Ексклюзиви
пʼятниця, 24 вересня 2010 04:40

Закупівельні ціни на свиней знижуються

Двох поросят 79-річний Михайло Левченко із села Лісове Тальнівського району на Черкащині купив на початку травня.

— Льошка набрала десь кілограмів 80 зараз. А кабанчик — цілий центнер. У липні він був захворів. Я вже думав, загине, — розповідає господар. — Цього року було сутужно. За літо в нашому селі випав один дощ, у червні. Бур"янів немає. А без нього свині скучають, не їдять. Я посіяв люцерну, рвав їм кропиву.

Далі годуватиме гарбузами, картоплею та буряками. Здати перекупникам планує до кінця року. Навесні свиней скуповували по 9–10 грн за 1 кг живої ваги. У серпні — на початку вересня по 16.

Підвищені закупівельні ціни триматимуться недовго, переконаний Василь Баранюк, 61 рік. Він керує сільгосптовариством "Папужинці", де відгодовують 550 свиней.

— Цього тижня мені дзвонив заготівельник. Пропонував уже 15 гривень за кіло живою вагою. Ми підрахували прибутковість свинарства за минулий рік. У нас це шість відсотків річних, менше за банківські вклади, – говорить Василь Олександрович. — Свиней нема чим годувати. Бо корми й пальне подорожчали більш як удвічі за цей рік.



8 428 000


СТІЛЬКИ голів свиней на сьогодні тримають в Україні, порахував Держкомстат. Це на 12% більше, ніж минулого року.

На фермах відгодовують 3,6 млн голів. Населення тримає 4,8 млн.


Дешеве м"ясо привезуть з-за кордону

Свинину в напівтушах українські м"ясопереробники продають оптом по 25,5–26 грн за кіло.

Це дорожче за свинину найвищої якості в Європі. Напівтуші з Німеччини та Польщі в Україні продають по 23 грн/кг.

— Більшість нових свиноферм в Україні збудовані нещодавно на кредити. Високі проценти компенсують за рахунок цін. У європейців є відпрацьована технологія, кредити давно повернули. Задовольняються скромнішою дохідністю, — каже Єлизавета Святківська, 32 роки, експерт Українського клубу аграрного бізнесу. — Великі тваринницькі комплекси, де відгодовують до 10 тисяч свиней, вирощують фураж на власних полях. Тому не залежать від ринкових цін на зернові. А от селянам доведеться купувати корми дорожче. Тому немає сенсу перетримувати свиней. Кабана вагою понад центнер краще здати зараз. Корми обійдуться дорожче.

Цього року імпорт скоротили на третину. Якщо ж оптові ціни на свинину зростатимуть і далі, більше м"яса завозитимуть з-за кордону. Закупівельні ціни почнуть падати.

Зараз ви читаєте новину «Закупівельні ціни на свиней знижуються». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути