Ексклюзиви
четвер, 18 лютого 2010 18:20

Хто буде прем'єром за президента Януковича?
6

Володимир Корнілов, 41 рік, політолог, директор українського філіалу Інституту країн СНД:

- Партії регіонів і Вікторові Януковичу особисто дуже хотілося би бачити на посаді прем'єра представника своєї команди. Це дуже важливо, бо всі інші призначення можна швидко "виправити". А призначення прем'єра може розтягнутися на кілька років, незалежно від волі президента. Янукович намагатиметься зробити все, щоб головою уряду не була Юлія Тимошенко. Нова людина мусить бути наближеною до нього, перевіреною, сумирною. Ідеальна кандидатура в цьому сенсі - Микола Азаров.

Зараз варіант коаліції може бути тільки один - Партія регіонів, "Наша Україна - Народна самооборона" і Блок Литвина. Коаліція із блоком Юлії Тимошенко поки що виключена.


Вадим  Карасьов, 53 роки, директор Інституту глобальних стратегій:

- У разі коаліції Партії регіонів із "Нашою Україною - Народною самообороною" і Блоком Литвина на посаду прем'єра зможуть претендувати Яценюк, Мартиненко, Єхануров, Ющенко і, можливо, Тігіпко.

Якщо ж продовжує існувати нинішня коаліція - БЮТ, НУНС і блок Литвина, то прем'єром лишатиметься Юлія Тимошенко.

Якщо "регіоналам" удасться створити коаліцію на своїх умовах, а не на умовах "Нашої України", то кандидатури на посаду голови уряду такі: Азаров, Клюєв, Бойко.

 Нинішня коаліція, та й будь-яка інша, зможе проіснувати недовго - до півроку. Януковичу потрібні дострокові вибори до парламенту - тоді він зможе сформувати свій президентський список Партії регіонів і не залежатиме від різних груп впливу всередині неї. Дострокові вибори потрібні і Яценюку, і Тігіпкові, і Ющенку. Можливо, із часом і Юлії Тимошенко.

Михайло Басараб, 33 роки, політолог, компанія "Перша рейтингова система":

- У сьогоднішньому скликанні Верховної Ради можливо лише зберегти діючу коаліцію, створити нову з дотриманням Конституції - за 30 днів - майже неможливо. Тому прем'єром залишиться Юлія Тимошенко. Але це не сумісно з інтересами й обіцянками Партії регіонів. За кілька тижнів або місяців вони змушені будуть послати її у відставку. Але сформувати нову коаліцію й уряд навряд чи їм вдасться. 60 днів після відставки Тимошенко ще залишатиметься виконувачем обов'язків. Далі виникають підстави для оголошення позачергових парламентських виборів. Тоді надзвичайно високі шанси на посаду прем'єра отримають або Сергій Тігіпко, або Арсеній Яценюк.

Після позачергових виборів до Верховної Ради жодна коаліція без Тігіпка чи Яценюка не обійдеться.


Тарас Березовець, 35 років, політтехнолог, директор PR-групи Polittech:

- До виборів найбільше шансів мав Микола Азаров. Але його кандидатуру неоднозначно сприймають навіть у середовищі власної партії, проти неї найбільше виступає фінансово-промислове угрупування Ахметов-Колесніков-Клюєв.

Є два варіанти коаліції: Блок Литвина, Партія регіонів, "Наша Україна - Народна самооборона" або широка коаліція - ПР і БЮТ. Такі люди, як Ахметов, наприклад, спрямовані на широку коаліцію, вони не хочуть перевиборів Верховної Ради, а це один із можливих сценаріїв.

Найбільше шансів має кандидатура зі сторони, з-поза парламенту - наприклад, Сергій Тігіпко. Знаю, що такий варіант у Партії регіонів розглядали іще до виборів. Метою було дати Тігіпкові 8-10 місяців, щоб провести непопулярні рішення, а потім повісити всю відповідальність за це на нього й відправити у відставку. Після цього призначити прем'єром зручнішого, прогнозованішого для Партії регіонів політика, як Борис Колесніков або Юрій Бойко.

Кандидатуру Арсенія Яценюка розглядає частина НУ-НС, зокрема, її бізнес-крило - Третьяков, Мартиненко. Його також готовий підтримати Рінат Ахметов.  

Олексій Гарань,  50 років, науковий директор Школи політичної аналітики Києво-Могилянської Академії:

- Для Партії регіонів найпростіше - спробувати сформувати коаліцію із НУ-НС і блоком Литвина. У такому разі "Наша Україна" зможе вимагати для себе посади прем'єра, наприклад, рекомендувати на неї Юрія Єханурова - він давно й відкрито обстоює коаліцію із ПР.

Із "регіоналів" називають Миколу Азарова, але з іміджевої точки зору його було б невигідно ставити -  він уособлює собою минуле. Партії регіонів треба шукати гнучкішу кандидатуру. Зараз на обговоренні Борис Колесніков і Юрій Бойко.

Із блоку Литвина  компромісним кандидатом міг би стати Сергій Гриневецький.

Усе залежить від того, яке завдання ставитиме перед собою майбутній уряд. Зараз країні потрібні непопулярні рішення. Тому прем'єром має стати людина, яка їх утілюватиме. Єхануров, у принципі, це може. Тігіпко також запевняє, що може. Але навряд чи "регіони" віддадуть йому цю посаду - за ним немає якихось переговорних козирів.

Іще серед компромісних фігур називають Яценюка. Але передвиборна кампанія показала, що він має занадто великі амбіції, які "регіоналів" не  влаштовують.


Борис Нємцов, 50 років, російський політик, член опозиційного руху "Солідарність":

- Шанси має й Азаров, і Тігіпко, і Тимошенко, і Ющенко. Але справа не у прізвищі, а у проблемах, які стоятимуть перед прем'єром. В Україні необхідно проводити важкі реформи: скорочувати дефіцит бюджету, скасовувати популістські програми, реформувати вугільну галузь, податкову, пенсійну системи. Вам необхідний уряд реформаторів. Питання: Азаров на це здатний? Він - непоганий фінансист, але цього зробити не зможе через вік, через зобов'язання, через якісь інші вимоги спонсорів.

Ющенко? Ні. Був би здатний, давно би провів.    

Тимошенко? Вона може лише запалювати народ.

Із усієї палітри кандидатів на реформи здатний лише Тігіпко. Але маю сумніви, що Янукович готовий призначити його на таку посаду. Це суперник, а у вас політична дідівщина - вони із Тимошенко досі не можуть з'ясувати, хто головний, а тут іще конкуренти. Але якщо реально думати про Україну, то на такий варіант треба йти.

Зараз ви читаєте новину «Хто буде прем'єром за президента Януковича?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути