понеділок, 14 грудня 2020 13:45

Чи є різниця між суржиком і діалектом

Чи є різниця між суржиком і діалектом
Авраменко пояснив, що таке суржик. Фото: vseosvita.ua

Філолог Олександр Авраменко роз'яснив, у чому різниця між суржиком та діалектом.

"Є різні форми цього явища. Слабкий суржик – невеликі вкраплення, він притаманний західноукраїнському регіону. А сильний суржик вживають здебільшого на сході та в центрі України. У нас чомусь звикли вважати, що суржик – це змішування української саме з російською. Утім польські вкраплення в мові на Галичині чи румунські на Буковині теж так називають", – вказав він "Експресу".

Найпоширенішим суржиковим словом Авраменко вважає слово "получається". Його усюди вживають замiсть "виходить". Говорять "приймати участь" замість "брати участь".

"Український діалектизм – це те, що вживається лише на певній території України, а не в сусідній країні, упродовж довгого часу. Тобто це слово, утворене місцевими жителями на своїй території. Наприклад, картоплю називають "бараболя", на взуття кажуть "мешти", на стежку в горах – "плай". Усе це діалектизми. А от "колєжанка", "трускавка", "кобіта" – суржик, бо це запозичення з польської мови, фонетично точні чи майже точні", - вказав мовознавець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як говорити правильно українською, почали вчити у TikTok

Досі немає порозуміння між філологами для розмежування мови, суржику та діалекту.

"Можна виокремити декiлька варiантiв використання суржику. Спонтанний суржик – коли особи погано володiють як українською, так i росiйською мовами. Свiдомий суржик – носiї знають обидвi мови, утiм не набули автоматизму в їх використаннi. Мимовiльний суржик – коли людина знає одну з мов, але вивчає iншу", - сказав Авраменко.

В українській мові збереглось багато слів, значення яких у наш час не всім відоме. "24 канал" зібрав 10 слів, які можуть здивувати сучасного українця.

Зараз ви читаєте новину «Чи є різниця між суржиком і діалектом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути