четвер, 27 квітня 2017 19:02

Чоловік знищив картини Пікассо, Матісса, Брака, Модільяні і Леже

Автор: RTRMADP.3.GERMANY-THEFT-COIN
  Монету ”Великий кленовий лист” виготовили із золота найвищої проби. Її вага – 100 кілограмів
Монету ”Великий кленовий лист” виготовили із золота найвищої проби. Її вага – 100 кілограмів

10 найгучніших крадіжок творів мистецтва

27 березня з берлінського Музею Боде вкрали 100-кілограмову монету "Великий кленовий лист". Злодії залізли через вікно, сигналізація не спрацювала.

10 років тому монету виготовили в Канаді – із золота найвищої, 999-ї, проби. На ній викарбуваний профіль королеви Великої Британії Єлизавети ІІ. Потрапила до Книги рекордів Гіннеса як монета з найчистішого золота. Її оцінюють у 4 мільйона доларів. У Музеї Боде перебувала з 2010-го

1. У Паризький музей сучасного мистецтва у травні 2010 року заліз невідомий. Зламав віконну решітку, розбив скло. Сигналізація працювала зі збоями. Забрав п'ять картин – Пабло Пікассо, Анрі Матісса, Жоржа Брака, Амедео Модільяні і Фернана Леже. Їх оцінюють приблизно в $530 млн. Чоловіка спіймали через півтора року. Він запевнив, що знищив картини. Поліція їх розшукує.

2. Навесні 2008-го з приватного музею Еміля Буре в швейцарському Цюриху викрали картини Моне, Дега, Ван Ґоґа і Сезанна. Четверо у лижних масках забігли в музей наприкінці дня. Охоронцям погрожували пістолетами, спакували чотири картини у спеціальні чохли. Полотна оцінюють у $164 млн.

3. 22 серпня 2004 року двоє озброєних чоловіків у масках увірвалися до музею Едварда Мунка в Норвегії. Один тримав під прицілом охоронця, інший зривав картини Мунка – "Крик" і "Мадонну". Втекли на автомобілі Audi чорного кольору. Поліцейські знайшли полотна через два роки. Були пошкоджені.

Картину "Крик" крали двічі. Перший раз – 1994-го, знайшли за кілька місяців.

4. Картину італійського художника Леонардо Да Вінчі "Мадонна з веретеном" украли в серпні 2003-го. Її показували в галереї замку Драмленріг у Шотландії. Двоє туристів напали на доглядачку й забрали полотно. За нього дають близько $100 млн.

Картину знайшли через чотири роки в Глазго, Шотландія. Прикрашала офіс юриста.

"Мадонна з веретеном" майже 200 років належить роду герцогів Бакклью. За інформацію про картину старійшина роду обіцяв $2 млн. До дня знахідки не дожив.

5. "Подзвонив якийсь чоловік і сказав, що має подарунок. Просив, щоб я повернув річ країні", – каже лідер компартії Росії Геннадій Зюганов. У його приймальню 20 грудня 2006 року кур'єр приніс пакет. У ньому було складене вчетверо полотно "Басейн у гаремі" французького живописця Жана Леона Жерома. Картину вкрали 22 березня 2001 року з російського "Ермітажа". Вирізали з рами перед закриттям музею. Шукали п'ять років.

6. Із квартири австралійської скрипальки 90-річної Еріки Моріні в жовтні 1995-го вкрали скрипку італійського майстра Антоніо Страдіварі ­вартістю $3 млн. Господиня в той час була у лікарні. Скрипку їй подарував батько понад 50 років тому. Слідів злому в квартирі не виявили.

7. Під час Олімпійських ігор 1994 року з Національної галереї в Осло вкрали картину "Крик" норвезького живописця Едварда Мунка. Її оцінюють у $75 млн. Невідомий видерся по сходах, вибив вікно, зняв полотно. Сигналізація спрацювала, але її швидко відключили. Впорався за 50 с. Охоронці дивилися трансляцію Ігор по телевізору. На місці злочину чоловік лишив записку з подякою за погану охорону музею. За кілька місяців його арештували. Картину повернули.

8. Із музею Ван Ґоґа в Амстердамі 1991-го зникли 20 картин. Їх оцінюють у понад $530 млн. Четверо злодіїв залізли в музей уночі. Близько години гуляли галереєю й обирали потрібні полотна. Втекли на машині охорони. Крадіжку помітили через 1,5 години, автомобіль із картинами знайшли того ж дня.

9. Переодягнені в поліцейських чоловіки винесли 12 картин із Бостонського музею Ізабелли Гарднер 1990 року. Сума награбованого – до $500 млн. Охоронця зв'язали. Забрали роботи Рембрандта, Флінка, Мане, Вермера Делфтського, п'ять акварелей Дега. Поліція припускає, що діяли дилетанти. Бо не взяли найцінніші картини. Вкрадене шукають досі.

10. У жовтні 1985-го в музей Мармоттан у Парижі серед дня увірвалися озброєні чоловіки. Охоронців і відвідувачів поклали на підлогу. Зі стін зняли 10 картин – Моне, Ренуара й Морізо. За них дають близько $20 млн. Через п'ять років полотна знайшли на занедбаній віллі на півдні Корсики.

Зараз ви читаєте новину «Чоловік знищив картини Пікассо, Матісса, Брака, Модільяні і Леже». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути