пʼятниця, 16 квітня 2010 04:10

Сім тисяч гривень заробляє на молоці Віктор Василенко

Автор: фото: Олена МАРЧЕНКО
  Віктор Василенко зливає молоко в охолоджувач. Уранці привіз на приймальний пункт сільгосппідприємства “Заячківка” 122 літри молока
Віктор Василенко зливає молоко в охолоджувач. Уранці привіз на приймальний пункт сільгосппідприємства “Заячківка” 122 літри молока

"Чимало селян увесь час скаржаться, що корів тримати невигідно. А я скажу так: якби було невигідно, ніхто б їх не тримав. Давно пустили би під ніж", — переконаний 50-річний Віктор Василенко із села Заячківка Христинівського району Черкащини.

Минулої суботи о 6.30 він здає вечірній та ранковий надої, 122 л. Бідони привіз мотоциклом із коляскою на приймальний пункт місцевого сільгосппідприємства. Інші селяни доправляють велосипедами та легковиками. У приймальному пункті стоїть холодильний агрегат. Через сітку в нього заливають молоко.

Марина Пахоменко обліковує продукцію. Господарству молоко здають 44 родини. З ними розраховуються тричі на місяць. Приймають по 2 грн/л.

— Ціни, може, й низькі. Але господарство нам задешево продає корми. Силос я виписувала по 25 гривень за тонну. А на базарі ціна — 180 гривень. А от жом, буряки купую за звичайною ціною. Нічого. Вже весна, корова піде на пашу, — каже селянка Марія.

Щоранку вона привозить 30 л молока. Має 1,8 тис. грн на місяць.

— Зараз мляво здають, — говорить приймальниця. — Притримують трохи, вивозять сир та сметану на базар. Зазвичай 800–900 літрів щодня від людей маємо.

У господарстві "Заячківка" понад 300 корів. Щоранку по продукцію приїздить машина з Білоцерківського молокозаводу. Забирає молоко із ферми та здане селянами. Разом близько 4,5 т. Із господарством молокозавод розраховується за вищими тарифами. Але називати цифри відмовляються. Комерційна таємниця, каже керівник господарства.

— Ціни різні, як із ким домовимося. Узимку приймали в межах чотирьох гривень за літр. Тепер трохи більше трьох гривень. Оплата залежить від жирності та способу доїння, — кажуть неофіційно на київському  молокозаводі N3.

Віктор Василенко тримає вдома три корови. Працює зоотехніком у господарстві "Заячківка". За місяць отримує за молоко понад 7 тис. грн.


117 400



СТІЛЬКИ дійних корів пустили під ніж із 2009 року. Поголів"я зменшилося до 2,7 млн. Такі дані Мінагрополітики на 1 березня цього року.

Ціни зростуть на 20 відсотків

Протягом 2009–2010 років закупівельні ціни на молоко зросли майже втричі. Цьогоріч приймають у середньому по 3,17 грн/л.

— Це вже європейська ціна. У країнах Євросоюзу тонна молока коштує 270 євро. Це близько 3 гривень за кілограм, — каже експерт Інна Ільєнко, 25 років, з Українського клубу аграрного бізнесу. — Молокопереробним підприємствам бракувало сировини, тому платили дорожче. Тепер продукції стало більше, і вони знижують ціну. З кожним тижнем вона падає.

Проте роздрібні ціни на молоко в крамницях, імовірно, зростуть на 10–20%, припускає експерт.

— Це станеться, якщо введуть новий механізм державних дотацій виробникам. Через це зупиниться дія закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки агропромислового комплексу в умовах світової фінансової кризи". Він передбачав дотації за молоко. Тепер їх може не бути.

Зараз ви читаєте новину «Сім тисяч гривень заробляє на молоці Віктор Василенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути