пʼятниця, 09 листопада 2018 10:16

Як впливає суржик на пам'ять

Як впливає суржик на пам'ять
Вчені довели, що інформація розмовною мовою запам'ятовується гірше, ніж літературною. Фото: islamicsham.org

Інформація, отримана чистою літературною мовою, запам'ятовується краще. Те ж саме, передане суржиком чи якимось діалектом, відкладається у пам'яті гірше.

Вчені довели, що чистота мови впливає на сприйняття та запам'ятовування даних. Досліджували зв'язок між ними в Техаському університеті в американському місті Остін, повідомляє Vsviti.

Для перевірки гіпотези залучили 60 осіб, які володіють англійською. Половина з них були носіями мови. Їм зачитали 72 пропозиції. Розбили їх на 6 блоків по 12 в кожному. Спочатку використовувалася "чисту мову", а потім "розмовну". Потім попросили відтворити пропозиції з пам'яті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені пояснили, чому дітей потрібно вчити лаятись

І носії мови, і іноземці повідомили, що краще запам'ятовуються пропозиції, виголошені фонетично "чисто". Тому фахівці зробили висновок, що при нечіткій артикуляції думок слухач витрачає набагато більше ресурсів мозку для розуміння сказаного. На запам'ятовування залишається менша кількість ресурсів.

Лайка та нецензурна лексика гублять здоров'я людей і впливають на статеве життя.

У стародавніх рукописах матюки розглядаються як риса "бісівської" поведінки. Вимовляючи брудні слова, людина закликає темні сили. Стародавні слов'яни вважали, що матюки виконують функцію прокляття. Відоме всім дієслово на букву "ї" походить від давньослов'янського слова "проклинати". Ним проклинають не тільки адресата, а й самого себе.

Зараз ви читаєте новину «Як впливає суржик на пам'ять». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути