня на обертальний. Уперше подібні механізми почали використовувати наприкінці ІІІ ст. в Римській імперії. На тамтешніх лісопильнях шатуни вводили в дію пилку завдяки енергії водяного колеса.

Шатун до двигуна "Таврії" коштує від 300 грн. Для іномарок – від 2,5 тис. грн.

Шатун – важіль із педалями на зубатці велосипеда. Передає зусилля людини, коли вона крутить педалі. Пару шатунів встановлюють на зубатку з протилежних сторін під кутом 180° один до одного. Це дає змогу крутити їх поперемінно.

У велосипеді "Україна" чи "Тиса" шатуни виготовляють із суцільної сталі. Їх майже неможливо зламати. На сучасних байках шатуни з легких сплавів – алюмінію чи дюралюмінію. Можуть погнутись і тріснути при падінні.

Шатунами мисливці називають бурих ведмедів, які не впали в зимову сплячку.

"Коли ведмідь лежить у барлозі без рухів, його ­серцево-легенева діяльність зменшується, – пише еколог Тарас Паливода на сайті Карпатського біосферного заповідника. – Температура тіла коливається між 29–34°С. Після 5–10 вдихів настає пауза, яка інколи триває до 4 хвилин. У такому стані організм тварини дуже економно витрачає запас жиру. Якщо ведмідь кимось потурбований, вилазить із барлогу, всі його органи починають активно працювати. Шатун швидко худне, йому необхідна їжа. Він починає бродити в лісі. В пошуках харчів часто заходить на станції лісорубів, інколи пробує вполювати лося, оленя чи навіть людину.

Коли ведмідь нападає по-справжньому, то все відбувається дуже швидко. Ще здалеку, помітивши людину, хижак кидається стрибками просто на неї. Частіше мовчки, а інколи з гарчанням, збиває з ніг ударом лапи, рве кігтями і кусає зубами. Від такої стрімкої атаки важко відбитися навіть досвідченим мисливцям".

Туристичний клуб "Шатун" діє в Києві з 1998 року. Налічує 30 постійних членів. Найближчий захід – морський похід островами на узбережжі Таїланду. Тритижнева мандрівка коштує $950.

"У нас немає офіційної реєстрації, приміщення, планів розвитку і членських внесків. Ми – компанія однодумців, як не банально це звучить. Робимо це за власні гроші", – йдеться на сайті клубу.

Стрілецький клуб "Шатун" є в Охтирці Сумської ­області. Займаються підготовкою спортсменів по кульовій і стендовій стрільбі. Мають бар, сауну і мотель.

У Кропивницькому працює однойменний тату-салон.

Байкерський з'їзд "Шатун-фест" проходить улітку в селі селище Тиврівського району на Вінниччині. З'їжджаються до тисячі українських байкерів. Раніше називався "Мото-Загул". Перейменували торік.

"Шатун" – знятий 2001 року російський детектив. У ньому йдеться про зустріч однокласників у котеджі за містом. Під час гулянки на компанію нападає ведмідь. Один із героїв стріляє в нього з рушниці. В шкурі убитого звіра знаходять учасника застілля. Він – актор, який вирішив розіграти друзів.

"Невдалий жарт обернувся вбивством. Небезпечним виявився не ведмідь, а минуле героїв. Чи випадковим був постріл? Хто стріляв? Мабуть, щось страшне ховалося в образі шкільного братства", – йдеться в анотації.

Юрій Шатунов – лідер московського поп-­гурту "Ласковый май" у 1986–1991 роках. Група мала кілька складів, тому могла одночасно давати концерти у різних містах. Після розпаду СРСР Шатунов переїхав до Німеччини. 2001-го випустив альбом із піснями "Белые розы" і "Забудь". Їх досі крутять на сільських дискотеках, у кафе-наливайках.

Анекдот

Мисливець зібрався на полювання в ліс на зайця. Місцевості не знає, бере з собою провідника. Йдуть лісом – провідник попереду, мисливець з рушницею за ним. З хащів вилазить бурий ведмідь. Провідник завмер, ведмідь – теж. Провідник не обертаючись каже мисливцеві напівголосно:

– Йди сюди.

Ззаду тиша, він повторює:

– Йди сюди!

Ззаду знову тиша, провідник втретє вже аж сичить:

– Іди сюди, чорт забирай!

Голос мисливця на півтону тихіше:

– Нащо ти його кличеш?

376 українців мають прізвище Шатун. Близько сотні з них живуть у Чернігівській області.

Зараз ви читаєте новину «Шатун». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути