пʼятниця, 16 квітня 2010 09:19

"Вигідніше за кордоном купувати огірки, помідори, ранню картоплю"

Чому в магазинах більше імпортних овочів, ніж українських, пояснює доктор сільськогосподарських наук Зиновій Сич, 55 років, завідувач кафедри овочівництва Національного університету біоресурсів і природокористування.

Чому в Україну завозять овочі, які традиційно вирощують і в нас?

— Завозять так звану позасезонну городину. Вигідніше за кордоном купувати огірки, помідори, ранню картоплю. Це нормальне явище у сучасному світі. Ми проводили експеримент із вирощування молодої картоплі в Криму. Бульби виростають лише наприкінці травня — у червні. Отже, садити картоплю так рано нема сенсу, вигідніше купити її в Єгипті чи Ізраїлі й перепродувати на нашому ринку. А моркву, кавун, цибулю, помідор і огірок ми, навпаки, експортуємо.

Наші фермери можуть протягом року забезпечувати ринок овочами?

— Вирощувати городину в теплицях зараз майже неможливо. Тепличні комбінати працюють на межі збитковості, бо газ дуже дорогий. Фермери не можуть зберігати вирощену продукцію. Тому її годі розподілити на ринку впродовж року.

Проблема лише в зберіганні?

— Наші овочі якісніші за європейські. Але фермери не вміють довести їх до товарної якості: помити, розсортувати, охолодити, запакувати та зберігати певний термін. Я був в Іспанії — вона на 30 відсотків забезпечує Європу овочами й фруктами. Жодних секретів у їхньому виробництві не виявив. Але іспанські фермери вміють об"єднатися із сусідами, скласти докупи капітал і проводити післязбиральну доробку. Ми пробували схожу ідею впроваджувати в Дніпропетровській області, у місті Підгородне. Тамтешній підприємець Каміль Мірзаханов об"єднував фермерів, щоб вирощувати пекінську капусту і моркву. Ті не погодилися.

Чому?

— Український фермер — егоїст, він боїться компанії. Його ментальність не дозволяє входити у бізнес і завойовувати світ. Москва готова купувати салат, але фермер самотужки не здатний нічого підготувати. Експортні партії в Україні можуть формувати кілька підприємств — оптовий ринок Шувар у Львові, компанія "Ольвіта" із села Щасливе біля Борисполя.

Зараз ви читаєте новину «"Вигідніше за кордоном купувати огірки, помідори, ранню картоплю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути