Ексклюзиви
четвер, 05 квітня 2018 17:25

Після повішення жінка прожила 40 років

Вісім засуджених, які уникли смертної кари

В американському штаті Алабама засудженому до смертної кари Дойло Лі Хемму, 61 рік, не змогли зробити смертельну ін'єкцію через погані судини. Медики 2,5 години шукали на його тілі вену, зробили 12 проколів у ніч на 23 лютого цьогоріч.

Хемма засудили за вбивство та пограбування 30 років тому. З 1987-го – був у камері смертників. Страту щоразу відкладали, бо у справі з'являлися нові деталі злочину. На волі зловживав наркотиками, у в'язниці лікувався від раку й гепатиту.

– У нього лімфома. Ін'єкція викличе нестерпний біль. Тоді страта розцінюватиметься як катування, – кажуть правозахисники. Закликають владу США викреслити Хемма зі списку смертників

1. За 40 хв. до страти смертну кару замінили на довічне ув'язнення для американця 38-річного Томаса Вітакера. Його помилував губернатор штату Грег Еббот у лютому цього року.

2003-го Томас замовив убивство батьків і брата 19-річного Кевіна, аби успадкувати майно вартістю $1 млн. Вітакерів розстріляли, коли вони поверталися з ресторану. Батько вижив.

– Ніколи не скасовую смертної кари. Цього разу зробив виняток. Помилування для сина просив його батько. Казав, не витримає, якщо в нього заберуть останнього близького родича, – пояснив губернатор.

Автор: japantimes.co.jp
  Самерех Алинежад з Іраку дає ляпаса вбивці свого сина Балалу. Чоловіка засудили до смертної кари – повішення. Стілець із-під його ніг мала вибити Самерех. В останню хвилину жінка передумала. Смертну кару замінили на довічне ув’язнення
Самерех Алинежад з Іраку дає ляпаса вбивці свого сина Балалу. Чоловіка засудили до смертної кари – повішення. Стілець із-під його ніг мала вибити Самерех. В останню хвилину жінка передумала. Смертну кару замінили на довічне ув’язнення

2. Торік батько вбитого американця 22-річного Салахуддіна Джітмуда в залі суду пробачив убивцю сина 24-річного Трея Релфорда, якого засудили до смертної кари. В'язня помилували.

Трей із двома товаришами напав на Салахуддіна, коли той розвозив піцу. Побили до смерті. Затримали лише Релфорда. У скоєному зізнався.

– Я на тебе не гніваюсь. Звинувачую диявола, який довів до гріха, – сказав під час суду 55-річний Абдул-Мунім Сомбат Джітмуд.

3. Філіппінський боксер 39-річний Менні Пак'яо 2015-го врятував від смертної кари співвітчизницю 28-річну Мері Джейн Велозу. Її мали розстріляти вночі 28 квітня за контрабанду наркотиків. Боксер звернувся до президента Індонезії Джоко Відодо, аби помилував жінку.

"Містере президент, 2 травня я проведу в Лас-Вегасі поєдинок проти Флойда Мейвезера, який вважають боєм століття. Хочу його присвятити всьому азіатському народу. Але моральну перемогу відчую, якщо допоможу врятувати життя своєї землячки", – написав Пак'яо.

Лідер Індонезії помилував Мері Джейн Велозу. Сімох її спільників розстріляли.

4. У квітні 2014-го іракця 27-річного Балала засудили до смертної кари за вбивство однолітка Абдолли Хоссейнзадеха. Смертну кару мала провести мати загиблого 53-річна Самерех Алинежад – вибити стілець з-під Балала, коли на його шию накинуть зашморг. В останню хвилину вона передумала.

– За 10 днів до страти до мене уві сні прийшов син. Просив не мстити. Але я хотіла йти до кінця. Через два дні Абдолла знову наснився. Цього разу відмовився зі мною розмовляти, – каже Самерех.

Вона вдарила Балала по обличчю. Попросила зняти з нього зашморг. Смертну кару замінили на довічне ув'язнення.

5. Харківську художницю Вікторію Мамонтову, 46 років, у Бангкоку засудили до смертної кари 2001-го. В її орендованому будинку знайшли 1,3 кг героїну. Король Таїланду Рама IX помилував жінку на прохання офіційного Києва.

– У Бангкок приїхала малювати акул. Нічого протизаконного не робила, – стверджувала Вікторія.

Слідство встановило, наркотики їй підкинув знайомий нігерієць Майкл. У в'язниці суворого режиму вона провела дев'ять років. Після амністії повернулася на батьківщину.

6. Серійного вбивцю Анатолія Онопрієнка до смертної кари засудили 1999-го. Від його рук загинули 52 людини. Того ж року в Україні скасували смертну кару. Онопрієнка розстріляти не встигли. Тодішній президент Леонід Кучма звернувся до Ради Європи, аби зробили виняток.

– Як людина я не бачу для нього іншого покарання, крім смертного вироку. Таких нелюдів не повинно бути на землі, – зазначав глава держави.

Йому відмовили. Смертну кару Онопрієнку замінили на довічне ув'язнення. Помер у 54 роки в серпні 2013-го від серцевої недостатності. Його тіло рідні забирати відмовились. Онопрієнка кремували, прах розвіяли.

7. 1998-го американця 62-річного Ентоні Портера помилували за 50 годин до страти. У в'язниці провів 17 років – за подвійне вбивство підлітків. Випадком зацікавилися викладачі Північно-Західного університету й студенти зі Школи журналістики, які займалися Проектом невинуватості. За дві доби та 2 години до смертної кари вони знайшли справжнього вбивцю. Підлітків, через наркотики, застрелив Олсторі Саймон.

Ентоні Портера випустили й виплатили компенсацію $145 тис. Через 11 років він знову потрапив до в'язниці – украв чотири дезодоранти.

8. У шотландському Единбургу до смертної кари засудили Меґґі Діксон 1724-го. Після повішення жінка прожила ще 40 років.

Вдова Меґґі жила з шинкарем. Народила дитину, яка померла після пологів. Тіло немовляти викинула в річку. Дитину знайшли, а Діксон засудили до страти. Під час похорону з домовини почули стукіт. Жінка виявилася живою.

– Добре, що ми її тіло не віддали на лікарські досліди. Меґґі воскресла – така воля Божа, – сказали її родичі.

Жінку прозвали "напівповішена Меґґі".

Зараз ви читаєте новину «Після повішення жінка прожила 40 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути