четвер, 16 квітня 2009 18:58

Породиста корова щодня дає 30 літрів молока

Автор: фото: Олена МАРЧЕНКО
  Зоотехнік Катерина Лиманюк робить штучне запліднення телицям на фермі підприємства ”Ілліч-агро Умань”
Зоотехнік Катерина Лиманюк робить штучне запліднення телицям на фермі підприємства ”Ілліч-агро Умань”

У Миколи Кучера з райцентру Жашків Черкаської області чотири корови. Тримає худобу 10 років. Не працює. Заробляє, здаючи молоко. Частину виносить на базар.

— Мої корови української м"ясної породи, — каже Микола Кучер, 34 роки. — Тому стійкі до хвороб. У мене зоотехнічна освіта. Трохи знаюся на селекції. Першу породисту корову купив на племпідприємстві в Драбові, на лівому березі Черкащини.

М"ясні корови щодня дають по 15–18 л молока. Одну Микола штучно запліднив сім"ям абердино-ангуського бугая, з домішками породи голштинофріз. Генетичний матеріал купив за 200 грн.

— Корова привела теличку нової породи, Гузю. Гузя торік отелилася. Улітку при хороших кормах я видоював 28 літрів молока. А три її "тітки" української м"ясної породи — не більш як по 20, — запевняє Кучер.

Жителька села Бобриця Канівського району Черкащини 43-річна Оксана Микитіна має дві корови. Старіша, породи голштинофріз, дає 20 л молока. Її дочка Матильда, суміш голштинофрізу та герефордської породи, торік улітку давала по 22. За літр молока заготівельники платять 1,6 грн. Узимку на сіні, буряках і кукурудзі надої малі. Господиня незабаром гнатиме худобу на пасовище.

— Різницю між двома коровами зразу видно. Старіша — худа, молочної породи. А Матильда — м"ясиста. Літом доїться краще за матір. І молоко смачніше.

Два роки тому жінка купила сім"я герефордського бика за 300 грн.

На фермі підприємства "Ілліч-агро Умань" в Уманському районі Черкащини тримають 4 тис. корів і понад 2 тис. телят. Породи: чорно-ряба українська, червоно-ряба українська та голштинофріз.

— Торік у середньому надоювали від корови 5–7 тисяч літрів, — розповідає головний ветлікар Григорій Насальський, 52 роки. — Породою голштинофріз задоволені. Вона до захворювань стійкіша, молоко містить більше білку і жиру. Сім"я закуповуємо в черкаському племінному селекційному центрі "Прогрес". Там є обладнання для зберігання сімені. Постачають канадський та американський матеріал. Найкраще його брати в селекційних центрах.

Штучне запліднення уперше роблять телицям віком 16–18 місяців, які набрали вагу 350–360 кг, пояснює головний зоотехнік господарства Катерина Лиманюк, 50 років:

— У тварини має бути статева охота. Триває вона два-три дні. Корову запліднюємо двічі — на початку охоти та наприкінці. Тільність у корови триває дев"ять місяців. Запліднення має робити досвідчений технік. Такий уміє економно витрачати сім"я. Може добитися результату з першого ж разу. Найлегше осіменяти корів паєтами. Це палиці з піпетками, які вводять у піхву. Вони пристосовані для введення в матку. Можна брати гранули або заморожене сім"я.

Порція сімені коштує 30–800 грн. Ціна залежить від індексу продуктивності бугая.

— Що більші надої дають дочки, тим вищий селекційний індекс, — пояснює Лиманюк.

Технік Галина Шепета, 53 роки, дістає заморожене сім"я з посудини Дюара. Температура в ній -196°С.

— Якщо регулярно доливати рідкий азот, сім"я зберігається десятиріччями, — каже Шепета. — Розморожують його на водяній бані.

Жінка бере паєтовводжувач. Встромляє в нього піпетку з сіменем. В окремому загоні стоять корови, які мають охоту.

— Їх легко розпізнати — тварина втрачає апетит, статеві органи стають червоними, корова тягнеться до інших. Корів осіменяємо ректоцервікальним методом, — жінка вводить руку в целофановій рукавичці в задній прохід корови.

Що більше у "дочок" молока, то дорожче сім"я бугая

Намацує шийку матки, масажує 5 хв. Потім вводить у піхву тварини піпетку і вливає сперму.

— У теличок спочатку присутня дівоча пліва. Тому з ними треба делікатніше, ніж із дорослими коровами. Теличкам уводять катетер, притискають спину, аби вони вигнулися. Шийка матки відкривається сама, а технік видушує сім"я з паєти.

Лиманюк каже, що кожна порода має свої якості та властивості. За рахунок схрещення можна усувати недоліки породи або запобігати виродженню.

Житель райцентру Саврань Одеської області Іван Данилюк, 59 років, тримає корову сірої української породи.

— Дає до 30 літрів молока на день, — хвалиться. — Улітку, як хороші соковиті корма, удень і ввечері стабільно по 15 літрів маємо. Я годую нашу Дашку кормовим буряком, кукурудзою, макухою та картоплею. Улітку яблука-падалку збираю. Ще закуповую силос, по 200 гривень за тонну. На одному сіні багато не видоїш — до 20 літрів максимум, та й годі.

Молоко здає заготівельникам по 1,5 грн/л. Частину продає на базарі по 4 грн/л.

Корову Дашку штучно запліднює щороку. Ветеринарові платить 100 грн. Сім"я — від місцевих бугаїв. Теличок продає.

— Згодом хочу купити телицю шортгорнської породи. У них, кажуть, молоко жирніше.

Зараз ви читаєте новину «Породиста корова щодня дає 30 літрів молока». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути