Заготівельники скуповують худобу живою вагою. За 1 кг яловичини дають 9–10 грн. У вагу входить і шкіра. Її вигідніше зняти і продати окремо.
33-річний Ігор Середа — різник. Забиває худобу на власному подвір"ї в райцентрі Христинівка Черкаської області. Він збирає шкіри.
— Треба знати, як правильно забити, — показує на однорічному бичку. — На шиї шукаю заглибину між хребцями і вганяю тесака. Перебиваю спинний мозок.
Паралізована тварина падає. Із неї зрізає шкуру за 20 хв. Починає з шиї та щік. Бик може ворушити лише очима. Знявши, перерізує горло і зціджує кров.
— На шиї та щоках найм"якша шкіра. З неї роблять рукавички, — Ігор показує кривавий клапоть. — Биків можна забивати кувалдою по голові або перерізаючи горло. Але так шкіра псується. А вона має бути цілою. Найвище ціниться знята з живої скотини. Коли вона висихає, на дотик значно м"якша за трупну. Вона легше розтягується.
Клапоть з морди місцеві перекупники беруть по 5 грн. Ігор сушить їх. Двічі на рік вивозить до Росії.
— Через знайомих знайшов приватне підприємство біля міста Єсентуки. Там за одну шкурку з морди дають 110 гривень на наші гроші, — розказує Середа.
Селяни приносять коров"ячі та свинячі шкури.
— У нас аби швидше м"ясо спродати. А шкуру кидають на потім. Тварину до забою готувати треба. Кілька днів не годувати. Шкура корови чи свині, забитої в теплу пору, м"якша. За неї більше заплатять. Забита взимку — тверда і груба. Знімати треба моментально по забою. Краще з живої. Але не в кожного духу стане.
Шкури свиней, корів та коней скуповують на вагу. За 1 кг конячої місцеві заготівельники дають 3,5–4 грн. Кілограм свинячої іде від 6 грн, стільки дадуть і за коров"ячу. Цілу кролячу оцінюють у 2–3 грн. Проте, якщо вона від породистого кроля, з гарним хутром — у 10–40 разів більше.
Одна шкура корови заважує на 20 кг.
Шкірпідприємства з Європи, Росії та Китаю беруть великі партії в українських заготівельників. Присилають свої хури, платять мито і оформляють документи на вивіз.
— Іноземці за українську шкіру та хутро дають у 5–10 разів більше за місцеві ціни, — запевняє Ігор Середа. — Хто з перекупників налагодив контакти з закордоном, той добре заробляє. Із селянином з кількома шкурами ніхто не стане морочитися.
Коментарі
3