пʼятниця, 09 квітня 2010 08:53

"Перші 28 днів їдять материнське молоко"

Юрій Леонідович, 41 років, із райцентру Жашків на Черкащині розводить свиней. Просить не писати його прізвища, бо не платить податків.

— Справа дохідна, — запевняє. — У мене дві свиноматки породи Ландрас. Купив у племгосподарстві в Білій Церкві. Цієї зими вони привели вісьмох поросят. Ще 15 свиней відгодовую на м"ясо.

Хлів утеплив. Узимку в ньому +8°С. У відсіку для свиноматок поставив піч-"буржуйку". Там до +16°С. Перші 28 днів поросята їдять материнське молоко. Їй дає домішки. За місяць поросят переводить на сухі корми: суміш подрібненого зерна та домішок, в яких є потрібні вітаміни та мікроелементи. У поросят має бути вода.

— Мої батьки варили свиням кулеші, зелень шукали. На помиях свиня росте рік. А для продажу треба мінімальні затрати й швидкий результат. На сухих кормах ростуть швидко. І менше хворіють.

Поросята набирають 110 кг за 6–7 місяців — уполовину швидше, ніж на традиційних сільських кормах. Щодоби набирають 600–700 г ваги.

Юрій має електричну крупорушку. Комбікорм змішує в бетономішалці. На добу для поросяти до 20 кг готує таку суміш: 350 г пшениці, 400 г ячменю, 300 г кукурудзи та добову норму преміксу. Це кормова добавка "Провімі".

— У кожному райцентрі є фірми, що торгують біосумішами. Краще брати західноєвропейські, — радить Юрій Леонідович. — Польські та українські — неякісні. Якщо поросята не щодня ростуть швидко, варто перейти на іншу добавку. У мого знайомого так було. Ветеринар пояснив: треба біодомішки поміняти.

Свиням, важчим за 65 кг, щодня дає до 2 кг суміші ячменю, пшениці, інколи — гороху, сої та макухи. І добову дозу преміксів, білково-вітамінних домішок.

— Якщо тримати свиню рік, їй треба тонну зерна. А мої з"їдають по 315 кілограмів. На кожну йде 44 кіло "Провімі", — розповідає жашківчанин про свої витрати. — Ще треба купити ліки проти глистів, прививки. Кабанців каструвати.

Утримання однієї свині коштує менше 1 тис. грн, порахував він. Здати їх живою вагою можна за 1,6 тис. За півроку Юрій Леонідович має 10 тис. грн чистого прибутку. Ще 3–5 тис. грн матиме на малих поросятах.

Відгодовувати порося можна і рідкими кормами. Це вигідно тим, хто має доступ до відходів пивної, цукрової чи молочної промисловості.

— Ідуть у хід брага, дробина, сироватка, меляса. У рідких кормах є молочнокислі бактерії. Вони сприяють засвоєнню харчів і посилюють імунітет, — пояснює Володимир Чуб, 40 років, із полтавської фірми "Веда". Вона виробляє обладнання для рідкої відгодівлі. — При сухій відгодівлі втрачається 10 відсотків кормів. При рідкій — один.

Комбікорм змішує в бетономішалці

15 л жирної сироватки заміняють 1 кг комбікорму. Рідину змішують із сухою сумішшю. Свиня швидко набирає вагу.

— Суха відгодівля поширилася в Європі в 70-х, — продовжує Чуб. — Але потім зерно подорожчало. Фермери знов почали використовувати рідкі відходи.

Найбільше свинини в Європі постачають Данія, Нідерланди та Німеччина. Половина ферм застосовує рідку відгодівлю. В Ірландії — до 90%.



Вагу обраховують за довжиною тулуба


Вагу свиней визначають за обхватом грудей та довжиною тулуба від вух до хвоста. Використовують кравецький метр.

Для підсвинків, до 100 кг, застосовують таку формулу:

(Т x О)/142

Для дорослих свиней, понад 100 кг, застосовують таку формулу:

((О x 1,54) + (Т x 0,99)) — 150, де Т — довжина тулуба,

О — обхват грудей.

Величини зазначають у сантиметрах.

Формули дають похибку в 5 кг


Які породи швидко ростуть


м"ясні — Ландрас, Темворс, Уржумська

м"ясо-сальні — Велика біла, Гемпшир, Польсько-китайська, Дюрок

сальні — Велика чорна, Беркширська, Мангалицька

Є близько 100 порід свиней

Свійська свиня походить від європейських та азійських диких свиней. Людина приручила її у V–III тисячоліттях до нашої ери.

Свиня швидко росте. Дає м"ясо, сало, шкіру та щетину.

У світі налічують близько 100 порід свиней та понад 700 млн голів.

Вони належать до найбільш розумних та хитрих тварин. За формулою крові, всеїдністю свиня стоїть до людини ближче, ніж інші тварини, за винятком мавп. Свині хворіють тими ж хворобами, що й люди.

В юдаїзмі та ісламі свиню вважають нечистою твариною, тому їсти свинину заборонено. Її не вживають і деякі християни, де в основі релігійного вчення покладений Старий Заповіт. Приміром, адвентисти сьомого дня.

Зараз ви читаєте новину «"Перші 28 днів їдять материнське молоко"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути