середа, 28 жовтня 2009 18:10

За розмову по телефону Олена Котляренко заплатила 60 гривень

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Жителька міста Канів Черкаської області Олена Котляренко, 27 років, натрапила на об"яву про вільні вакансії. Це соціальний проект зі сприяння населенню у працевлаштуванні "Про Труд", писали в місцевій газеті. Його створили за європейським досвідом для сприяння в пошуках роботи. Спеціалісти контакт-центру допомагають скласти резюме. Потім розсилають його в понад сотню кадрових агенцій країни.

Олена подзвонила з домашнього телефону у вересні. Її розпитали про освіту, досвід, здібності та побажання.

— Дівчина на тому кінці проводу люб"язно спілкувалася, — каже вона.

За тиждень Олена отримала рахунок за телефон. З"ясувалося, що кожні 12 с розмови з представниками "Про Труд" коштують 3 грн. Жінка говорила 4 хв. Тому треба заплатити 60 грн. Хоча досі жоден роботодавець їй не дзвонив.

В об"яві були вказані номери мобільного телефону та короткий номер 281. "ГПУ" зателефонувала до контакт-центру. Однак оператори не дали жодних пояснень. Контакти свого керівництва також не повідомили. Порадили написати запит на абонентську скриньку, вказану в об"яві.

з вами довго поговорять по телефону, щоб зняти якнайбільшу плату

— Нині побільшало безробітних, тому з"явилося чимало охочих заробити на них, — пояснює Максим Бойко, 30 років, з юридичної фірми "Ліга", що в Черкасах. — Найпоширеніші способи шахрайства — передоплата за працевлаштування, телефонні обмани. Шахраї маскуються під агенцію з працевлаштування.

— Уважно читайте об"яви. Зверніть увагу, чи вказано вартість дзвінка. Якщо так — з вами лише чемно й довго поговорять по телефону, щоб зняти якнайбільшу плату. Добропорядні роботодавці завжди вказують свою адресу і стаціонарні номери телефонів. Якщо в оголошенні лише мобільні або номери, що починаються на 0-700 чи 0-900 — краще не дзвонити.

Приватні агенції з працевлаштування повинні мати ліцензію про надання таких послуг. Її видає Мінпраці.

— Не говоріть багато по телефону. Краще завітайте до центру зайнятості, заповніть анкету, прогляньте вакансії. Заразом попитайте ліцензію. Серйозний роботодавець не наймає людей позаочі.

Якщо вартість дзвінка не вказана в оголошенні, а гроші зняли, ошукана особа може написати заяву в міліцію, подати позов про відшкодування, каже Бойко.

— Стягування плати без попередження вважається здирництвом або шахрайством. Але зазвичай організатори таких акцій вказують вартість дзвінка. Як правило, дрібним шрифтом унизу оголошення. Або в рухливому рядку на телеекрані. Розмір літер та швидкість рядка законами не прописані. А клієнта формально вважають попередженим. Тоді жодних претензій не пред"явиш.

Як розпізнати шахраїв:

— приховують адресу, імена керівників фірми. В оголошенні вказують лише номер телефону, електронну адресу або абонентську поштову скриньку;

— стягують плату за телефонні дзвінки;

— обіцяють вищу за середню в галузі зарплату;

— вимагають завдаток або передплату за послуги

Зараз ви читаєте новину «За розмову по телефону Олена Котляренко заплатила 60 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути