Ексклюзиви
четвер, 08 липня 2010 16:41

"Путін страшенно боїться Китаю. А чого боїшся, від того й помреш"

  Юлія ЛАТИНІНА, 44 роки. Народилася в Москві. Мати Алла Латиніна - літературний критик і журналіст, батько Леонід - поет і прозаїк. Закінчила Літературний інститут ім. Горького. Кандидат філологічних наук. Працювала кореспонденткою газет "Известия", "Комме
Юлія ЛАТИНІНА, 44 роки. Народилася в Москві. Мати Алла Латиніна - літературний критик і журналіст, батько Леонід - поет і прозаїк. Закінчила Літературний інститут ім. Горького. Кандидат філологічних наук. Працювала кореспонденткою газет "Известия", "Комме

Журналістка й письменниця Юлія Латиніна порівнює російську армію зі зброєю масового ураження і вважає, що Росії доведеться відмовитися від Дагестану та Кабардинії

Які українські події викликають інтерес у Росії?

- До нас доходять лише ті новини, які безпосередньо стосуються Росії. Чорноморський флот обговорюють скрізь. А от про борг, який "Нафтогаз" за рішенням Стокгольмського суду має виплатити "РосУкрЕнерго", не кажуть зовсім.

Неймовірна історія. Ваші хлопці провертають афери феєричного масштабу, хоча при владі лише декілька місяців. Призначають своїх людей у міністерство енергетики - і "Нафтогаз" програє суд якимось "Рогам і копитам" у Стокгольмі. Після цього заводять кримінальну справу проти людей, які у свій час цей газ повернули державі. У них виходить бутерброд, намазаний медом з усіх сторін. Янукович починає так, як Путін дозволив собі з "ЮКОСом" лише через три роки.

Скажіть ще спасибі, що Янукович не маленький на зріст. Це ваша єдина конкурентна перевага.

В Україні багато обговорювали вибух шахти "Распадська" в Междуреченську в травні. Проти чого мітингували місцеві шахтарі?

- У радянські часи плани з видобутку вугілля були в три-чотири рази меншими. Використовували відбійні молотки. Відповідно, виділялася невелика кількість метану, і загроза вибуху зменшувалася. Зараз ставлять гігантські комбайни, які зривають величезний пласт вугілля - назовні вивільняється багато метану. Ціна вугілля на наших ринках нижча за життя шахтаря. І якщо в більшості західних країн шахти закривають, то в нас і далі видобуватимуть вугілля в такий самий спосіб. І шахти вибухатимуть за будь-якого режиму.

Щодо Междуреченська, то там справа не в технологіях, а у реакції влади на аварію. Вибух стався 9 травня, саме коли Володимир Володимирович (прем'єр-міністр Путін. - "Країна") відзначав свою перемогу у Великій Вітчизняній війні. Відбувалися якісь заходи, під них освоювалися гроші. А тепер спробуйте зрозуміти людину, яка вважає, що життя обертається навколо неї. Мало того, що жодна собака - ані Берлусконі, ані Саркозі - не приїхала на урочисті святкування, так ще й шахта вибухнула! Прокляті американці влаштували, не інакше! Це перше, що може спасти на думку такій людині. Отож, першою реакцією Путіна було: "Це диверсія!"

Потім увімкнулася надзвичайно потужна робота ФСБ. Керівники шахти кожного шахтаря, який кудись вилазив, допитували в кабінетах. Казали: "Воно тобі треба?" Народ подумав і зрозумів, що воно йому не треба.

Ця схема була відпрацьована позаторік. Підприємство "АвтоВАЗ" зазнало серйозних збитків - майже по тисячі доларів на кожній машині. Компанія належить Сергію Чемезову, особистому другові Путіна. Прем'єр вирішив підвищити мито на іномарки і заявив: "Хто їздить на іномарці у часи кризи - зрадник батьківщини!" При цьому за ним у цей момент стояв великий чорний Mercedes. Обурений народ у Примор'ї виліз на вулиці - адже старенькі іномарки там є майже в кожній родині. Путіну одразу ж доповіли, що мітингувальники - вороги народу. І він дійсно так думає.

У разі серйозних заворушень міліція зможе стати на сторону мітингувальників?

- Зможе. У Примор'ї мітинги розганяли люди, яких перекинули з іншого регіону. У місті Новокузнецьк - так само. Місцевий ОМОН відмовився розганяти своїх.

Подивіться на трьох "помаранчевих" президентів - Бакієва, Ющенка та Саакашвілі. Перший виявився звичайним щуром, який почав "кидати" власних спонсорів. Другий не провів реформ, за що поплатився. А третій продемонстрував: коли в тебе такий могутній ворог, як Росія, єдиний варіант урятуватися - бігти попереду нього та проводити реформи із подвійною швидкістю. Коли звільняєш усіх ментів, як це зробив Саакашвілі, кількість невдоволених моментально зростає. В основному це ті, хто втратив можливість брати хабарі. У Грузії вони одразу ж вибігли на вулицю із криками: "Проклятий кривавий режим!" Реформи проводити страшнувато. Виходячи з досвіду Саакашвілі, якщо не проводиш, то будеш, у кращому випадку, там, де Ющенко. У гіршому - де Бакієв.

Кажуть, раніше політика не настільки цікавила росіян, а тепер Путіна й Медведєва обговорюють скрізь і всі...

- Про політику справді розмовляють дуже багато. Навіть у гламурних журналах пишуть про Ходорковського. Нещодавно сидимо на дачі в милій такій компанії. Мова зайшла про перебування Путіна на Алтаї. Він там, мабуть, відпочивав. Я й кажу: "Ніколи не чула, щоб він у звіра якогось стріляв". Аж ось піднімає голову дівчинка років 16, донька одного з присутніх. Вона мовчала весь час і раптом говорить: "А Путін полює на людей".

Не знаю, чи можна вважати всі ці розмови якимсь знаком. Суспільство - складна система.

В одній із своїх передач ви стверджуєте, що російські науковці працюють в умовах 1937 року - за ними стежать, обмежують їхні контакти з іноземцями.

- Знаю випадок, коли до людей, які винайшли спосіб ловити терагерцеві промені, прийшли з ФСБ і кажуть: "Виявляється, ви вмієте думки читати?"

Ці випромінювання схожі на радіохвилі, вони так само проходять крізь стіну. Слава Богу, винахідникам поки що ніякої шкоди не заподіяли, але ж як далі працювати в таких умовах?

Скажіть спасибі, що Янукович не маленький на зріст. Це ваша єдина конкурентна перевага

Подібні візити були й за Єльцина. Зеленоградський завод "Нікрон" виготовляв мікросхеми. У 1990-ті його вартість становила нуль. Зрозуміло, що співробітники займалися своїми проектами. Кілька інженерів вирішили попрацювати над пластмасою, у яку ці мікросхеми запаюють. До них прийшли співробітники ФСБ і довго допитувалися, як вони батьківщину продають. Від проекту довелося відмовитися. Згодом один із цих інженерів плюнув і виїхав у Сінгапур. Звідти - в Америку, де й мешкає зараз.

Проблема в тому, що в суспільстві зі зруйнованою тоталітарною системою лишаються групи за інтересами - армія, КДБ, партія. Намагаючись зберегти свої преференції, ці групи скрізь гадять. Самі по собі вони нікуди не зникнуть. Це те, що мусить зробити держава. Деяких, можливо, і розстріляти. Як мінімум, звільнити.

Чи здатна Росія військово підтримувати роль регіонального гегемона?

- У мене є підозра, що військова реформа всерйоз почалася після війни в Грузії. Російські бомби весь час кудись не туди летіли. Одна з них приземлилася на площі в Горі якраз у момент роздачі гуманітарної допомоги. Навряд чи її "місія" полягала в цьому. Але думали так: нехай за це болить голова в Саакашвілі! Російські солдати приходили в грузинські казарми й казали: "Дивіться, у них є чоботи, і все це вони прої..ли!" Це дослівна цитата з плівки! В одному з грузинських військових містечок вкрали унітаз. Потім грузини знесли до російського посольства унітази зі словами: "Беріть, будь ласка, якщо ви за цим прийшли!"

Тобто, російська армія виконує дуже обмежену кількість задач. Воювати може на Кавказі, якщо там треба вести тотальну війну: "Хто не заховався, я не винний!"

А де ще окрім Кавказу?

- Якщо раніше ми умовно воювали з Америкою, то тепер точно тотального конфлікту не буде. Можуть статися локальні - для такої важливо вміти наносити точкові удари.

Певний час Путін вважав, що Китай - противага Заходу. Але згодом усвідомив, що Захід збюрократився та морально розклався. А Китай -  серйозні пацани. Вони не заморочуються ні демократією, ні правами людини

Ні з Україною, ні з Білоруссю війни не буде. Як варіант - повторення конфлікту з Грузією. Гадаю, наші цього дуже сильно прагнуть. Але за цим тепер дуже уважно слідкує Америка. Може вибухнути якась глобальна гидота на Кавказі. Але там підстерігає потенційна пастка: жалієш місцеве населення, тобто працюєш як професійна армія, - ті думають: слабаки! І мстять. Коли ж працює "праска", місцеве населення каже: "Та що ж це вони вбивають і правих, і винуватих?" І теж мстить. Не зрозуміло, у чому перевага однієї стратегії над іншою.

Як можна вирішити проблему Кавказу? Відмовитися від нього?

- Вважаю, у нинішній ситуації від нього доведеться відмовитися. Враховуючи стан, у якому перебуває не армія, а російська державність. Усе закінчиться розмежуванням. Це не означає відпускати Чечню. Але Дагестан і Кабардинію - так. Вчинити, як Ізраїль,  відмовитися від Сектора Гази.

Який регіон настільки ж проблемний для Росії?

- Далекий Схід. Ситуація нагадує ту, яка була на початку ХХ століття, тільки навпаки. Тоді Росія будувала Китайсько-Східну залізницю - символ проникнення на Схід. Китай був розваленою державою, яку очолювали якісь мандарини зі страшенною ненавистю до іноземців. Але це не заважало їм курити опіум і продавати батьківщину за банку сметани. Тепер з одного боку кордону якісь занюхані російські благовєщенськи, де квартира коштує шалених грошей, і це сортир, а не житло. А з іншого - за 10 років виросла здоровенна будівля Хей Хе. Її зводили буквально вручну, витягували будівельні матеріалі на хмарочос на якихось тачках. Отже, у Китаї хмарочоси, а тут - бозна-що.

Путін страшенно боїться Китаю. Хоча певний час був дуже райдужно стосовно нього налаштований. Вважав, що Китай - противага Заходу. Але згодом усвідомив, що Захід   збюрократився і морально розклався. Євросоюз готовий із Путіним цілуватися, а Меркель і Берлусконі віддатися у двосторонньому порядку. І якщо ЄС щось говорить, це нічого не значить, самі слова. А Китай -  серйозні пацани. Вони не заморочуються ні демократією, ні правами людини. Багато російсько-китайських проектів згортаються. Але це як в історії з Едіпом: чого боїшся, від того й помреш.


 

Кожен українець винен "РосУкрЕнерго" 740 гривень

НАК "Нафтогаз України" зобов'язаний повернути компанії "РосУкрЕнерго" близько12 млрд кубометрів газу, за рішенням Стокгольмського арбітражного суду. 2009-го цей газ, за згодою "Нафтогазу" та "Газпрому", переведели з балансу "РосУкрЕнерго" на баланс української компанії. Акціонери "РосУкрЕнерго" - "Газпром" та компанія Centragas, яку очолює олігарх Дмитро Фірташ. За підрахунками СБУ, у грошовому еквіваленті борг "Нафтогазу" становить 33,9 млрд грн. Його виплата припаде на українських платників податків, оскільки це державна компанія. Аби покрити його, з кожного українця треба стягнути близько 740 гривень.

2003 року російська влада звинуватила нафтову компанію ЮКОС у несплаті податків і заарештувала її голову та співвласника Михайла Ходорковського. 2007-го компанію оголосили банкрутом. Активи розпродали з державного аукціону. На 2006 рік вартість акцій ЮКОСА становила близько $20 млрд, за підрахунками російських експертів.

Зараз ви читаєте новину «"Путін страшенно боїться Китаю. А чого боїшся, від того й помреш"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути